Kaupunginvaltuusto, kokous 29.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 Asemakaavan muutos / Myllytien taidekortteli (Myllytie 14)

JARDno-2020-2985

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Martta Pirttioja, erikoissuunnittelija, martta.pirttioja@jarvenpaa.fi

Perustelut

Tiivistelmä

Asemakaavan muutos vastaa yleiskaava 2040:n ja kaupungin resurssiviisauteen liittyviin tavoitteisiin ase­manseutujen tiivistämisestä. Tämä toteutuu sekä mahdollistamalla asuinrakentaminen tyhjälle tontille 644-8 että päivittämällä tontin 644-6 osalta asemakaavaa siten, että nykyistä tehokkaampi rakentaminen mahdollistuu. Lisäksi kaavamuutoksen tavoitteena on tutkia kaupungin omistamien kiinteistöjen (Villa cooper, Kauppalanlää­kärin talo ja Westermarckin konttorirakennus) käyttötarkoitusten laajentamista siten, että niissä mahdollistuisi aiempaa laajemmat käyttötarkoitukset, myös asumiskäyttö.

Asemakaavan laatimiseen on ryhdytty Järvenpään kaupungin toimesta yhteistyössä Y-Säätiön kanssa koskien nykyisellään kaupungin omistuksessa olevan tontin 644-8 kehittämistä. Kiinteistö Oy Järvenpään Kaksoset on lisäksi tehnyt 15.12.2020 kaupunginhallitukselle omaa tonttiaan (644- 6) koskevan hakemuksen asemakaavan muuttamiseksi, jonka perusteella suunnittelualuetta on laajennettu kattamaan myös kyseinen tontti. Kaupunki on tehnyt puitesopimuksen Järvenpään Kaksosten kanssa (24.3.2021 § 3). Y-Säätiön kanssa on laaditaan tontin 644-8 myyntiä koskeva esisopimus. Hyvinvointilautakunta on kokouksessaan (5.11.2020 § 46) päättänyt Villa Cooperin ja Kauppalan­lääkärin talon osalta, että kaavallisesti on tarkoitus mahdollistaa asumiskäyttö. On myös todettu, ettei Westermarckin konttorirakennukselle ole käyttöä hyvinvoinnin palvelualueen ydintoimin­nassa. Täten kaavaluonnoksessa on päätetty myös sen aiempaa monipuolisemmat käyttö­tarkoitukset, mukaan lukien asuminen.

Asemakaavassa osoitetaan asuinkerrostalojen korttelialueelle rakennusoikeutta yhteensä 9000 kerrosneliömetriä (k-m2) (6000 k-m2 tontilla 644-6 ja 3000 k-m2 tontilla 644-8). Asemakaavan rakennusoikeuden ja tehtyjen suunnitelmien pohjalta on arvioitu valmistuvan 180–190 asuntoa, joka tarkoittaa arviolta 250-300 uutta asukasta. Asunto- ja asukasarvio tarkentuu rakennussuunnitelmien edetessä ja rakennuslupavaiheessa.

Villa Cooperin tontti on osoitettu aluevarauksella PA-1 eli palvelu- ja asuinrakennusten korttelialueeksi. Westermarckin konttorirakennuksen ja Kauppalanlääkärin talon tontit ALY-4 eli asuin-, liike- ja julkisten lähipalvelurakennusten korttelialueeksi. Kaikki kolme rakennusta on merkitty suojelluiksi.

Asemakaavassa on osoitettu liitettäväksi pieni osa Villa Cooperin tontista tonttiin 644-6 riittävien piha-alueiden varmistamiseksi. Lisäksi tonttien 638-9 ja 638-10 välistä rajaa on muutettu riittävän piha-alueen varmistamiseksi tontille 638-10. Asemakaavan korttelialueille tulee laatia erillinen tonttijako asemakaavan hyväksymisen jälkeen.

Asemakaavan tarkempi kuvaus on esitelty päätöksenteon kohteena olevissa kaava-asiakirjoissa. Viitesuunnitelmiin voi tutustua 3D-kaupunkimallissa: https://www.arcgis.com/home/webscene/viewer.html?webscene=70bd8a821419458fab5939f84d1d9ea9

Asemakaavaprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Asemakaavan muutos on kuulutettu vireille 24.2.2021 ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) asetettu nähtäville 3.3.2021. Kaavamuutoshankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta on saatu 12 kirjallista mielipidettä. Mielipiteet löytyvät alkuperäisinä kokousaineiston oheismateriaalista ja lyhennelminä vastineineen kaavaselostuksen liitteestä 3.

