Keskusvaalilautakunta, kokous 12.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Eduskuntavaalit 2023, vaalihenkilökunnan ohjeistaminen ja kouluttaminen

JARDno-2022-1602

Valmistelija

  • Laura Rainetoja, kaupunginlakimies, laura.rainetoja@jarvenpaa.fi

Perustelut

Oikeusministeriön kuntien keskusvaalilautakunnille tarjoama koulutus

Sekä vaalitietojärjestelmän koulutusympäristö että eOppiva-verkkokurssi avataan 23.1.2023. Oikeusministeriö tiedottaa koulutusympäristön ja verkkokurssin avautumisesta erikseen.

Kenraaliharjoitukset järjestetään seuraavasti:

  1. Ennakkoäänestyksen kenraaliharjoitus järjestetään tiistaina 7.3.2023 klo 13–15 
  2. Laskennan kenraaliharjoitus järjestetään torstaina 9.3.2023 klo 16–20 
  3. Äänioikeustietojärjestelmän vaalipäivän käytön (sähköinen vaaliluettelo) kenraaliharjoitus järjestetään torstaina 9.3.2023 klo 16–18

Oikeusministeriö toimittaa kenraaliharjoitusten ohjeet erikseen lähempänä kenraaliharjoitusten ajankohtia. VAT:n koulutusympäristö ei ole käytössä kenraaliharjoitusten aikana. Tämä tulee huomioida kunnan omia koulutuksia suunniteltaessa.

Lisäksi oikeusministeriö järjestää Teams-vaaliklinikoita seuraavina ajankohtina:

  • ti 10.1. suomeksi klo 9.30–11
  • ti 10.1. ruotsiksi klo 13–14.30
  • to 16.2. kaksikielinen klinikka klo 10–11.30
  • pe 3.3. kaksikielinen klinikka klo 13–14.30
  • ma 20.3. suomeksi klo 9.30–11
  • ma 20.3. ruotsiksi klo 13–14.30

Klinikoilla vastataan osallistujien kysymyksiin, joita eduskuntavaaleista on mahdollisesti herännyt. Kaikilla klinikoilla on paikalla oikeusministeriön ja Oikeusrekisterikeskuksen vaalituen vaaliasiantuntijoita. Klinikoille osallistuminen on vapaaehtoista. Klinikat 16.2. ja 3.3. ovat kaksikielisiä: kysymyksiä voi esittää molemmilla kielillä ja kysyjälle vastataan kysymyksen kielen mukaisesti.

Oikeusministeriö suosittaa, että kunnasta osallistuu enintään yksi henkilö yhdelle klinikalle, koska Microsoft Teamsissa on 250 osallistujan raja. Kysymyksiä oikeusministeriölle tai vaalituelle voi aina esittää myös sähköpostitse tai puhelimitse.

Kunnan oma koulutus 

Kunnan keskusvaalilautakunnan tulee oikeusministeriön tarjoamien ohjeiden ja koulutuksen lisäksi itse kouluttaa, opastaa ja neuvoa kunnan muita vaaliviranomaisia (vaalilautakunnat, vaalitoimikunta sekä yleisten ennakkoäänestyspaikkojen ja kotiäänestyksen vaalitoimitsijat), jotta nämä suoriutuvat heille kuuluvista tehtävistä. Keskusvaalilautakunnan koulutusmateriaalina voivat olla esimerkiksi oikeusministeriön verkkokoulutus, vaaliohjeet ja VAT-ohjeet.

Ehdotus

Keskusvaalilautakunta päättää, että

  1. keskusvaalilautakunnan jäsenet ja varajäsenet osallistuvat oikeusministeriön järjestämään verkkokoulutukseen (eOppiva-verkkokurssi) myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.
  2. ennakkoäänestyspaikoilla toimivat ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijat koulutetaan tehtäväänsä myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana hieman ennen ennakkoäänestysajanjakson alkamista.
  3. vaalilautakuntien ja vaalitoiminnan jäsenille toimitetaan oikeusministeriön laatima vaalilautakunnan tai vaalitoimikunnan tehtäviä koskeva ohje ja mahdollinen muu koulutusmateriaali heti, kun kaupunginhallitus on nimennyt henkilöt tehtäviinsä.
  4. vaalilautakunnille järjestetään lisäksi erillinen koulutus ke 8.3. klo 16–19 ja ti 14.3 klo 16–19 (koulutukset ovat samansisältöiset).
  5. vaalitoimikunnalle järjestetään lisäksi erillinen koulutus ma 13.3. klo 17 alkaen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Todettiin lisäksi, että keskusvaalilautakunnan puolesta oikeusministeriön järjestämiin Teams-vaaliklinikoihin osallistuu keskusvaalilautakunnan sihteeri.