Kaupunginhallitus, kokous 26.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 263 Sopimus koskien Ainolan liityntäpysäköinnin toteuttamista

JARDno-2022-1540

Valmistelija

  • Salla Niemelä, projektipäällikkö, salla.niemela@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 7.12.2021 § 324 'Aiesopimus, Järvenpää / Väylävirasto, Ainolan aseman itäinen liityntäpysäköinti' hyväksyä kaupungin ja Väyläviraston välisen aiesopimuksen Ainolan itäpuolen rakenteellisesta liityntäpysäköinnistä. Aiesopimus on pykälän oheismateriaalina.

Aiesopimuksen tarkoituksena oli ilmaista sopivien tahojen yhteinen tahtotila Ainolan alueen liityntäpysäköintijärjestelyistä sekä sopia niistä periaatteista, joilla Väylävirasto osallistuu liityntäpysäköinnin järjestämiseen. Aiesopimuksen tarkoituksena oli myös edistää varsinaisen toteuttamissopimuksen laadintaa Ainolan aluekeskuksen asemakaavaehdotuksen tultua lainvoimaiseksi. Aiesopimuksessa sovittiin, että uusia rakenteellisia liityntäpysäköintipaikkoja rakennetaan Ainolan pysäköintilaitokseen noin 100 kappaletta. Lisäksi aiesopimuksessa sovittiin kustannusjaosta HSL:n kustannusjakomallin mukaisesti. Väylävirasto osallistuu liityntäpysäköintipaikkojen kustannuksiin maksimissaan 10 000 eurolla autopaikkaa kohden, kuitenkin maksimissaan 50% todellisista rakennuskustannuksista.

Nyt hyväksyttävänä olevassa toteuttamissopimuksessa sovitaan hankkeen suunnittelusta, aikataulusta, pysäköintilaitoksen toteuttamisesta sekä hanketta koskevista vastuista ja velvollisuuksista.

Pysäköintilaitoksen rakentaminen on tarkoitus kilpailuttaa KVR-urakkana. Neuvotteluissa on sovittu, että pysäköintilaitoksen rakentamisessa on kyse yhteishankinnasta Väyläviraston kanssa. Kaupunki vastaa hankinnan toteuttamisesta ja Mestaritoiminta Oy toimii hankinnan valmistelijana. Pysäköintitoimintaa harjoittamaan on perustettu kokonaisuudessaan kaupungin omistama Kiinteistö Oy Ainolan Pysäköinti (myöhemmin "Yhtiö)", joka tulee omistamaan pysäköintilaitoksen sekä rakennuttamaan ja operoimaan valmista pysäköintilaitosta. Yhtiön on tarkoitus tehdä hankintapäätös pysäköintilaitoksen hankinnasta sekä allekirjoittaa hankintasopimus. KOy Ainolan Pysäköinti on perustettu (hakemus PRH:n jätetty 12.9.), mutta yhtiötä ei ole vielä rekisteröity. Rekisteröimisprosessi on kesken.

Kaupungin näkökulmasta hankkeen viipymätön toteuttaminen on välttämätöntä. Tämän vuoksi perustettava yhtiö on ryhtynyt omistajaohjeesta poiketen valmistelemaan liityntäpysäköintipaikkoja koskevaa sopimusta ja pysäköintilaitoksen urakkakilpailutusta jo ennen yhtiön merkitsemistä kaupparekisteriin. 

Toteuttamissopimukseen on vahvistettu aiesopimuksen mukainen kustannusjako eli HSL:n kustannusjakomallin mukaisesti valtion osuus pysäköintipaikan perushinnasta on 50 %. Perushinta rakenteelliselle autopaikalle on 20.000 euroa paikkaa kohden. Edellä mainitusta perushintaan perustuvasta kustannusjaosta poiketen kaupungin ja Väyläviraston välisissä neuvotteluissa on sovittu, että rakenteellisen uuden autopaikan valtionosuus on enintään 10.800 euroa per paikka. Toteuttamissopimuksen allekirjoituksin osapuolet vahvistavat sitoutuvansa tähän kustannusjakoperiaatteeseen.

Väylävirastolla tulee olla maksuperuste urakoitsijalle suoritettaville maksuille. Väylävirastolla ei ole toimivaltaa toimia valtionapua myöntävänä viranomaisena ja tämän vuoksi virasto ei voi suorittaa maksua Järvenpään kaupungille, vaan maksujen pitää tapahtua hankintasopimuksen perusteella suoraan urakoitsijalle. Toteuttamissopimuksessa on sovittu siitä, että valittu urakoitsija laskuttaa suoraan Yhtiötä ja Väylävirastoa erillisin laskuin.

Asiakokonaisuutta on valmisteltu yhteistyössä asianajotoimistojen Eversheds:n ja BDO:n kanssa. Toimistot ovat antaneet lainopillista ja talousosaamista päätöskokonaisuuden valmisteluun.

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, vt. kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää

  1. hyväksyä kaupungin ja Väyläviraston välisen liitteenä olevan toteuttamissopimuksen Ainolan itäpuolen rakenteellisesta liityntäpysäköinnistä.
  2. valtuuttaa kaupunkikehitysjohtajan tekemään sopimusmuotoiluun tarvittaessa teknisiä muutoksia, jotka eivät heikennä kaupungin asemaa sopimusosapuolena.
  3. valtuuttaa kaupunkikehitysjohtajan allekirjoittamaan toteuttamissopimuksen Järvenpään kaupungin osalta.
  4. antaa perustettavalle yhtiölle omistajaohjeen hyväksyä osaltaan sopimuksessa sille asetetut velvoitteet.

 

Käsittely

Hankekehityspäällikkö Salla Niemelä alusti asiaa. Esittelijä selosti asiaa liitemateriaalin mukaisesti. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Maankäyttöjohtaja, Väylä / Osastopäällikkö, Mestaritoiminta / toimitusjohtaja, hankekehityspäällikkö, talousjohtaja, Kauken talouspäällikkö