Kaavaluonnos on ollut 25.8.-23.9.2021välisen ajan Seutulantalon palvelupisteessä sekä Järvenpään kaupungin internet-sivuilla. Kaavaluonnosta esiteltiin yleisötilaisuudessa Teams-kokouksen välityksellä 8.9.2021. Tilaisuuteen osallistui noin 10 henkilöä. Lisäksi katsottavissa on ollut tallenne. Luonnoksesta saatiin seitsemän lausuntoa ja 12 kirjallista mielipidettä. Kaavaluonnospalaute löytyy alkuperäisinä kokousaineiston oheismateriaalista ja lyhennelminä vastineineen kaavaselostuksen liitteestä 3.

Kaavasuunnitelmaan on tehty muutoksia ja tarkennuksia kaavaluonnoksen ja kaavaehdotuksen välillä. Muutoksista merkittävimpiä ovat Villa Cooperin tontin aluevarauksen muuttuminen kulttuuri- ja harrastustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueesta (YY-X) palvelu- ja asuinrakennusten korttelialueeksi (PA-1). Jälkimmäisen on katsottu tukevan paremmin kaupungin tavoitteita. Lisäksi palautteeseen perustuen on rakennusalojen sijoittelua muutettu tontilla 644-6. Kaikki muutokset on luettavissa kaavaselostuksen kappaleesta 4.2.

Ehdotus

Esittelijä

Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkehityslautakunta päättää

  1. asettaa 6. kaupunginosan eli Pöytäalhon katualuetta, korttelin 644 asuntokerrostalo­jen korttelialuetta ja yleisten rakennusten korttelialueita sekä korttelin 638 yleis­ten rakennusten korttelialuetta koskevan Myllytien taidekorttelin asemakaavan muutosehdotuksen (asemakaavakartta päivätty 1.12.2021, asemakaavan selostus ja liitteet päivätty 1.12.2021) julkisesti nähtäväksi MRL 65 § ja MRA 27 § mukaisesti, ja
  2. pyytää asemakaavan muutosehdotuksesta lausunnot seuraavilta tahoilta: Järvenpään vesi, Uudenmaan liitto, Uudenmaan ELY-keskus, Helsingin kaupunginmuseo / Keski-Uudenmaan alueellinen vastuumuseo, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, Elisa Oyj, Dna Finland Oy, Telia Finland Oyj, FNE-Finland Oy, Caruna Oy, Vantaan Energia Keski-Uusimaa, Järvenpää-Seura ry, Järvenpään Taideseura ry, Järvenpään Käsintekijät ry, Taikka Oy, Bjarne Westermarckin perinneyhdistys ry.

Päätös

Kaupunkikehityslautakunta päätti yksimielisesti palauttaa asia valmisteluun.

Kokouskäsittely

Keskustelun aikana Petri Perta teki Henri Kontkinin, Marko Ekrothin, Markku Tenhusen ja Maija Nikunlassin kannattamana ehdotuksen hylätä päätösehdotus. Anne Partanen teki Timo Haimalan, Riikka Juuman, Henri Kontkinin ja Sari Sillanmäki-Kuokkasen kannattamana palautusehdotuksen.

Kokoustauko klo 19.08-19.30

Valmistelija

Martta Pirttioja, erikoissuunnittelija, martta.pirttioja@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunkikehityslautakunta 16.12.2021 § 111, asia palautettiin valmisteluun.

 

Tiivistelmä

Asemakaavan muutos vastaa yleiskaava 2040:n ja kaupungin resurssiviisauteen liittyviin tavoitteisiin ase­manseutujen tiivistämisestä. Tämä toteutuu sekä mahdollistamalla asuinrakentaminen tyhjälle tontille (644-8) että päivittämällä kerrostalotontin (644-6) osalta asemakaavaa siten, että nykyistä tehokkaampi rakentaminen mahdollistuu. Lisäksi kaavamuutoksen tavoitteena on tutkia kaupungin omistamien kiinteistöjen (Villa Cooper, Kauppalanlää­kärin talo ja Westermarckin konttorirakennus) käyttötarkoitusten laajentamista siten, että niissä mahdollistuisi aiempaa laajemmat käyttötarkoitukset, myös asuminen.

