Kaupunginhallitus, kokous 31.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 271 Turvallisuus- ja valmiuspäällikön viran perustaminen

JARDno-2021-2523

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mika Lindgren, vt. henkilöstöjohtaja, mika.lindgren@jarvenpaa.fi

Perustelut

Hallintosäännön § 48 mukaan kaupunginhallitus perustaa virat.

Järvenpään kaupungin turvallisuustoiminnan tavoitteena on varmistaa laaja-alaisesti kaupunkilaisten, yritysten ja kaupungin työntekijöiden turvallisuus kaikissa tilanteissa seuraavilla osa-alueilla:

  • Kuntalaisten kokema arjen turvallisuus
  • Kaupunkiorganisaation sisäinen turvallisuus: a) työturvallisuus, b) tilaturvallisuus, ja c) tietoturva ja tietosuoja
  • Lisäksi poikkeustilanteisiin (sota, pandemiat, taloudelliset kriisit, luonnonkatastrofit, jne.) varautumiseen on oltava selkeät varautumis- ja valmiussuunnitelmat, niihin liittyvät vastuutukset sekä suunnitelmien toteutuskyky

Kokonaisuuden tärkeys on korostunut viime vuosina jatkuvien poikkeustilanteiden ja kriisien vuoksi - näyttää siltä, että turvallisuusasioiden merkitys ja kriisien todennäköisyys ei vähene lähitulevaisuudessa. Tällä hetkellä organisaatiossa ei ole henkilöä, joka pystyisi kantamaan kokonaisvastuun turvallisuus- ja valmiusasioista niin työajan kuin substanssiosaamisen näkökulmasta.

Keskeisenä ratkaisuehdotuksena on tunnistettu uuden ammattilaisen rekrytointi vastaamaan kokonaisturvallisuudesta ja –varautumisesta, tämän kokonaisuuden johtamisesta sekä tuomaan organisaatioon tarvittavaa substanssiasiantuntemusta. Tämä mahdollistaisi vastuiden selkeytymisen sekä tärkeään ja kaupungin toiminnan kannalta kriittiseen kokonaisuuteen välttämätöntä asiantuntemusta ja erityisosaamista. Jotta tehtävässä on mahdollisuus julkisen vallan käyttöön ja riittävästi toimivaltuuksia itsenäiseen päätöksentekoon, esitetään vakanssin perustamista virkana.  Tehtävä on vaativa valmistelu- ja asiantuntijatehtävä.

 

Ehdotus

Esittelijä

Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, vt. kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Henkilöstöasiainjaosto päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus päättää perustaa turvallisuus- ja valmiuspäällikön viran liitteen mukaisesti. 


Käsittely:

vt. henkilöstöjohtaja Mika Lindgren selosti asiaa.

Käsittelyn kuluessa esittelijä täydensi päätösehdotusta kuulumaan seuraavasti: Henkilöstöasianjaosto päättää kelpoisuusehdosta seuraavasti: Kelpoisuusehtona korkeakoulututkinto tai aiempi soveltuva opistotasoinen tutkinto yhdistettynä riittävään työkokemukseen vastaavista tehtävistä.

Päätös

Henkilöstöasiainjaosto päätti täydennetyn päätösehdotuksen mukaisesti;

  1. esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus päättää perustaa turvallisuus- ja valmiuspäällikön viran liitteen mukaisesti. 
     
  2. turvallisuus- ja valmiuspäällikön viran kelpoisuusehdoksi korkeakoulututkinto tai aiempi soveltuva opistotasoinen tutkinto yhdistettynä riittävään työkokemukseen vastaavista tehtävistä.

Valmistelija

  • Mika Lindgren, vt. henkilöstöjohtaja, mika.lindgren@jarvenpaa.fi

Perustelut

Henkilöstöasiainjaosto 14.10.2022 § 39

Henkilöstöasiainjaoston päätöksen mukaisesti liitteeseen on korjattu viran kelpoisuusehtoihin korkeakoulututkinto tai aiempi soveltuva opistotasoinen tutkinto yhdistettynä riittävään työkokemukseen vastaavista tehtävistä.

ML

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, vt. kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää perustaa turvallisuus- ja valmiuspäällikön viran liitteen mukaisesti. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

HR-palvelut