Kaupunginvaltuusto, kokous 13.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Järvenpään Yritys- ja elinkeino-ohjelma

JARDno-2022-1824

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Tausta

Järvenpään kaupunginvaltuusto hyväksyi 13.6.2022 uuden kaupunkistrategian arvot, mission, vision ja painopisteet. Kaupunkistrategia muodostaa suuntaviivat myös yritys- ja elinkeinotoiminnan kehittämisen pääperiaatteille, mutta se ei ota tarkemmin kantaa elinkeinostrategisiin valintoihin tai niihin vaikuttaviin toimenpiteisiin. Kaupunkistrategiaa täydentämään on tehty Yritys- ja elinkeino-ohjelma, jonka tavoite on toteuttaa uutta kaupunkistrategiaa kaikkien kolmen kaupunkistrategian painopisteen osalta siten, että niiden vaikutus toteutuu halutunlaisena yritys- ja elinkeinorajapinnassa.

Suurin vaikutus Yritys- ja elinkeino-ohjelmalla on kestävän ja hallitun kasvun -painopisteessä, jossa erityisesti yritystoiminnan kasvulla on merkittävä rooli myös kaupungin kasvuun. Vireään kaupunkielämään kuuluvat yritysten tuottamat kaupalliset palvelut, joita ovat esimerkiksi ravitsemus-, matkailu- ja muut palvelut. Ajoissa auttamisen -painopiste liittyy yritysten auttamiseen sisältäen esimerkiksi yritysneuvonnan. Lisäksi yrityksillä on ajoissa auttamisen -painopisteen osalta rooli työllistäjinä sekä mahdollisina hyvinvointipalvelujen tuottajina.

Yritys- ja elinkeinotoiminnan tukeminen ja kehittäminen on tärkeää kaupunkistrategian toteuttamiselle ja koko kaupungin menestymiselle. Kaupunkistrategia ja Yritys- ja elinkeino- ohjelma muodostavat yhdessä kompassin, joka fokusoi ja antaa suuntaa yritys- ja elinkeinotoimintaa palvelevalle työllemme.

Prosessi

Yritys- ja elinkeino-ohjelman tekemisessä haastateltiin henkilökohtaisesti yli 50 järvenpääläistä yritystä sekä suurta yritysjoukkoa edustavia elinkeinotoimijoita ml. yrittäjäjärjestöt ja kauppakamari sekä koulutusorganisaatioita. Lisäksi lähtötiedoiksi koottiin faktoja Järvenpään yritysten ja yrityskentän tilanteesta sekä yritysten toimintaympäristöstä ja sen kehityssuunnista. Työssä hyödynnettiin laajaa lähdemateriaalia kuten Tilastokeskuksen tietoja, Keskuskauppakamarin selvityksiä, Suomen Yrittäjien PK-yritysselvityksiä, Taloustutkaa sekä Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskuksen (Keuke) tilastoja ja lähdemateriaaleja. Lisäksi haastateltiin kahta referenssikaupunkia.

Yritysympäristön tilanne

Yritysten toimintaympäristön osalta keskeisimmiksi muutosteemoiksi nousivat:

1.       Osaavasta työvoimasta kilpaillaan

2.       Vastuullisuus ja kestävä kasvu ohjaavat ihmisiä ja yrityksiä

3.       Kaupungistuminen jatkuu

4.       Teknologinen murros kiihtyy

5.       Työn ja yrittäjyyden uudet muodot ja kasvuyrittämisen tärkeys korostuu

6.       Kansainvälisyyden merkitys kasvaa

Näitä muutosteemoja on huomioitu Yritys- ja elinkeino-ohjelman linjauksissa ja sen kärkitoimenpiteissä, jotta järvenpääläiset yritykset pärjäävät ja voivat kehittyä suotuisasti hyödyntäen muutosten mahdollisuuksia. Yleisen talouskehityksen osalta Yritys- ja elinkeino-ohjelmassa on varauduttava heikomman talouskasvun, korkeampien korkojen sekä inflaation muodostamaan toimintaympäristöön. Tämän lisäksi työvoiman saatavuuden haasteet jatkuvat.