Asemakaavan laatimiseen on ryhdytty Järvenpään kaupungin toimesta yhteistyössä Y-Säätiön kanssa koskien nykyisellään kaupungin omistuksessa olevan tontin 644-8 kehittämistä. Kiinteistö Oy Järvenpään Kaksoset on lisäksi tehnyt 15.12.2020 kaupunginhallitukselle omaa tonttiaan (644- 6) koskevan hakemuksen asemakaavan muuttamiseksi, jonka perusteella suunnittelualuetta on laajennettu kattamaan myös kyseinen tontti. Kaupunki on tehnyt puitesopimuksen Järvenpään Kaksosten kanssa (24.3.2021 § 3). Y-Säätiön kanssa laaditaan tontin 644-8 myyntiä koskeva esisopimus. Hyvinvointilautakunta on kokouksessaan (5.11.2020 § 46) päättänyt Villa Cooperin ja Kauppalan­lääkärin talon osalta, että kaavallisesti on tarkoitus mahdollistaa asumiskäyttö. On myös todettu, ettei Westermarckin konttorirakennukselle ole käyttöä hyvinvoinnin palvelualueen ydintoimin­nassa. Täten kaavasuunnittelussa on päätetty tarkastella myös sen osalta käyttötarkoitusten laajentamista.

Asemakaavassa osoitetaan asuinkerrostalojen korttelialueelle rakennusoikeutta yhteensä 8250 kerrosneliömetriä (k-m2) (5500 k-m2 tontilla 644-6 ja 2750 k-m2 tontilla 644-8). Asemakaavan rakennusoikeuden ja tehtyjen suunnitelmien pohjalta on arvioitu valmistuvan 175 asuntoa, joka tarkoittaa arviolta 250-280 uutta asukasta. Asunto- ja asukasarvio tarkentuu rakennussuunnitelmien edetessä ja rakennuslupavaiheessa.

Villa Cooperin tontti on osoitettu aluevarauksella PA-1 eli palvelu- ja asuinrakennusten korttelialueeksi. Westermarckin konttorirakennuksen ja Kauppalanlääkärin talon tontit ALY-4 eli asuin-, liike- ja julkisten lähipalvelurakennusten korttelialueeksi. Kaikki kolme rakennusta on merkitty suojelluiksi.

Asemakaavassa on osoitettu liitettäväksi pieni osa Villa Cooperin tontista tonttiin 644-6. Tällä mahdollistetaan riittävät piha-alueet tontille 644-6 ja saadaan lisättyä uudisrakennusten etäisyyttä Arolantien toisen puolen pientaloihin. Lisäksi tonttien 638-9 ja 638-10 välistä rajaa on muutettu riittävän piha-alueen varmistamiseksi tontille 638-10. Asemakaavan korttelialueille tulee laatia erillinen tonttijako asemakaavan hyväksymisen jälkeen.

Asemakaavan tarkempi kuvaus on esitelty päätöksenteon kohteena olevissa kaava-asiakirjoissa. Viitesuunnitelmiin voi tutustua 3D-kaupunkimallissa: 

https://www.arcgis.com/home/webscene/viewer.html?webscene=70bd8a821419458fab5939f84d1d9ea9

Asemakaavaprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Asemakaavan muutos on kuulutettu vireille 24.2.2021 ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) asetettu nähtäville 3.3.2021. OASista saatiin 12 kirjallista mielipidettä. Mielipiteet löytyvät alkuperäisinä kokousaineiston oheismateriaalista ja lyhennelminä vastineineen kaavaselostuksen liitteestä 3.

Kaavaluonnos oli nähtävillä 25.8.-23.9.2021 välisen ajan Seutulantalon palvelupisteessä sekä Järvenpään kaupungin internet-sivuilla. Kaavaluonnosta esiteltiin yleisötilaisuudessa Teams-kokouksen välityksellä 8.9.2021. Tilaisuuteen osallistui noin 10 henkilöä. Lisäksi katsottavissa on ollut tallenne. Luonnoksesta saatiin seitsemän lausuntoa ja 12 kirjallista mielipidettä. Kaavaluonnospalaute löytyy alkuperäisinä kokousaineiston oheismateriaalista ja lyhennelminä vastineineen kaavaselostuksen liitteestä 3.

Kaavasuunnitelmaan tehtiin muutoksia ja tarkennuksia kaavaluonnoksen jälkeen palautteen perusteella. Muutoksista merkittävimpiä ovat Villa Cooperin tontin aluevarauksen muuttuminen kulttuuri- ja harrastustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueesta (YY-X) palvelu- ja asuinrakennusten korttelialueeksi (PA-1). Jälkimmäisen on katsottu tukevan paremmin kaupungin tavoitteita. Lisäksi rakennusalojen sijoittelua muutettiin tontilla 644-6. Kaikki muutokset ovat luettavissa kaavaselostuksen kappaleesta 4.2.

