Keskusvaalilautakunta, kokous 31.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 25 Eduskuntavaalit 2023, ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastaminen

JARDno-2022-1602

Valmistelija

  • Eveliina Taipale, lakimies, eveliina.taipale@jarvenpaa.fi

Perustelut

Ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastaminen

Vaalilain 63 §:n mukaan kunnan keskusvaalilautakuntaan saapuneet ennakkoäänes­tysasiakirjat tarkastetaan vaalikuoria avaamatta kokouksissa, jotka on pidettävä siten, että vaalipäivää edeltävänä perjantaina ennen klo 19 saapuneet ennakkoäänestysasiakirjat ehditään niissä käsitellä. Määräajan jälkeen saapuneet lähetekuoret jätetään niitä avaamatta huomioon ottamatta.

Äänestys on jätettävä huomioon ottamatta jos,

  1. ennakkoon äänestänyttä henkilöä ei ole otettu äänioikeusrekisteriin;

  2. vaalikuoreen on tehty äänestäjää tai ehdokasta koskeva taikka muu asiaton merkintä; (5.4.2002/247)

  3. lähetekirje on niin puutteellinen tai epäselvä, ettei varmasti voida vakuuttua, onko äänestys tapahtunut laissa säädetyin tavoin, tai päätellä, kuka on äänestänyt; taikka

  4. kotiäänestyksen lähetekirjeestä puuttuu 54 §:ssä tarkoitetun henkilön nimikirjoitus (todistaja)

 

Äänestyksen huomioon ottamatta jättämisestä on tehtävä merkintä kokouksessa pidettävään pöytäkirjaan, johon on liitettävä huomioon ottamatta jätetty vaalikuori lähetekirjeineen ja -kuorineen.

Jos lähetekirje, jossa ei ole lähetekirjeen kuittausmerkintää, ja siihen liitetty vaalikuori voidaan hyväksyä, äänioikeusrekisteriin merkitään, että lähetekirjeessä mainittu henkilö on käyttänyt äänioikeuttaan. Jos hyväksyminen tapahtuu myöhemmin kuin 4. päivänä ennen vaalipäivää kello 19, merkintä lähetekirjeessä mainitun henkilön äänestämisestä tehdään oikeusministeriön määräämällä tavalla lisäksi vaaliluetteloon.

Sen jälkeen kun ennakkoäänestysasiakirjat on tarkastettu, kunnan keskusvaalilautakunnan on lajiteltava hyväksytyt vaalikuoret äänestysalueittain sekä laskettava vaalikuorten lukumäärä äänestysalueittain ja merkittävä lukumäärät pöytäkirjaan. Hyväksytyt vaalikuoret on äänestysalueittain lajiteltuina ja lähetekirjeistä erotettuina säilytettävä avaamattomana varmassa tallessa (5.4.2002/247).

Kirjeäänestysasiakirjojen tarkastaminen

Vaalilain 66 g §:n mukaan kunnan keskusvaalilautakunnalle saapuneet kirjeäänestysasiakirjat tarkastetaan noudattaen, mitä 63 §:ssä säädetään ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastamisesta.

Kirjeäänestys on 63 §:n 1–3 momentissa tarkoitettujen syiden lisäksi jätettävä huomioon ottamatta, jos:

1) kirjeäänestyksen lähetekuoreen tehtyjen postitus- tai lähetysmerkintöjen perusteella ei voida varmasti vakuuttua siitä, että kuori on postitettu tai lähetetty ulkomailta;

2) kirjeäänestyksen vaalikuori on avonainen ja voidaan päätellä, että avonaisuus johtuu muusta kuin vaalikuoren teknisestä toimimattomuudesta, tai muutoin sellainen, ettei varmasti voida vakuuttua, että äänestys on tapahtunut laissa säädetyin tavoin;

3) kirjeäänestyksen lähetekirjeestä puuttuvat 66 d §:n 5 momentissa tarkoitettujen kirjeäänestyksen todistajien allekirjoitukset.

