§ 10 Liukastumisvahinko Haltianpolun ajoradalla

Lataa 

JARDno-2023-254

Päätöspäivämäärä

25.5.2023

Päätöksen tekijä

Ylläpidon rakennuttajapäällikkö

Päätöksen peruste

Järvenpään kaupungin hallintosääntö (KV 21.6.2021 § 53)

Kaupunkikehityksen palvelualueen toimintaohje ja toimivallan siirtäminen (Kauke 3.11.2022 § 86)

Talouden rahamääräiset ratkaisuvaltarajat 1.12.2021 alkaen (Kauke 28.10.2021 § 97)

Kuvaus

Vahingonkärsinyt on liukastunut 17.11.2022 n. klo 20.15 Haltianpolku 12- 14 kohdalla kadulla, loukaten samalla itseään kaatuessaan. Vahingonkärsineen mukaan katu oli ollut liukas ja osittain hiekoitettu.

Haltianpolun ajorata kuuluu kunnossapitoluokkaan II ja sen kunnossapitovastuu on Järvenpään kaupungilla.

Kaupungin vakuutusasioita käsittelevälle IF Vahinkovakuutusyhtiölle on toimitettu alueurakoitsija Alltime Oy:n lausunto kunnossapitotoimista vahinkoajankohdalta.

Vakuutusyhtiö on käsitellyt asiaa (vahinkonumero 23.151059) ja toteaa korvauspäätöksessään seuraavaa:

Voimassa olevan oikeuden mukaan korvausvelvollisuus syntyy sille, joka tahallaan tai tuottamuksellaan aiheuttaa vahingon toiselle. Vastuuvakuutus antaa turvan sen korvausvelvollisuuden varalta, joka vakuutuksen ottajalle voi syntyä toiselle tuottamuksellisesti aiheuttamastaan vahingosta. Tuottamuksella tarkoitetaan huolimattomuutta tai laiminlyöntiä.

Vahinkoilmoituksen mukaan vahingonkärsinyt oli 17.11.2022 n. klo 20.15 liukastunut Järvenpään Haltianpolku 12- 14 edustalla ja loukannut itsensä kaatuessaan. Vahingonkärsineen oman selvityksen mukaan katu oli liukas ja osittain hiekoitettu. Vahinkopaikasta on toimitettu kuvat, jotka oli otettu muutamia päiviä tapahtuman jälkeen.

Vahinkopaikan kunnossapidosta saatujen tietojen mukaan katualueita tarkistetaan järjestelmällisesti kerran viikossa. Haltianpolku oli tarkastettu ja kuvattu vahinkopäivänä,17.11.2022 klo 14.45. Katu on ollut täysin kuiva. Muita ilmoituksia kadun liukkaudesta ei päivän aikana ollut. Ilman lämpötila oli pysynyt suojaisena koko päivän, ollen vahinkoajankohtana n. 0,5 astetta.

Tässä tapauksessa vahinkopaikka oli tarkastettu ja kuvattu vahinkopäivänä klo 14.45, jolloin liukkaudentorjunnalle ei ollut tarvetta. Säähistoriatietojen mukaan säätilassa ei tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka olisivat edellyttäneet liukkaudentorjuntaa vahinkoajankohtaan klo 20.15 mennessä. Lisäksi vahingonkärsinyt oli oman selvityksensä mukaan havainnut hiekoitusta vahinkopaikalla.

Kunnossapidossa ei ole selvitysten mukaan tapahtunut huolimattomuutta tai laiminlyöntiä. Näin ollen kaupungille ei ole syntynyt voimassa olevaan oikeuteen perustuvaa korvausvelvollisuutta vahingosta. Kyseessä on ollut tapaturma.

Päätös

Päätän hylätä vahingonkärsineen korvausvaatimuksen edellä esitetyin perustein. Järvenpään kaupunki ei ole korvausvelvollinen ko. vahinkoasiassa.

Allekirjoitus

Ylläpidon rakennuttajapäällikkö Aija Schukov

Organisaatiotieto

Kaupunkitekniikka