Kaavaehdotusta käsiteltiin kaupunkikehityslautakunnan kokouksessa 16.12.2021 (§ 111), jossa se päätettiin palauttaa valmisteluun. Kaavaehdotukseen on tehty kokouspalautteen perusteella muutoksia, joita esiteltiin lautakunnalle ilmoitusasiana 27.1.2022. Muutokset koskivat rakennusten korkeuksia, rakennusoikeuksia ja pysäköintialueita. Muutokset ovat luettavissa kaavaselostuksen kappaleesta 4.2.

HP

Ehdotus

Esittelijä

Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkehityslautakunta päättää

  1. asettaa 6. kaupunginosan eli Pöytäalhon katualuetta, korttelin 644 asuntokerrostalo­jen korttelialuetta ja yleisten rakennusten korttelialueita sekä korttelin 638 yleis­ten rakennusten korttelialuetta koskevan Myllytien taidekorttelin asemakaavan muutosehdotuksen (asemakaavakartta päivätty 14.1.2022, asemakaavan selostus ja liitteet päivätty 4.2.2022) julkisesti nähtäväksi MRL 65 § ja MRA 27 § mukaisesti, ja
  2. pyytää asemakaavan muutosehdotuksesta lausunnot seuraavilta tahoilta: Järvenpään vesi, Uudenmaan liitto, Uudenmaan ELY-keskus, Helsingin kaupunginmuseo / Keski-Uudenmaan alueellinen vastuumuseo, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, Elisa Oyj, Dna Finland Oy, Telia Finland Oyj, FNE-Finland Oy, Caruna Oy, Vantaan Energia Keski-Uusimaa, Järvenpää-Seura ry, Järvenpään Taideseura ry, Järvenpään Käsintekijät ry, Taikka Oy, Bjarne Westermarckin perinneyhdistys ry.

 

Käsittely

Palvelualuejohtaja Harri Palviainen kertoi lyhyesti asian taustaa ja etenemistä. Kaavoitusjohtaja Sampo Perttula selosti asiaa tarkemmin.  

Timo Haimala ehdotti Katja Repon, Markku Tenhusen, Marko Ekrothin, Hanna Partasen, Henri Kontkinin ja Petri Pertan kannattamana, että asia palautetaan valmisteluun.

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu ehdotus asian palauttamisesta valmisteluun, joten oli äänestettävä. Hyväksyttiin äänestystavaksi sähköinen äänestys, jota täydennetään nimenhuutoäänestyksellä, ja äänestysjärjestykseksi seuraava: 

JAA asian käsittelyä jatketaan 

Ei Asia palautetaan valmisteluun 

Puheenjohtaja totesi kaupunkikehityslautakunnan päättäneen palauttaa asian valmisteluun äänin 2-9. 

Kokoustauko asian käsittelyn jälkeen 20.55-21.05 

 

Päätös

Äänestyksen jälkeen äänin 2 JAA-ääntä, 9 EI-ääntä, 0 TYHJÄÄ, päätettiin palauttaa asia valmisteluun.

Äänestystulokset

  • Kyllä 2 kpl 18%

    Riikka Juuma, Nea Karenius

  • Ei 9 kpl 82%

    Petri Perta, Katja Repo, Hanna Partanen, Markku Tenhunen, Esko Lappalainen, Maija Nikunlassi, Timo Haimala, Henri Kontkin, Marko Ekroth

Valmistelija

Martta Pirttioja, erikoissuunnittelija, martta.pirttioja@jarvenpaa.fi

Perustelut

Tiivistelmä

Asemakaavan muutos vastaa yleiskaava 2040:n ja kaupungin resurssiviisauteen liittyviin tavoitteisiin ase­manseutujen tiivistämisestä. Tämä toteutuu sekä mahdollistamalla asuinrakentaminen tyhjälle tontille (644-8) että päivittämällä kerrostalotontin (644-6) osalta asemakaavaa siten, että nykyistä tehokkaampi rakentaminen mahdollistuu. Lisäksi kaavamuutoksen tavoitteena on tutkia kaupungin omistamien kiinteistöjen (Villa Cooper, Kauppalanlää­kärin talo ja Westermarckin konttorirakennus) käyttötarkoitusten laajentamista siten, että niissä mahdollistuisi aiempaa laajemmat käyttötarkoitukset, myös asuminen.

