§ 11 Liukastumisvahinko Aallopin pysäköintialueella

Lataa 

JARDno-2023-749

Päätöspäivämäärä

19.6.2023

Päätöksen tekijä

Ylläpidon rakennuttajapäällikkö

Päätöksen peruste

Järvenpään kaupungin hallintosääntö (KV 21.6.2021 § 53)

Kaupunkikehityksen palvelualueen toimintaohje ja toimivallan siirtäminen (Kauke 3.11.2022 § 86)

Talouden rahamääräiset ratkaisuvaltarajat 1.12.2021 alkaen (Kauke 28.10.2021 § 97)

Kuvaus

Vahingonkärsinyt on liukastunut 19.12.2022 klo 20.30 Aallopin pihalla ollessaan matkalla S- markettiin. Vahingonkärsineen mukaan Aalloppiin johtava jalkakäytävä oli liukas ja osittain hiekoitettu. Parkkipaikka, jossa liukastuminen tapahtui, oli vahingonkärsineen mukaan liukas.

Aallopin pysäköintialue kuuluu katukunnossapidon luokkaan 3 ja sen kunnossapitovastuu on Järvenpään kaupungilla. Kadun kunnossapitoa hoitaa alueurakkana Alltime Oy.

Kaupungin vakuutusasioita käsittelevälle IF Vahinkovakuutusyhtiölle on toimitettu alueurakoitsija Alltime Oy:n lausunto kunnossapitotoimista vahinkoajankohdalta.

Vakuutusyhtiö on käsitellyt asiaa ( vahinkonumero 23.211124 ) ja toteaa korvauspäätöksessään seuraavaa:

Voimassa olevan oikeuden mukaan korvausvelvollisuus syntyy sille, joka tahallaan tai tuottamuksellaan aiheuttaa vahingon toiselle. Vastuuvakuutus antaa turvan sen korvausvelvollisuuden varalta, joka vakuutuksenottajalle voi syntyä toiselle tuottamuksellisesti aiheuttamastaan vahingosta. Tuottamuksella tarkoitetaan huolimattomuutta tai laiminlyöntiä.

Kiinteistön omistajalla on korostunut velvollisuus huolehtia siitä, että kiinteistön alueella voi liikkua turvallisesti.

Tässä tapauksessa vahinkoalueen kunnossapidosta sen liikenteellinen sijainti huomioiden on suoritemerkintöjen mukaan huolehdittu huolellisella tavalla, kun alue oli hiekoitettu vahinkopäivän aamuna klo 8.10 ja klo 11.25. Ilmatieteenlaitoksen havaintopisteen mukaan 19.12.2022 ei ollut lumisadetta. Sääolosuhteissa ei ole tapahtunut aamupäivän hiekoituksen jälkeen sellaista muutosta, että hiekoitusta olisi tullut lisätä.

Huolellinenkaan toiminta ei Suomen sääolosuhteissa estä kaikkia vahinkoja. Järvenpään kaupunki on osoittanut huolehtineensa liukkaudentorjunnasta säännösten edellyttämällä tavalla kunnossapitovelvoitteensa mukaisesti, eikä korvausvastuuta vahingosta synny. Tässä tapauksessa ei toimitettujen asiakirjojen mukaan voida pitää selvitettynä vahingon aiheutuneen vakuutuksenottajan tai tämän henkilökuntaan kuuluvan henkilön tuottamuksesta, joten vakuutuksenottajalle ei ole syntynyt voimassa olevaan oikeuteen perustuvaa korvausvelvollisuutta vahingosta.

Päätös

Päätän hylätä vahingonkärsineen korvausvaatimuksen edellä esitetyin perustein. Järvenpään kaupunki ei ole korvausvelvollinen ko. vahinkoasiassa.

Allekirjoitus

Ylläpidon rakennuttajapäällikön poissaollessa tiemestari Kauko Kallio

Organisaatiotieto

Kaupunkitekniikka