Kaupunginhallitus, kokous 30.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Kaupunginjohtajan johtajasopimus

JARDno-2017-1108

Valmistelija

  • Eemeli Peltonen, hallituksen puheenjohtaja, eemeli.peltonen@jarvenpaa.fi
  • Mika Lindgren, vt. henkilöstöjohtaja, mika.lindgren@jarvenpaa.fi

Perustelut

Asian tausta

Kuntalain 42 §:ssä säädetään:

Johtajasopimus

Kunnan ja kunnanjohtajan on tehtävä johtajasopimus, jossa sovitaan kunnan johtamisen edellytyksistä. Johtajasopimuksen hyväksyy kunnanhallitus. (21.5.2021/419) Johtajasopimukseen voidaan ottaa määräyksiä kunnanjohtajan ja kunnanhallituksen puheenjohtajan työnjaosta kunnan johtamisessa ottaen huomioon, mitä hallintosäännössä määrätään.

Johtajasopimukseen voidaan ottaa määräyksiä menettelytavoista, joilla kunnanjohtajan viran hoitamiseen liittyvät erimielisyydet ratkaistaan 43 §:ssä tarkoitetun menettelyn sijasta. Johtajasopimuksessa voidaan tällöin sopia kunnanjohtajalle maksettavasta erokorvauksesta. (21.5.2021/419)

Johtajasopimus on edellä mainituin tavoin lakisääteinen.

Kunnan ja kunnanjohtajan on tehtävä johtajasopimus, jossa sovitaan kunnan johtamisen edellytyksistä. Johtajasopimuksen tarkoituksena on edistää strategista johtamista, parantaa johtamistyön tavoitteiden asettamista ja niiden arvioimista, selkeyttää poliittisen ja ammatillisen johdon välistä työnjakoa, edistää yhteistyötä ja ennaltaehkäistä ristiriitatilanteita sekä edistää ammattitaitoisten johtajien saatavuutta ja pysyvyyttä. Johtajasopimuksen sisällöstä säädetään laissa vain yleisellä tasolla, jotta kunnat voivat itse harkita sopimuksen sisällön.

Neuvottelut johtajasopimuksesta

Järvenpään kaupungin hallintosäännön 6 §:ssä säädetään, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja vastaa kaupunginjohtajan johtajasopimuksen valmistelusta. Neuvottelut johtajasopimuksesta on käyty hyvässä hengessä osapuolten kesken. Tämän lisäksi johtajasopimusta on käsitelty kaupunginhallituksen iltakoulussa 19.12.2022 ja 23.1.2023. Jälkimmäisessä iltakoulussa on todettu, että sopimus on valmis tuotavaksi kaupunginhallituksen päätettäväksi 30.1.2023 kokoukseen.

Asian käsittely kaupunginhallituksessa

Hallintosäännön 5 §:ssä säädetään kaupunginhallituksen esittelystä. Säännöksen mukaan kaupunginhallituksen esittelijänä toimii kaupunginjohtaja. Kaupunginjohtajan ollessa poissa tai esteellinen, esittelijänä toimii kaupunginjohtajan nimeämä johtoryhmän jäsen.

Hallintosäännön 120 §:ssä säädetään, että toimielin voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä. Asian luonteen vuoksi on tarkoituksenmukaista, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja toimii asian esittelijänä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Eemeli Peltonen, hallituksen puheenjohtaja, eemeli.peltonen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää

  1. että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksesta ilman viranhaltijan esittelyä
  2. hyväksyä liitteenä 1 olevan kaupunginjohtajan johtajasopimuksen
  3. valtuuttaa hallituksen puheenjohtajan allekirjoittamaan sopimuksen
  4. lähettää johtajasopimuksen tiedoksi kaupunginvaltuustolle.

 

Käsittely

Iiris Laukkanen poistui esteellisenä kokouksesta klo 17.52–17.56. Esteellisyyden peruste hallintolain 28 § 1 momentin kohta 1 (asianosaisuus).      

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Esteellisyys

  • Iiris Laukkanen