§ 5 Autovahinko Loutinkadulla 9.1.2023

Lataa 

JARDno-2023-174

Päätöspäivämäärä

16.2.2023

Päätöksen tekijä

Ylläpidon rakennuttajapäällikkö

Päätöksen peruste

Järvenpään kaupungin hallintosääntö (KV 21.6.2021 § 53)

Kaupunkikehityksen palvelualueen toimintaohje ja toimivallan siirtäminen (Kauke 3.11.2022 § 86)

Talouden rahamääräiset ratkaisuvaltarajat 1.12.2021 alkaen (Kauke 28.10.2021 § 97)

Kuvaus

Vahingonkärsinyt kertoo, että ajaessaan 9.1.2023 klo 16.00 Loutinkadulla, Murtokadun risteysalueella oli ollut niin paljon lunta, että lumi peitti liikennejakajan, korotusalueen sekä ajotien ajourat. Lisäksi korokkeen reunassa olleet aurausviitat olivat kaatuneet ennen vahinkoa.Tämän takia vahingonkärsinyt ei havainnut liikennejakajan reunoja, jolloin auto viisti jakajan reunaa aiheuttaen renkaaseen viillon. Vahingonkärsinyt joutui ostamaan rikkoutuneen renkaan tilalle uuden. Vahingonkärsinyt vaatii kadunpitäjää korvaamaan uuden renkaan, renkaan vaihtokulut sekä matkat korjaamolle. Korvausvaatimus on yhteensä 150 €.

Loutinkadun kunnossapitovastuu on Järvenpään kaupungilla. Kadun kunnossapitoa hoitaa alueurakkana Alltime Infrapalvelut Oy. Katujen kunnossapitotyöt hoidetaan urakkasopimukseen sisältyvien  työkohtaisten tehtäväkorttien mukaisesti. Alueurakoitsijan lausunnon mukaan Loutinkatu on aurattu vahinkopäivänä 9.1.2023 aamupäivän aikana. Tiestötarkastus on tehty samana päivänä noin klo 13, jolloin kadun on todettu olleen liikennöitävässä kunnossa.

Vahinkopäivän aikana oli satanut lunta noin 2,6 cm ja tuulen voimasta lumi kinostui paikoitellen.

Vahingonkorvauslain (31.5.1974/412) 2 luvun 1§:n mukaan vahingonkorvausvelvollisuus syntyy sille, joka aiheuttaa tahallaan tai tuottamuksellaan toiselle vahingon. Tuottamuksella tarkoitetaan huolimattomuutta tai laiminlyöntiä. Vahingonkorvauslain tuottamusperiaatteesta johtuen kadun pelkkä huono kunto ei aikaansaa vastuuta kadunpitäjälle, vaan lisäedellytyksenä on, että kadunhoito on tehty virheellisesti tai huolimattomasti sekä tehtäviä on jätetty kokonaan tekemättä. 

Tieliikennelain 3§:n mukaan vaaran ja vahingon välttämiseksi tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta.

Aurauskepit asennetaan helpottamaan auraustyötä, sekä osoittamaan lumiauran kuljettajalle turvallinen aurattava leveys. Niiden avulla vältytään teiden yliauraamiselta ja niillä merkitään auraamista haittaavat esteet, jolloin vältytään työn  aiheuttamilta mahdollisilta vahingoilta esim. nurmikkoalueet ja liikenteenjakajat. Lakisääteistä pakkoa aurausviittojen asentamiselle ei ole olemassa.

Saadun selvityksen perusteella ei voida katsoa, että kaupunki kadunpitäjänä olisi syyllistynyt huolimattomuuteen tai laiminlyöntiin kadun kunnossapidossa ennen vahinkoa. Kunnossapitotyöt ovat olleet käynnissä ennen vahinkoa sekä vahingon aikana ja tiestötarkastuksessa on todettu kadun olleen liikennöitävässä kunnossa. Muita palautteita Loutinkadun kunnosta ei kaupungille ole kyseisenä ajankohtana tullut. Edellä mainitun perusteella kaupunki ei ole korvausvelvollinen tässä vahinkoasiassa.

 

 

Päätös

Päätän hylätä vahingonkärsineen korvausvaatimuksen esitetyin perustein. Järvenpään kaupunki ei ole korvausvelvollinen ko. vahinkoasiassa.

Allekirjoitus

Ylläpidon rakennuttajapäällikkö Aija Schukov

Organisaatiotieto

Kaupunkitekniikka