§ 29 Kadunpitopäätös, Helsingintie väli Kartanontie - Pöytäalhonkuja (pp)

Lataa 

JARDno-2023-853

Päätöspäivämäärä

22.5.2023

Päätöksen tekijä

Kaupunkitekniikan johtaja

Päätöksen peruste

Kaupunkikehityksen palvelualueen organisaatiorakenne ja viranhaltijoiden päätösvalta (kaupunkikehityslautakunta 3.11.2022 § 86).

Kuvaus

Maankäyttö- ​ja rakennuslain 86 §:n mukaan kadunpitovelvollisuus alkaa,​ kun asemakaavan mukaisen toteutuneen maankäytön liikennetarve sitä edellyttää,​ eikä kunnalle aiheutuvia kustannuksia ole pidettävä kohtuuttomina kadun rakentamisella tyydytettävään liikennetarpeeseen verrattuna.

Kadunpidon järjestäminen kuuluu pääosin kunnalle. Kiinteistölle kuuluvista kadunpitoon liittyvistä velvollisuuksista säädetään "Kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa-​ja puhtaanapidosta annetussa laissa" 669/1978 (kunnossapitolaki).

Kiinteistön omistajan/haltijan velvollisuutena on:

  • Vastata tontille johtavan kulkutien ja sen alittavan rummun kunnossapidosta
  • Pitää katu puhtaana tontin rajasta kadun keskiviivaan saakka (kuitenkin enintään 15 metrin leveydeltä)
  • Ilmoittaa kunnalle tai poliisille havaitsemistaan liikennettä vaarantavista kuopista tai muista vastaavista puutteista sekä ryhtyä väliaikaisiin toimiin liikenteen varoittamiseksi sillä alueella,​jonka tontinomistaja on velvollinen pitämään puhtaana.

Kunnossapitolaissa tarkoitetut velvollisuudet alkavat, ​kun katu tai kadun osa tyydyttää asemakaavan mukaisen toteutuneen maankäytön tarpeen ja sitä koskeva kunnan päätös (kadunpitopäätös) on tehty.

Helsingintien välillä Kartanontie - Pöytäalhonkuja (pp) osalta on katsottava kadunpitovelvollisuuden syntyneen ja kadun tyydyttävän asemakaavan mukaisen toteutuneen maankäytön tarpeen,​ joten sen osalta tehdään kadunpitopäätös.

Päätös

Päätän, ​että Helsingintie välillä Kartanontie - Pöytäalhonkuja (pp) luovutetaan kadunpitoon ja kaupunki ottaa sen osalta kunnossapitovastuun itselleen.

Päätöksestä ja siihen perustuvasta kunnossa- ​ja puhtaanapitovelvollisuuden alkamisesta ilmoitetaan kirjeellä kadun varrella sijaitsevien kiinteistöjen omistajille tai haltijoille siten kuin kuntalain 139 §:ssä säädetään

Allekirjoitus

Kaupunkitekniikan johtaja Mikko Autere

Organisaatiotieto

Kaupunkitekniikka