Asemakaavan laatimiseen on ryhdytty Järvenpään kaupungin toimesta yhteistyössä Y-Säätiön kanssa koskien nykyisellään kaupungin omistuksessa olevan tontin 644-8 kehittämistä. Kiinteistö Oy Järvenpään Kaksoset on lisäksi tehnyt 15.12.2020 kaupunginhallitukselle omaa tonttiaan (644- 6) koskevan hakemuksen asemakaavan muuttamiseksi, jonka perusteella suunnittelualuetta on laajennettu kattamaan myös kyseinen tontti. Kaupunki on tehnyt puitesopimuksen Järvenpään Kaksosten kanssa (24.3.2021 § 3). Y-Säätiön kanssa laaditaan tontin 644-8 myyntiä koskeva esisopimus. Hyvinvointilautakunta on kokouksessaan (5.11.2020 § 46) päättänyt Villa Cooperin ja Kauppalan­lääkärin talon osalta, että kaavallisesti on tarkoitus mahdollistaa asumiskäyttö. On myös todettu, ettei Westermarckin konttorirakennukselle ole käyttöä hyvinvoinnin palvelualueen ydintoimin­nassa. Täten kaavasuunnittelussa on päätetty tarkastella myös sen osalta käyttötarkoitusten laajentamista.

Asemakaavassa osoitetaan asuinkerrostalojen korttelialueelle rakennusoikeutta yhteensä 7250 kerrosneliömetriä (k-m2) (4500 k-m2 tontilla 644-6 ja 2750 k-m2 tontilla 644-8). Sallitut kerroskorkeudet vaihtelevat viidestä kuuteen. Asemakaavan rakennusoikeuden ja tehtyjen suunnitelmien pohjalta on arvioitu valmistuvan 148 asuntoa, joka tarkoittaa arviolta 250 asukasta. Asuntomäärä ja asukasarvio tarkentuvat rakennussuunnitelmien edetessä ja rakennuslupavaiheessa.

Villa Cooperin tontti on osoitettu aluevarauksella PA-1 eli palvelu- ja asuinrakennusten korttelialueeksi. Westermarckin konttorirakennuksen ja Kauppalanlääkärin talon tontit ALY-4 eli asuin-, liike- ja julkisten lähipalvelurakennusten korttelialueeksi. Kaikki kolme rakennusta on merkitty suojelluiksi.

Asemakaavassa tonttien 638-9 ja 638-10 välistä rajaa on muutettu riittävän piha-alueen varmistamiseksi tontille 638-10. Korttelialueelle tulee laatia erillinen tonttijako asemakaavan hyväksymisen jälkeen.

Asemakaavan tarkempi kuvaus on esitelty päätöksenteon kohteena olevissa kaava-asiakirjoissa. Viitesuunnitelmiin voi tutustua 3D-kaupunkimallissa: 

https://www.arcgis.com/home/webscene/viewer.html?webscene=70bd8a821419458fab5939f84d1d9ea9

Asemakaavaprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Asemakaavan muutos on kuulutettu vireille 24.2.2021 ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) asetettu nähtäville 3.3.2021. OASista saatiin 12 kirjallista mielipidettä. Mielipiteet löytyvät alkuperäisinä kokousaineiston oheismateriaalista ja lyhennelminä vastineineen kaavaselostuksen liitteestä 3.

Kaavaluonnos oli nähtävillä 25.8.-23.9.2021 välisen ajan Seutulantalon palvelupisteessä sekä Järvenpään kaupungin internet-sivuilla. Kaavaluonnosta esiteltiin yleisötilaisuudessa Teams-kokouksen välityksellä 8.9.2021. Tilaisuuteen osallistui noin 10 henkilöä. Lisäksi katsottavissa on ollut tallenne. Luonnoksesta saatiin seitsemän lausuntoa ja 12 kirjallista mielipidettä. Kaavaluonnospalaute löytyy alkuperäisinä kokousaineiston oheismateriaalista ja lyhennelminä vastineineen kaavaselostuksen liitteestä 3.

Kaavasuunnitelmaan tehtiin muutoksia ja tarkennuksia kaavaluonnoksen jälkeen palautteen perusteella. Muutoksista merkittävimpiä ovat Villa Cooperin tontin aluevarauksen muuttuminen kulttuuri- ja harrastustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueesta (YY-X) palvelu- ja asuinrakennusten korttelialueeksi (PA-1). Jälkimmäisen on katsottu tukevan paremmin kaupungin tavoitteita. Lisäksi rakennusalojen sijoittelua muutettiin tontilla 644-6. Kaikki muutokset ovat luettavissa kaavaselostuksen kappaleesta 4.2.