Järvenpään lähtötilanne ja nykyinen yrityskanta

Järvenpään tärkeimmiksi vahvuuksiksi yritys- ja elinkeinotoiminnan näkökulmasta tunnistettiin seuraavat:

1.       Järvenpää on yksi nopeimmin kehittyvistä kasvukaupungeista Suomessa

2.       Järvenpäällä on erinomainen sijainti ja saavutettavuus

3.       Järvenpäässä toteutuu Suomen mittakaavassa yhä hyvä työvoiman saatavuus ja liikkuvuus

4.       Asuntojen, toimitilojen ja tonttien hintataso

Kaupungin yritystoimintaa kuvaavat indikaattorit ovat kehittyneet hyvään suuntaan (mm. kokonaisliikevaihto, uusien yritysten lukumäärä) ja se antaa hyvät lähtökohdat ohjelmalle. Uusia yrityksiä syntyy Järvenpäähän kuitenkin suhteessa muuhun Uudenmaan alueeseen vähemmän ja kaupungin yhteisöverokertymä on suhteellisen pieni.

Yritys- ja elinkeino-ohjelman keskeinen tavoite on lisätä sekä työllisyyttä että verotuloja yritystoimintaa tukemalla. Tavoitteen toteuttamisessa mahdollisina toiminnan painopisteinä ovat kaupungissa jo toimivien yritysten kasvun tukeminen pyrkien auttamaan yrityksiä kasvupolullaan eteenpäin, uusien yritysten syntymisen edistäminen sekä muualta kaupunkiin sijoittuvien yritysten houkuttelu ja sijoittumisissa auttaminen.

Tällä hetkellä kaupungissa toimii noin 3 000 aktiivisesti liiketoimintaa harjoittavaa yritystä, joista yli 50 henkeä työllistäviä on 13. Isoja, yli 500 henkeä työllistäviä yrityksiä on kaksi ja merkittäviä 100-499 henkeä työllistäviä yrityksiä kolme. 5–10 henkeä työllistäviä yrityksiä on yhteensä 98 ja 10–50 henkeä työllistäviä 49. Valtaosa Järvenpään yrityskannasta on yksinyrittäjiä ja muutaman hengen työllistäviä. Osakeyhtiöiden osuus yrityskannasta on 38 % ja liikevaihdolla mitattuna kasvavia yrityksiä on 315.

Toimialojen osalta on tärkeää tunnistaa ne toimialat, jotka ovat taloudellisilta ja työllistämisvaikutuksiltaan merkittäviä, omaavat paikallista verkosto- ja alueen ulkopuolista kasvupotentiaalia sekä tuottavat kaupunkiin sen vireyttä tukevia palveluita. Järvenpään yritysten kokonaisliikevaihdosta merkittävä osa liittyy kiinteistöihin ja rakentamiseen (KIRA), yhteensä 466 miljoonaa euroa (37 % osuus kaikesta liikevaihdosta). Muita merkittäviä ja suuria toimialoja ovat teollisuus (16 %), kauppa (20 %) ja elintarvikeala (7 %). Nämä toimialat tekevät Järvenpään yritysten liikevaihdosta 80 %.

Keskeisimmät johtopäätökset yrityshaastatteluista ovat seuraavat:

1.       Positiivinen viestintä on tärkeää yritysten näkyvyydelle ja kaupungin imagolle

2.       Työntekijät rakentavat menestyksen ja työntekijöiden saatavuus ja viihtyvyys on tärkeää.

3.       Toimitilat ja tontit ovat toiminnan perusedellytyksiä – logististen yhteyksien ja keskustan kehittäminen on tärkeää.

4.       Kasvun ja kansainvälistymisen tukipalveluita ja rahoitusta.

5.       Pitovoimaa nykyisille ja veto- ja käynnistysvoimaa uusille yrityksille.

6.       Näkyvyyttä ja profilointia kärkiyrityksille ja toimialoille.

7.       Aktiivinen ja konkreettinen yhteistyö on avainasemassa ml. yritykset, kunta, elinkeinotoimijat ja koulutusorganisaatiot.

Referenssikaupungeista tunnistettiin vahvuuksiksi vahva yrittäjyyskulttuuri ja sen tukeminen, aito yrittäjyyden kunnioitus ja siihen liittyvä aktiivinen yhteistyö, sekä seudun osaamisfokuksen korostaminen ja siihen panostaminen.

