§ 1 Liukastumisvahinko Vihnekujalla 4.3.2022

Lataa 

JARDno-2022-1490

Päätöspäivämäärä

16.1.2023

Päätöksen tekijä

Ylläpidon rakennuttajapäällikkö

Päätöksen peruste

Kaupunkikehityksen palvelualueen organisaatiorakenne ja viranhaltijoiden päätösvalta (kaupunkikehityslautakunta 24.3.2022 § 26)

Kuvaus

Vahingonkärsinyt on liukastunut ja loukannut itseään Vihnekujalla 4.3.2022 klo 21.30. Vihnekuja on katukunnossapitoluokan 3 mukainen asuntokatu. Vihnekujalla ei ole erillistä jalkakäytävää tai kevyenliikenteenväylää. Liukastumisen syyksi vahingonkärsinyt on kertonut  aurauksen jäljiltä liukkaaksi ja jäiseksi jääneen ajoradan. Vihnekujan kunnossapitovastuu on Järvenpään kaupungilla.

LähiTapiola Palvelut Oy on lähettänyt Järvenpään kaupungille takaisinsaantivaatimuksen 29.8.2022 liukastumisesta aiheutuneista kuluista.

Kaupungin vakuutusasioita käsittelevälle IF Vahinkovakuutusyhtiölle on toimitettu alueurakoitsija Alltime Oy:n tekemä lausunto kunnossapitotoimista vahinkoajankohdalta. Vakuutusyhtiö on käsitellyt asiaa ja toteaa seuraavaa:

Tässä tapauksessa liukastuminen on tapahtunut ajoradalla. Vihnekuja on asuntokatu, eikä sillä ole erillistä jalankulku- tai kevyenliikenteenväylää. Vihnekuja on hiekoitettu 2.3.2022. Sen jälkeen ei ole todettu sellaisia äkillisiä sään muutoksia, jotka olisivat aiheuttaneet tarpeen lisähiekoitukselle. Vahinkoalueen kunnossapidosta sen liikenteellinen sijainti huomioiden on suoritemerkintöjen mukaan huolehdittu huolellisella tavalla, myös jalankulkijoiden liikkumisen kannalta ja kunnossapito on täyttänyt liukkaudentorjunnalle asetetut vaatimukset. Huolellinenkaan toiminta ei Suomen sääolosuhteissa estä kaikkia vahinkoja. Järvenpään kaupunki on osoittanut huolehtineensa kunnossapidosta säännösten edellyttämällä tavalla kunnossapitovelvoitteensa mukaisesti, eikä korvausvastuuta vahingosta synny.

 

Päätös

Päätän hylätä LähiTapiola Palvelut Oy:n takaisinsaantivaatimuksen (29.8.2022) esitetyin perustein. Järvenpään kaupunki ei ole korvausvelvollinen ko. vahinkoasiassa.

Allekirjoitus

Ylläpidon rakennuttajapäällikkö Aija Schukov

Organisaatiotieto

Kaupunkitekniikka