Kaavaehdotusta käsiteltiin kaupunkikehityslautakunnan kokouksissa 16.12.2021 (§ 111) ja 17.2.2022 (§ 12), joissa molemmissa se päätettiin palauttaa valmisteluun. Käsittelyiden välissä kaavaehdotukseen esitettäviä muutoksia esiteltiin lautakunnalle ilmoitusasiana. Kaavaehdotukseen on tehty kokouspalautteen perusteella muutoksia, jotka koskevat rakennusten korkeuksia, rakennusoikeuksia ja pysäköintialueita, tonttien 644-6 ja 644-7 välistä rajaa sekä ohjeellisen muuntamovarauksen sijaintia. Muutokset ovat luettavissa kaavaselostuksen kappaleesta 4.2.

HP

Ehdotus

Esittelijä

Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää

  1. asettaa 6. kaupunginosan eli Pöytäalhon katualuetta, korttelin 644 asuntokerrostalo­jen korttelialuetta ja yleisten rakennusten korttelialueita sekä korttelin 638 yleis­ten rakennusten korttelialuetta koskevan Myllytien taidekorttelin asemakaavan muutosehdotuksen (asemakaavakartta päivätty 11.3.2022, asemakaavan selostus ja liitteet päivätty 11.3.2022) julkisesti nähtäväksi MRL 65 § ja MRA 27 § mukaisesti, ja
  2. pyytää asemakaavan muutosehdotuksesta lausunnot seuraavilta tahoilta: Järvenpään vesi, Uudenmaan liitto, Uudenmaan ELY-keskus, Helsingin kaupunginmuseo / Keski-Uudenmaan alueellinen vastuumuseo, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, Elisa Oyj, Dna Finland Oy, Telia Finland Oyj, FNE-Finland Oy, Caruna Oy, Vantaan Energia Keski-Uusimaa, Järvenpää-Seura ry, Järvenpään Taideseura ry, Järvenpään Käsintekijät ry, Taikka Oy, Bjarne Westermarckin perinneyhdistys ry.

Käsittely

Kaupunkikehitysjohtaja Harri Palviainen alusti asiaa ja Sampo Perttula selosti asiaa tarkemmin.

Esittelijä muutti päätösehdotustaan muotoon: 

"Kaupunkikehityslautakunta päättää

  1. asettaa 6. kaupunginosan eli Pöytäalhon katualuetta, korttelin 644 asuntokerrostalo­jen korttelialuetta ja yleisten rakennusten korttelialueita, pois lukien tontti 644-6, sekä korttelin 638 yleis­ten rakennusten korttelialuetta koskevan Myllytien taidekorttelin asemakaavan muutosehdotuksen (asemakaavakartta päivätty 11.3.2022, asemakaavan selostus ja liitteet päivätty 11.3.2022) julkisesti nähtäväksi MRL 65 § ja MRA 27 § mukaisesti, ja
  2. antaa kaupunkikehitykselle valtuudet tehdä stilistisiä ja teknisiä parannuksia asemakaavan ehdotusmateriaaliin ennen nähtäville asettamista ja lausuntokierrosta
  3. pyytää asemakaavan muutosehdotuksesta lausunnot seuraavilta tahoilta: Järvenpään vesi, Uudenmaan liitto, Uudenmaan ELY-keskus, Helsingin kaupunginmuseo / Keski-Uudenmaan alueellinen vastuumuseo, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, Elisa Oyj, Dna Finland Oy, Telia Finland Oyj, FNE-Finland Oy, Caruna Oy, Vantaan Energia Keski-Uusimaa, Järvenpää-Seura ry, Järvenpään Taideseura ry, Järvenpään Käsintekijät ry, Taikka Oy, Bjarne Westermarckin perinneyhdistys ry."

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän muutetun päätösehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

Martta Pirttioja, erikoissuunnittelija, martta.pirttioja@jarvenpaa.fi

Perustelut

Tiivistelmä

Asemakaavan muutos vastaa yleiskaava 2040:n ja kaupungin resurssiviisauteen liittyviin tavoitteisiin ase­manseutujen tiivistämisestä. Tämä toteutuu sekä mahdollistamalla asuinrakentaminen tyhjälle tontille (644-8). Lisäksi kaavamuutoksen tavoitteena on tutkia kaupungin omistamien kiinteistöjen (Villa Cooper, Kauppalanlää­kärin talo ja Westermarckin konttorirakennus) käyttötarkoitusten laajentamista siten, että niissä mahdollistuisi aiempaa laajemmat käyttötarkoitukset, myös yksityinen asumiskäyttö.