 

Ohjelman linjaukset ja kärkitoimenpiteet

Järvenpään Yritys- ja elinkeino-ohjelman kolme tavoitetta ovat:

1.       Yritykset kasvavat ja kansainvälistyvät

2.       Yritykset tuottavat palveluita vireään kaupunkiin ja tukevat asioiden sujuvaa hoitumista

3.       Hyvinvoivat yritykset, joita autetaan eri tilanteissa. Yritykset työllistävät monipuolisesti ja tekevät yhteistyötä.

 

Tavoitteisiin pääsemistä tukevien Yritys- ja elinkeinotoiminnan painopisteiden yhteenveto:

1.       Viestimme yritysten onnistumisista ja mahdollisuuksista. Yrityksiä kannustava, tukeva ja houkutteleva toimintakulttuuri ja kaupungin imago

2.       Vahvistamme kasvua ja kansainvälistymistä. Kasvupalvelut kasvutahtoisille ja uusille Juuret Järvenpäässä -yrityksille

3.       Panostamme työvoiman saatavuuteen ja osaamiseen. Työvoiman saaminen ja kehittäminen

4.       Kehitämme yritysympäristöä. Pitkäjänteinen tontti- ja toimitilakehitys, asiantuntijayritysten tilat ja palvelut (KasvuHub)

5.       Tuemme kärkialojenmme kasvua: teollisuuden kasvuverkosto, elintarvikealan kasvuverkosto, kiinteistö- ja rakentamisalan (KIRA) kasvuverkosto, kaupan ja palveluiden kasvuverkosto

6.       Kumppanimme Keuke tuottaa yritysten neuvontapalvelut koko yrityksen elinkaaren ajan

Yritys- ja elinkeino-ohjelman kärkitoimenpiteet toteuttavat näitä painopisteitä. Toimenpiteet on jäsennelty asiakasnäkökulmasta palvelumuotoon, jotta niiden ympärille saadaan rakennettua yritysten kannalta toimiva kokonaisuus ja mahdollistetaan toimenpiteiden pitkäjänteisyys.

Viestimme yritysten onnistumisista ja mahdollisuuksista. Tämä kokonaisuus sisältää viestinnälliset ja markkinoinnilliset toimenpiteet, joihin kuuluu ”Juuret Järvenpäässä” -viestintä, kärkialojen Invest In -markkinointi- ja myyntikampanjat sekä sijoittumispalveluja tukeva viestintä.

Vahvistamme kasvua ja kansainvälistymistä. Tämä kokonaisuus sisältää kasvuhakuisille yrityksille suunnattuja kasvuvalmennuksia sekä kansainvälistymistä tukevia palveluja. Lisäksi osana tätä kokonaisuutta pyrimme käymään läpi uudet Järvenpäähän perustettavat yritykset, jotta niiden kasvupotentiaali voidaan tunnistaa jo hyvissä ajoin ja ne voidaan ohjata kasvua tukeviin palveluihin.

Panostamme työvoiman saatavuuteen ja osaamiseen. Tämä kokonaisuus sisältää työvoiman saantia ja pysyvyyttä tukevia palveluita sekä yritysten houkuttelevuutta työnantajina tukevia palveluita. Lisäksi kokonaisuus sisältää tarpeen mukaan kansainvälisen työvoiman hyödyntämiseen liittyviä palveluita.

Kehitämme yritysympäristöä. Tämä kokonaisuus sisältää uusien erityyppisiin yritystoimintoihin sopivien yritysalueiden suunnittelun ja priorisoinnin sekä niiden toteuttamisen viemisen pitkäjänteisesti tiekarttatasolle ja investointisuunnitelmiin. Lisäksi muodostetaan toimenpidevalikoima asiantuntijayritysten toimitilojen ja palveluiden (KasvuHub) toteuttamiseksi, tuetaan uusien toimitilahankkeiden syntymistä Järvenpäähän, sekä kehitetään työssäkäyntialueen toimivuutta ja keskeisiä logistisia yhteyksiä.

Kärkialojen kasvua tukevat palvelut, jotka koostuvat Järvenpään kärkitoimialojen kasvuverkostoista: Teollisuuden kasvuverkosto, Kiinteistö- ja rakentamisalan (KIRA) kasvuverkosto, Elintarvikealan kasvuverkosto sekä Kaupan ja palveluiden kasvuverkosto.

