§ 6 Hakemus aravarajoituksista vapauttamiseen / Avara Amplus Oy

Lataa 

JARDno-2023-695

Päätöspäivämäärä

7.6.2023

Päätöksen tekijä

Johdon erityisasiantuntija

Päätöksen peruste

Kaupunkikehitys lautakunta 3.11.2022 § 86

Kuvaus

Avara Amplus Oy on jättänyt Järvenpään kaupungille hakemuksen rajoituksista vapauttamisesta koskien kohdetta As. Oy Järvenpään Kirkkopiha. Avara Amplus Oy omistaa osoitteessa Yhteiskouluntie 8, 04400 Järvenpää sijaitsevasta yhtiöstä 17 asuntoa ja hakemus koskee kyseisiä asuntoja, mikä on 24,7 % yhtiön koko osakekannasta. Kunnan on annettava lausunto sille jätetyistä hakemuksista. Hakijan tulee liittää ARA:lle osoitettavaan aravarajoituksista vapauttamisen hakemukseen sijaintikunnan lausunto.

Kyseinen kohde on valmistunut vuonna 2003. Hakemuksen mukaan asuntojen käyttöaste on 86,2 % ja vaihtuvuus 30,7 %. Lähivuosina eteen tulevilla huoneistosaneerauksilla on vaikutusta omakustannusvuokriin ja sitä kautta heijastusta käyttöasteeseen. Hakemuksen mukaisesti nykyisten vuokralaisten asema turvataan ja asuminen jatkuu nykyisin ehdoin. Tyhjänä olevat asunnot menisivät mahdollisesti myyntiin. Vapautuva pääoma käytettäisiin rajoitusten alaisten kohteiden  korjauskustannuksiin, kuten huoneistokorjauksiin sekä hiilineutraaliuteen pyrkiviin toimenpiteisiin, jolloin rajoitusten alaisia korjauskustannuksia ei tarvitsisi rahoittaa puhtaasti vuokrankorotuksilla.

Ara-rahoitteisten asuntojen käyttö- ja luovutusrajoituksista vapauttamista säädellään aravarajoituslain (1190/1993) 16 §:ssä ja korkotukilain (604/2001) 18 §:ssä. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA voi myöntää hakemuksesta vapautuksen ara-kantaa koskevista rajoituksista. Tällöin edellytyksenä on, että se edistää asuntomarkkinoiden toimivuutta tai ehkäisee asuntojen vajaakäyttöä ja siitä johtuvia taloudellisia menetyksiä tai siihen on jokin muu erityinen syy.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n ohjauskirjeen (Dnro YM8/601/2015) mukaisesti rajoituksista vapauttaminen kasvukeskusalueilla ja muilla sellaisilla paikkakunnilla, joilla vuokra-asunnoilla on kysyntää, vapauttaminen on mahdollista vain erityisestä syystä esimerkiksi yksipuolisen asukasrakenteen monipuolistamiseksi tai jos kohteessa on merkittävää tyhjäkäyttöä tai asunnot olisivat niin huonokuntoisia jolloin niiden peruskorjauskustannukset nousisivat niin suuriksi, että asunnoille ei riittäisi kysyntää asuntomarkkinatilanteen huomioiden. Vapautus voidaan myöntää kaikista tai osasta rajoituksia ja sille voidaan asettaa ehtoja. Rajoituksista vapauttaminen edellyttää valtion asunto- ja tai aravalainan takaisinmaksamista. Rajoituksista voidaan myös vapauttaa, jos tällä edistetään alueen asuntomarkkinoiden toimivuutta.

Järvenpää sijaitsee kasvukeskusalueella osana kasvavaa metropolialuetta. Kohde sijaitsee keskeisellä paikalla hyvien kulkuyhteyksien äärellä. Kaupungin tavoitteena on tuottaa uutta ara-kantaa mal-sopimuksen tavoitteiden mukaisesti. Aran tekemän asuntomarkkinakatsauksen (2022/1) mukaan, joka tarkastelee muun muassa ara-asuntojen kysyntää, Helsingin kehyskunnista lähes kaikki sijoittuivat tasapainoiseen markkinaluokkaan (ara-indeksi 20-29,9). Järvenpää jäi niukasti (ara-indeksi 29,5) melko kireästä markkinaluokasta (ara-indeksi 30-39,9), joten ara asunnoilla on kysyntää Järvenpäässä. Järvenpään kaupunki katsoo, että vuonna 2003 valmistuneen kohteen ensisijainen toimenpide ei ole rajoituksista vapauttaminen.  

Päätös

Päätän antaa kielteisen päätöksen selostusosassa olevin perustein.

Allekirjoitus

ErityisasiantuntijaSisältää henkilötietoja

Organisaatiotieto

Kaupunkikehitys