§ 9 Sisäisen ilmoituskanavan (whistleblowing) käsittelijöiden nimeäminen

Lataa 

JARDno-2023-97

Päätöspäivämäärä

6.3.2023

Päätöksen tekijä

Kaupunginjohtaja

Päätöksen peruste

Järvenpään kaupungin hallintosääntö 33 §. 

Kuvaus

​Euroopan unionin ja kansallisen oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta annettu laki (jäljempänä ilmoittajansuojelulaki) tuli voimaan 01.01.2023.​ Lain tarkoituksena on tehostaa Euroopan unionin oikeuden ja kansallisen lainsäädännön täytäntöönpanon valvontaa säätämällä niiden henkilöiden suojelusta, jotka ilmoittavat tämän lain soveltamisalaan kuuluvista rikkomisista. 

EU-direktiiviin pohjautuva laki velvoittaa kaikkia vähintään 50 henkeä työllistäviä yksityisen ja julkisen sektorin organisaatioita järjestämään sisäisen ilmoituskanavan (whistleblowing). Organisaatioiden on perustettava sisäinen ilmoituskanava rikkomista koskevan tiedon ilmoittamista ja ilmoituksen perusteella toteutettavia toimenpiteitä varten. Tuore lainsäädäntö varmistaa, että henkilö, joka työnsä yhteydessä havaitsee tai epäilee yleisen edun vastaista toimintaa erikseen määritellyillä EU:n tai kansallisen oikeuden aloilla, voi ilmoittaa asiasta turvallisesti. Sisäinen ilmoituskanava tulee perustaa ja ottaa käyttöön 1.4.2023 mennessä. Ilmoittajansuojelulain 10 §:n mukaan sisäisen ilmoituskanavan perustaneen organisaation on annettava siihen työ- tai virkasuhteessa oleville henkilöille mahdollisuus tehdä ilmoitus sisäisen ilmoituskanavan kautta. Järvenpään kaupungilla työ- ja virkasuhteessa työskentelevillä henkilöillä on mahdollisuus tehdä ilmoitus sisäisen ilmoituskanavan kautta. Ilmoitukset tulee tehdä nimellä ja kirjallisesti.

Ilmoittajansuojelulain 14 §:n 1 momentin mukaan sisäisen ilmoituskanavan perustaneen organisaation tai 11 §:ssä tarkoitetun palveluntuottajan on nimettävä ilmoituksen käsittelystä vastaava henkilö tai henkilöt, joiden on voitava hoitaa tehtävänsä puolueettomasti ja riippumattomasti. Lisäksi organisaatio tai palveluntuottaja voi nimetä ilmoituksen paikkansa pitävyyden selvittämiseksi tarvittavia asiantuntijoitaIlmoituksia saavat käsitellä vain organisaation tähän tehtävään nimeämät henkilöt.

Järvenpään kaupunki on hankkinut pienhankintana whistleblowing-järjestelmän. Ilmoitusten käsittely toteutetaan lähtökohtaisesti sisäisesti. On tarkoituksenmukaista, että ilmoitusten käsittelijöitä nimetään henkilöstöstä kaksi ja he hoitavat tehtäväänsä puolueettomasti ja riippumattomasti. Kumpikin käsittelijä on niin sanottu pääkäsittelijä, jolla on järjestelmässä oikeudet nähdä saapuneet ilmoitukset sekä käsitellä niitä. 

 

Päätös

Päätän

  1. nimetä sisäiseen ilmoituskanavaan tulevien ilmoitusten käsittelijöiksi kaupunginlakimiehen ja kehittämispäällikön (asiakirjahallinto).
  2. että käsittelijöillä on oikeus konsultoida tarvittavia asiantuntijoita ilmoitusten käsittelyä varten.

 

Allekirjoitus

kaupunginjohtaja Iiris Laukkanen

Organisaatiotieto

Konsernipalvelut