Yritysneuvontapalvelut koko yrityksen elinkaaren ajan, joiden toteuttamisesta vastaa pääasiallisesti Keuke. Palveluita ovat mm. Yrityksen perustaminen, Yrityksen kasvu- ja kansainvälistyminen, Liiketoiminnan kehittäminen ja Omistajanvaihdokset.

 

Tavoitteet ja mittarit

Yritys- ja elinkeino-ohjelma tuottaa edellä kuvatusti konkreettisia palveluita yritysten kilpailukyvyn ja kasvun tukemiseen sekä yritysten toimintaympäristön kehittämiseen ja toiminnan perusedellytysten varmistamiseen. Ohjelma varmistaa kaupungin ja yritysten yhteisten intressien toteutumisen, jolloin molemmat voivat hyvin ja kehittyvät eteenpäin myös tulevaisuudessa.

Yhteenvetona Järvenpään Yritys- ja elinkeino-ohjelman kolme tavoitetta ovat:

Tavoite 1: Yritykset kasvavat ja kansainvälistyvät, syntyy uusia menestyviä yrityksiä → Strategian päämäärä: Hallittu ja kestävä kasvu.

Tavoite 2: Yritykset tuottavat palveluita vireään kaupunkiin ja tukevat sujuvaa asioiden hoitumista → Strategian päämäärä: Vireä kaupunki.

Tavoite 3: Hyvinvoivat yritykset, joita autetaan eri tilanteissa. Yritykset työllistävät ja tekevät yhteistyötä monipuolisesti → Strategian päämäärä: Ajoissa auttaminen

Edellä kuvattujen kärkitoimenpiteiden lisäksi Yritys- ja elinkeino- ohjelman puitteissa on suunniteltu tarkempia tavoitteita ja toimenpiteitä vuosille 2023–2030. Keskeisimmät tavoitteet on nostettu muihin kaupungin johtamisjärjestelmän dokumentteihin, kuten kaupungin strategisten päämäärien tavoitteisiin, joista keskeisimmät Yritys- ja elinkeino-ohjelman tavoitteet ovat:

1.       Kasvavien yritysten määrä 2026: 440 kpl, 2030: 530 kpl

2.       Työpaikkaomavaraisuusaste 2026: 69 %, 2030: 73 %

3.       Yksityisten työpaikkojen määrän kasvu 2026: 1,5 %/v, 2030: 1,5 %/v

4.       Keskustan ja ranta-alueiden kaupalliset palvelut ovat parantuneet

 

Yritys- ja elinkeino-ohjelman tarkempi sisältö on ohessa kolmessa dokumentissa: esitedokumentti (liite), lyhyt esitysmateriaali (oheismateriaali) ja video. 

Yritys- ja elinkeino-ohjelman video alla (kopioi alla oleva linkki ja katso chromessa)

https://vimeo.com/sailer/elinkeino-ohjelma

HP

 

Ehdotus

Esittelijä

Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto hyväksyy päätöksen liitteenä olevan Järvenpään Yritys- ja elinkeino-ohjelman.

Käsittely

Kaupunkikehitysjohtaja Palviainen esitteli yritys- ja elinkeino-ohjelmaa. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunkikehityslautakunta 15.12.2022§ 91

HP

Ehdotus

Esittelijä

Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, vt. kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteenä olevan Järvenpään Yritys- ja elinkeino-ohjelman.

 

Käsittely

Kaupunkikehitysjohtaja Harri Palviainen selosti asiaa.  

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

  • Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus 23.1.2023  § 24

 

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteenä olevan Järvenpään Yritys- ja elinkeino-ohjelman. 
 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Suvi Pohjonen saapui klo 17.10.

Palveluealuejohtaja/vt. yrityspalvelujohtaja Harri Palviainen selosti asiaa.

Puheenjohtaja myönsi ensin pyydetyt ryhmäpuheenvuorot ryhmien suuruusjärjestyksessä ja sen jälkeen pyydetyt yksilöpuheenvuorot.

Rita Kostama saapui klo 17.22.

Taru Deniz saapui ja Tomas Lehtimäki poistui klo 17.27.

Palvelualuejohtaja/vt. yrityspalvelujohtaja kommentoi käytyä keskustelua.

Tiedoksi

palvelualuejohtaja/Kauke