Kuvaus
Perusopetusasetuksen 9 §:ssä säädetään:
Opetuksen järjestäjän tulee laatia lukuvuosittain opetussuunnitelmaan perustuva suunnitelma, jossa määrätään opetuksen yleisestä järjestämisestä, opetustunneista ja opetuksen yhteydessä järjestettävästä muusta toiminnasta sekä työajoista, koulun ulkopuolella annettavasta opetuksesta sekä muista tarpeellisista opetuksen järjestämiseen liittyvistä asioista.
Opetus- ja kasvatuslautakunnan päätöksen (16.11.2021 § 64 toimivallan siirtäminen 1.12.2021 alkaen) mukaan opetusjohtaja hyväksyy koulujen vuosisuunnitelmat ja toimintakertomukset.
Koulujen rehtorit ovat laatineet koulukohtaiset opetussuunnitelmiin perustuvat suunnitelmat lukuvuodelle 2023 - 2024 opetusjohtajan hyväksyttäväksi oppilashallintojärjestelmässä.
Lukuvuosisuunnitelma ja liitteet sisältävät mm.
· lukuvuoden työ- ja loma- ajat sekä tiedon koulun lauantaikoulupäivästä
· yhteiset ja koulukohtaiset tavoitteet ja kehittämiskohteet keskeiset hankkeet
· kuntatason ja koulukohtaisen oppimisen tuen järjestämisen periaatteet
· osallisuuden ja vaikuttamisen mahdollisuudet monialaiset oppimiskokonaisuudet
· lukuvuoden tapahtumat, leirikoulut ja retket
· esi- ja alkuopetusyhteistyösuunnitelman
· kodin ja koulun yhteistyösuunnitelman
· yhteisöllisen opiskeluhuollon suunnitelman
· tilasto- osan (oppilasmäärät, tuntien käyttö)
· koulukohtainen tarkempi selvitys tuntien käytöstä
Koulujen lukuvuosisuunnitelmien tekstiosiot julkaistaan hyväksymisen jälkeen Wilmassa huoltajille ja henkilöstölle.
Perusopetuksen lukuvuosisuunnitelman tilasto- osasta 2023 - 2024 ilmenee, että perusopetuksen yhteenlaskettu oppilasmäärä 20.9.2023 on 4658 (4552) oppilasta. Tämä on 106 oppilasta enemmän kuin edellisvuoden tilastopäivänä. Valmistavaa opetusta saa 71 oppilasta. Ilman valmistavavan opetuksen oppilaita oppilasmäärä on 4587 (4454) eli 133 oppilasta enemmän kuin edellisvuotena.
Perusopetuksen oppilasta erityistä tukea oppimiseensa saa 423 oppilasta (ed. 411) eli 9, 2 % (9, 0 %). Tehostettua tukea saavia oppilaita on 791 (ed. 668).
Koulujen tuntikehyksen yleisopetuksen ja erityisopetuksen käyttösuunnitelma lukuvuodelle 2023 - 2024 on yhteensä 8042,1 vuosiviikkotuntia eli 1,76 vvt/oppilas (ed. vuosi 7739,2 vvt 1,74 vvt/oppilas).
Tuntimäärän kasvuun on vaikuttanut erityisesti yläkouluikäisten oppilaiden määrän lisääntyminen, mikä kasvattaa vertailulukua tuntia/oppilas. Lisäksi tuntimäärää kasvattaa jo edellisvuoden syksystä lisätty Kartanon koulun määräaikainen erityisopetuksen ryhmä, kevään aikana Mankalan koululle lisätty erityisopetuksen resurssi ja elokuusta Koivusaareen lisätty erityisopetuksen resurssi. Kokonaistuntimäärä on kasvanut 8681,1vv, joka sisältää mm. kasvaneen määrän maahanmuuttajaopetusta 338 vvt ja 301vvt hankkeiden kautta rahoitettua opetusta.
Opetussuunnitelman mukainen opetus tapahtuu Järvenpään perusopetuksen kouluissa joustavissa ryhmissä ja välttämättä ikäluokkaa ei jaeta luokkaryhmiin ja vastaavasti eri ikäryhmiä sekoitetaan keskenään. Myös erityisopetus toteutetaan monipuolisesti koulun suunnittelemissa joustavissa ryhmissä.
Koulut ovat voineet lukuvuodelle 2023 - 2024 palkata tuntikehyksestään resurssiopettajia tukemaan nykyaikaista opetussuunnitelman mukaista oppimista. Lisäksi opetushenkilöstöä on palkattu hankerahoituksella.
Perusopetuksen yhteiset painopistealueet ja kehittämiskohteet lukuvuodelle 2023 - 2024 ovat:
Hyvinvointitaidot
Perustaitojen vahvistaminen
Hankkeiden kautta vahvistetaan mm. joustavaa esi- ja alkuopetusta, lukutaitoa, kielitietoista pedagogiikkaa, liikkumista sekä tasa-arvon ja hyvinvoinnin edistämistä.
Kouluilla voi olla yhteisten kehittämiskohteiden lisäksi omia koulukohtaisia kehittämiskohteita.