Asemakaavan laatimiseen on ryhdytty Järvenpään kaupungin toimesta yhteistyössä Y-Säätiön kanssa koskien nykyisellään kaupungin omistuksessa olevan tontin 644-8 kehittämistä. Kiinteistö Oy Järvenpään Kaksoset on lisäksi tehnyt 15.12.2020 kaupunginhallitukselle omaa tonttiaan (644- 6) koskevan hakemuksen asemakaavan muuttamiseksi, jonka perusteella suunnittelualuetta laajennettiin kattamaan myös kyseinen tontti. Kaupunkikehityslautakunta päätti kuitenkin kokouksessaan (24.3.2022 § 29) jättää kyseisen tontin pois Myllytien taidekorttelin nimellä kulkevasta kaavamuutoksesta. Y-Säätiön kanssa laaditaan tontin 644-8 myyntiä koskeva esisopimus. Hyvinvointilautakunta on kokouksessaan (5.11.2020 § 46) päättänyt Villa Cooperin ja Kauppalan­lääkärin talon osalta, että kaavallisesti on tarkoitus mahdollistaa asumiskäyttö. On myös todettu, ettei Westermarckin konttorirakennukselle ole käyttöä hyvinvoinnin palvelualueen ydintoimin­nassa. Täten kaavasuunnittelussa on päätetty tarkastella myös sen osalta käyttötarkoitusten laajentamista.

Asemakaavassa osoitetaan asuinkerrostalojen korttelialueelle rakennusoikeutta yhteensä 2750 kerrosneliömetriä. Asemakaavan rakennusoikeuden ja tehtyjen suunnitelmien pohjalta on arvioitu valmistuvan 46 asuntoa, joka tarkoittaa arviolta 84 asukasta. Asunnoista on perheasuntoja (kolmio tai neliö) 20. Asuntomäärä ja asukasarvio tarkentuvat rakennussuunnitelmien edetessä ja rakennuslupavaiheessa.

Villa Cooperin tontti on osoitettu aluevarauksella PA-1 eli palvelu- ja asuinrakennusten korttelialueeksi. Westermarckin konttorirakennuksen ja Kauppalanlääkärin talon tontit ALY-4 eli asuin-, liike- ja julkisten lähipalvelurakennusten korttelialueeksi. Kaikki kolme rakennusta on merkitty suojelluiksi.

Asemakaavan muutosehdotuksessa tonttien 638-9 ja 638-10 välistä rajaa on muutettu riittävän piha-alueen varmistamiseksi tontille 638-10. Korttelialueelle tulee laatia erillinen tonttijako asemakaavan hyväksymisen jälkeen.

Asemakaavan tarkempi kuvaus on esitelty päätöksenteon kohteena olevissa kaava-asiakirjoissa. Viitesuunnitelmaan voi tutustua 3D-kaupunkimallissa: 

https://www.arcgis.com/home/webscene/viewer.html?webscene=70bd8a821419458fab5939f84d1d9ea9

Asemakaavaprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Asemakaavan muutosehdotus on ollut nähtävänä MRL 65 § ja MRA 27 § mukaisesti 13.4.-12.5.2022 välisen ajan Seutulantalon palvelupisteessä sekä Järvenpään kaupungin internetsivuilla. Kaavaehdotuksesta ja yleisötilaisuudesta kuulutettiin 6.4.2022 kaupungin internetsivuilla sekä Keski-Uusimaan Viikko-lehdessä; lisäksi kaavaehdotuksen nähtävillä olosta tiedotettiin lähettämällä kirjeet maanomistajille ja naapurikiinteistöjen omistajille. Kirjeet lähetettiin myös niille kiinteistöjen omistajille, jotka olivat naapureita vielä luonnosvaiheessa. Nähtävilläoloaikana osallisilla oli mahdollisuus jättää muistutus kaavaehdotuksesta. Yleisötilaisuus järjestettiin Seutulantalolla 26.4.2022. Esitysmateriaalit ja linkki 3D-kaupunkimalliin ovat olleet saatavilla asemakaavan internetsivulla tilaisuuden jälkeen. Kaavaehdotusvaiheessa lähetettiin lausuntopyynnöt kaupunkikehityslautakunnan päätöksen mukaisesti. Kaavaehdotuksen palautteena saatiin 4 lausuntoa ja 5 kirjallista muistutusta (kaavaselostuksen liite 3). Alkuperäiset lausunnot ja muistutukset löytyvät kokouksen oheismateriaalista.

