Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 7.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Järvenpään kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan tehtävät muutokset koskien välitodistusten antamista

JARDno-2023-1705

Valmistelija

  • Jaana Jääskä, Opetuksen asiantuntija, jaana.jaaska@jarvenpaa.fi
  • Päivi Oinasmäki, rehtori, paivi.oinasmaki@jarvenpaa.fi

Perustelut

Perustelu

Lasten ja nuorten lautakunta on hyväksynyt Järvenpään kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman kokouksessaan 20.4.2016. Opetussuunnitelma otettiin käyttöön 1.8.2016 alkaen vuosiluokilla 1–6 ja vuosien 2017–2019 aikana vaiheittain vuosiluokilla 7–9. Opetussuunnitelma on tällä hetkellä käytössä kaikilla luokka-asteilla. 

Opetushallitus on täsmentänyt oppilaan arviointia 10.2.2020 alkaen (määräys OPH-281-2020). Opetus- ja kasvatuslautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 3.11.2020 ja hyväksyi tuolloin uuden arviointiluvun Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa osaksi Järvenpään kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Opetushallitus on sittemmin päättänyt muuttaa ja täydentää sekä päättöarvioinnin kriteereitä että kuudennen vuosiluokan arviointikriteerejä. Opetus- ja kasvatuslautakunta käsitteli päättöarvioinnin kriteerejä kokouksessaan 25.5.2021. Kuudennen vuosiluokan arviointikriteerien muutosta opetus- ja kasvatuslautakunta käsitteli kokouksessaan 23.5.2023.

Opetushallitus antoi 10.2.2020 muutosmääräyksen OPH-281-2020 koskien arviointiluvun muutoksia ja täsmennyksiä. Määräyksen liitteen mukaan opetuksen järjestäjä päättää mahdollisten välitodistusten antamisesta. Opetus- ja kasvatuslautakunta hyväksyi kokouksessaan 3.11.2020 uuden arviointiluvun, jonka mukaan Järvenpäässä perusopetuksen oppilaat saavat syyslukukauden päättyessä välitodistuksen.

Esitetään, että lukuvuodesta 2023-2024 alkaen väliarvioinnista jätetään väliarvioinnin paperinen välitodistus pois, koska oppilaan saamat arvosanat tai sanallinen arviointi näkyvät joka tapauksessa Wilmassa sähköisesti. Pohditaan myös mahdollisuutta, että väliarvioinnista voitaisiin nykyisessä muodossa luopua alkaen lukuvuodesta 2024-2025 ja suunnata kehittämistyö oppimis-/arviointikeskustelujen kehittämiseen vastaamaan jatkuvaa arviointia, oppilasta osallistavaa, oppimista tukevaa ja kehittävää mallia. Viimeisin Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014 ja sen vuonna 2020 uudistettu arviointiluku Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa suosittaa vahvasti osallisuuden lisäämistä myös oppilaan arvioinnissa. Ennen ehdotusta välitodistuksista/väliarvioinnista luopumisesta tehdään Järvenpäässä lapsivaikutusten arviointi ja kuullaan henkilöstöä, laaditaan keskustelupohja oppimis-/arviointikeskusteluun huomioiden eri vuosiluokat ja koulutetaan henkilöstö keskustelupohjan käyttöön. Muutoksella halutaan vahvistaa oppilaan ja huoltajan osallistamista tehokkaammin oppimis-/arviointikeskusteluun, ohjata opettajaa entistä paremmin informoimaan huoltajia ja oppilasta opetussuunnitelman tavoitteista oppiaineittain ja varmistamaan omalta osaltaan oppilaan osaamisen monipuolisen arvioinnin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää, että  

  1. Järvenpään kaupungin perusopetuksessa annetaan jatkossa väliarviointi sähköisesti ja paperisista välitodistuksista luovutaan lukuvuodesta 2023-2024 alkaen.
  2.  liitteen 1 mukaiset muutokset hyväksytään Järvenpään kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan. 

 

Käsittely

Opetusjohtaja Arja Korhonen selosti asiaa.

Erika Turunen teki Ville Sihvon kannattamana seuraavan muutosehdotuksen: ”Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää, että

  1. Järvenpään kaupungin perusopetuksessa annetaan jatkossa väliarviointi sähköisesti sekä paperisesti.
  2. Liitteen 1 mukaiset muutokset hyväksytään Järvenpään kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan sillä muutoksin, että paperisesta välitodistuksesta ei luovuta.”.

 

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu muutosehdotus, joten oli äänestettävä. Hyväksyttiin äänestystavaksi sähköinen äänestys, jota täydennetään tarvittaessa nimenhuutoäänestyksellä, sekä äänestysjärjestykseksi seuraava:

JAA 5: esittelijän pohjaehdotus

Ei 5: muutosehdotus Turunen

TYHJÄ 1

Puheenjohtajan totesi äänestyksen päättyneen tasatilanteeseen, jossa äänestystulos ratkaistiin puheenjohtajan äänellä esittelijän pohjaesityksen hyväksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Äänestystulokset

Tiedoksi

opetusjohtaja, perusopetuksen johtoryhmä, opetuksen asiantuntija, kartanon koulun rehtori