Kirjeäänestysasiakirjojen tarkastamisen jälkeen keskusvaalilautakunnan on vaalisalaisuus säilyttäen avattava hyväksytyt kirjeäänestyksen vaalikuoret, leimattava niissä olevat äänestysliput ja suljettava leimatut äänestysliput 50 §:n 1 momentissa tarkoitettuihin vaalikuoriin. Leimaaminen ja uudelleen kuoritus on tehtävä muissa kuin aluevaaleissa ja kuntavaaleissa ennen kuin vaalikuoret toimitetaan 64 §:n mukaisesti vaalipiirilautakunnalle sekä aluevaaleissa ja kuntavaaleissa viimeistään vaalipäivää edeltävänä lauantaina ennen kello 15:tä. (22.12.2021/1248)

Ehdotus

Keskusvaalilautakunta päättää:

  1. todeta, että postista on varmistettu, että postissa ei ole mahdollisia kirjattuja lähetekuoria.
  2. todeta määräajassa saapuneiden kirjeäänestysasiakirjojen tarkastamisen selostusosassa kuvatulla, vaalilaissa säädetyllä tavalla ja hyväksyttyjen kirjeäänestysasiakirjojen liittämisen oikeusministeriön ohjeistuksen mukaisesti asianomaisen äänestysalueen hyväksyttyjen ennakkoäänestysasiakirjojen joukkoon.
  3. tarkastaa ajoissa saapuneet ennakkoäänestysasiakirjat selostusosassa kuvatulla, vaalilaissa säädetyllä tavalla ja laskea hyväksyttyjen vaalikuorten lukumäärän äänestysalueittain.
  4. todeta äänisoikeusrekisteriin vietyjen äänten sekä hyväksyttyjen ennakkoäänestysasiakirjojen ja vaalikuorten määrän.

Päätös

Keskusvaalilautakunta päätti:

  1. todeta, että postista on varmistettu, että postissa ei ole mahdollisia kirjattuja lähetekuoria.
  2. todeta määräajassa saapuneiden kirjeäänestysasiakirjojen (19 kpl) tarkastamisen selostusosassa kuvatulla, vaalilaissa säädetyllä tavalla ja hyväksyttyjen kirjeäänestysasiakirjojen liittämisen oikeusministeriön ohjeistuksen mukaisesti asianomaisen äänestysalueen hyväksyttyjen ennakkoäänestysasiakirjojen joukkoon. Kirjeäänestysasiakirjojen, yhteensä 19 kappaletta, jakaantuminen äänestysalueittain:
    • äänestysalue 001: 2
    • äänestysalue 002: 13
    • äänestysalue 003: 0
    • äänestysalue 004: 1
    • äänestysalue 005: 0
    • äänestysalue 006: 2
    • äänestysalue 007: 1
    • äänestysalue 008: 0
    • äänestysalue 009: 0
  3. tarkastaa ajoissa saapuneet ennakkoäänestysasiakirjat selostusosassa kuvatulla, vaalilaissa säädetyllä tavalla ja laskea hyväksyttyjen vaalikuorten lukumäärän äänestysalueittain
    • äänestysalue 001: 1705          
    • äänestysalue 002: 3106          (+1)
    • äänestysalue 003: 1118  
    • äänestysalue 004: 1026          (+2)
    • äänestysalue 005: 722
    • äänestysalue 006: 1597          (+1)
    • äänestysalue 007: 1490          (+2)
    • äänestysalue 008: 1698          (+1)
    • äänestysalue 009: 642
  4. todeta äänisoikeusrekisteriin vietyjen äänten sekä hyväksyttyjen ennakkoäänestysasiakirjojen ja vaalikuorten määrän 13 104 (+7 = 13 111). Lisäksi todettiin, että hylättyjä ääniä ei ollut.
  5. todeta, että Järvenpään kaupungin ennakkoäänten joukkoon on erehdyksessä joutunut kuusi Uudenmaan vaalipiirin alueeseen kuuluvaa muiden kuntien ääntä (Tuusula 5 kpl, Porvoo 1 kpl) sekä yksi Kaakkois-Suomen vaalipiirin alueeseen kuuluvan kunnan (Kouvola) ääni. Nämä asiakirjat lähetetään Uudenmaan vaalipiirilautakunnalle oikeusministeriön ohjeistamalla tavalla Järvenpään ennakkoäänten joukossa. Lisäksi keskusvaalilautakunta tiedottaa oikeusministeriötä sekä kyseisiä kuntia tapahtuneesta.