Saadun palautteen ja kaupungin sisäisesti käytyjen keskustelujen pohjalta kaavakarttaan on tehty seuraavia tarkennuksia:

  • Muutettiin ohjeellisen muuntamovarauksen merkintä mu-1:stä mu-2:een
  • Muokattiin AK-65-aluevarausmerkinnän parvia koskevaa lausetta

Edellä mainitut kaavakartan muutokset ovat luonteeltaan tontin toteuttamista ja kaavamerkintöjä ja -määräyksiä tarkentavia sekä saatua kaavapalautetta huomioivia eivätkä muuta varsinaisen asemakaavaehdotuksen suunnitteluratkaisuja. Tarkistettu kaavaehdotus voidaan viedä hyväksymiskäsittelyyn ilman kaavaehdotuksen asettamista uudelleen nähtäville.

Kaavaselostusta on täydennetty mm. kaavasuunnitteluprosessin, saadun kaavaehdotuspalautteen, kaavavaikutusten arvioinnin osalta. Rakentamistapaohjetta (kaavaselostuksen liite 5 ja erillinen kokousliite) on päivitetty ja täydennetty havainnekuvilla. Asemakaavaa täydentävässä rakentamistapaohjeessa kuvattu toteutustapa ja kaupunkikuvallinen ilme voi asemakaavan reunaehtojen mukaisesti edelleen tarkentua rakennuslupakäsittelyn ja sen sisältämän kaupunkikuvallisen arvioinnin myötä.

Lisäselvitysaineistot löytyvät kokouksen oheismateriaaleista.

HP

Ehdotus

Esittelijä

Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää, 

1. hyväksyä kaavoitus ja liikenne-yksikön laatimat vastineet (kaavaselostuksen liite 3) kaavamuutosehdotuksesta annettuihin lausuntoihin ja muistutuksiin,

2. esittää kaupunginhallitukselle, että hallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että valtuusto päättää hyväksyä 6. kaupunginosan eli Pöytäalhon katualuetta, korttelin 644 asuntokerrostalo­jen korttelialuetta ja yleisten rakennusten korttelialueita sekä korttelin 638 yleis­ten rakennusten korttelialuetta koskevan Myllytien taidekorttelin asemakaavan muutosehdotuksen (asemakaavakartta päivätty 11.3.2022, tarkistettu 23.5.2022, asemakaavan selostus ja liitteet päivätty 11.3.2022, tarkistettu 23.5.2022).

 

Käsittely

Kaavoitusjohtaja Sampo Perttula selosti asiaa. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

Martta Pirttioja, erikoissuunnittelija, martta.pirttioja@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunkikehityslautakunta 16.12.2021 § 111
Kaupunkikehityslautakunta 17.2.2022 § 12
Kaupunkikehityslautakunta 24.3.2022 § 29
Kaupunkikehityslautakunta 2.6.2022 § 48

 

Ehdotus

Esittelijä

Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, vt. kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että valtuusto päättää hyväksyä 6. kaupunginosan eli Pöytäalhon katualuetta, korttelin 644 asuntokerrostalo­jen korttelialuetta ja yleisten rakennusten korttelialueita sekä korttelin 638 yleis­ten rakennusten korttelialuetta koskevan Myllytien taidekorttelin asemakaavan muutosehdotuksen (asemakaavakartta päivätty 11.3.2022, tarkistettu 23.5.2022, asemakaavan selostus ja liitteet päivätty 11.3.2022, tarkistettu 23.5.2022).

 

Käsittely

Puheenjohtajan asiasta tiedusteltua kaupunginhallitus päätti yksimielisesti jättää asian pöydälle.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti jättää asian pöydälle.

Valmistelija

  • Martta Pirttioja, erikoissuunnittelija, martta.pirttioja@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus 15.8.2022 § 190 

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 6. kaupunginosan eli Pöytäalhon katualuetta, korttelin 644 asuntokerrostalo­jen korttelialuetta ja yleisten rakennusten korttelialueita sekä korttelin 638 yleis­ten rakennusten korttelialuetta koskevan Myllytien taidekorttelin asemakaavan muutosehdotuksen (asemakaavakartta päivätty 11.3.2022, tarkistettu 23.5.2022, asemakaavan selostus ja liitteet päivätty 11.3.2022, tarkistettu 23.5.2022).

Käsittely

Kaavoitusjohtaja Sampo Perttula esitteli asiaa.

 

 

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Ely-keskus, muut asianosaiset