§ 28 Kadunpitopäätös, Juholanpolku ja Juholankatu välillä Juholanpolku-Urheilukatu

Lataa 

JARDno-2022-2089

Päätöspäivämäärä

22.5.2023

Päätöksen tekijä

Kaupunkitekniikan johtaja

Päätöksen peruste

Kaupunkikehityksen palvelualueen organisaatiorakenne ja viranhaltijoiden päätösvalta (kaupunkikehityslautakunta 3.11.2022 § 86).

Kuvaus

Maankäyttö-​ja rakennuslain 86 §:n mukaan kadunpitovelvollisuus alkaa,​ kun asemakaavan mukaisen toteutuneen maankäytön liikennetarve sitä edellyttää,​ eikä kunnalle aiheutuvia kustannuksia ole pidettävä kohtuuttomina kadun rakentamisella tyydytettävään liikennetarpeeseen verrattuna.

Kadunpidon järjestäminen kuuluu pääosin kunnalle. Kiinteistölle kuuluvista kadunpitoon liittyvistä velvollisuuksista säädetään "Kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa-​ja puhtaanapidosta annetussa laissa" 669/1978 (kunnossapitolaki).

Kiinteistön omistajan/haltijan velvollisuutena on:

  • Vastata tontille johtavan kulkutien ja sen alittavan rummun kunnossapidosta
  • Pitää katu puhtaana tontin rajasta kadun keskiviivaan saakka (kuitenkin enintään 15 metrin leveydeltä)
  • Ilmoittaa kunnalle tai poliisille havaitsemistaan liikennettä vaarantavista kuopista tai muista vastaavista puutteista sekä ryhtyä väliaikaisiin toimiin liikenteen varoittamiseksi sillä alueella, jonka tontinomistaja on velvollinen pitämään puhtaana.

Kunnossapitolaissa tarkoitetut velvollisuudet alkavat, kun katu tai kadun osa tyydyttää asemakaavan mukaisen toteutuneen maankäytön tarpeen ja sitä koskeva kunnan päätös (kadunpitopäätös) on tehty.

Juholanpolun ja Juholankadun (välillä Juholanpolku-Urheilukatu) osalta on katsottava kadunpitovelvollisuuden syntyneen ja kadun tyydyttävän asemakaavan mukaisen toteutuneen maankäytön tarpeen, ​joten sen osalta tehdään kadunpitopäätös.

Päätös

Päätän, että Juholanpolku ja Juholankatu välillä Juholanpolku-Urheilukatu luovutetaan kadunpitoon ja kaupunki ottaa sen osalta kunnossapitovastuun itselleen.

Päätöksestä ja siihen perustuvasta kunnossa- ​ja puhtaanapitovelvollisuuden alkamisesta ilmoitetaan kirjeellä kadun varrella sijaitsevien kiinteistöjen omistajille tai haltijoille siten kuin kuntalain 139 §:ssä säädetään.

Allekirjoitus

Kaupunkitekniikan johtaja Mikko Autere

Organisaatiotieto

Kaupunkitekniikka