§ 14 IF Vahinkovakuutusyhtiön takaisinsaantivaatimus 22.240913

Lataa 

JARDno-2022-876

Päätöspäivämäärä

16.9.2022

Päätöksen tekijä

Ylläpidon rakennuttajapäällikkö

Päätöksen peruste

Kaupunkikehityksen palvelualueen organisaatiorakenne ja viranhaltijoiden päätösvalta (kaupunkikehityslautakunta 24.3.2022 § 26)

Kuvaus

Vahingonkärsinyt on kaatunut polkupyörällä torstaina 17.2.2022 klo 7.05 Helsingintien kevyenliikenteenväylällä. Kaatuminen johtui vahingonkärsineen mukaan väylän liukkaudesta.

Helsingintien kevyenliikenteenväylä kuuluu hoitoluokkaan A ja sen kunnossapitovastuu on Järvenpään kaupungilla.

Kaupungin vakuutusasioita käsittelevälle IF Vahinkovakuutusyhtiölle on toimitettu alueurakoitsijan lausunto kunnossapitotoimista vahinkoajankohdalta.

Vakuutusyhtiö on käsitellyt asiaa ( vahinkonumero 22.240913 ) ja toteaa korvauspäätöksessään seuraavaa:

Voimassa olevan oikeuden mukaan korvausvelvollisuus syntyy sille, joka tahallaan tai tuottamuksellaan aiheuttaa vahingon toiselle. Vastuuvakuutus antaa turvan sen korvausvelvollisuuden varalta, joka vakuutuksenottajalle voi syntyä toiselle tuottamuksellisesti aiheuttamastaan vahingosta. Tuottamuksella tarkoitetaan huolimattomuutta tai laiminlyöntiä. Säähistoriatietojen mukaan vahinkopäivänä ilman lämpötila on ollut hieman nollan yläpuolella ja vahinkoajankohtana n. 0,3 celsiusastetta Sääolosuhteissa ei ole ilmennyt olennaisia muutoksia. Vahinkopaikka oli hiekoitettu edellisen kerran päivää ennen vahinkoa 16.2.2022. Vahinkopäivänä 17.2.2022 vahinkopaikassa oli ryhdytty liukkaudentorjunnan toimenpiteisiin auraamalla kohteessa klo 5.00. Auraus oli valmistunut klo 8.30. Auraus oli tehty terällä, jonka pohjassa on kovametallinastat. Karhentavaa terää käyttäen tienpinta jää karheaksi nostaen hiekkaa tien pinnalle. Kunnossapitoimiin on ryhdytty selvitysten mukaan oikea-aikaisesti sekä asianmukaista kalustoa käyttäen. Lisäksi on huomattava, että polkupyöräilijä ottaa myös itse riskin pyöräillessään liukkaalla talvikelillä. Näin ollen yhtiöllemme toimitettujen asiakirjojen mukaan ei voida pitää selvitettynä vahingon aiheutuneen vakuutuksenottajan tai tämän henkilökuntaan kuuluvan henkilön tuottamuksesta, joten vakuutuksenottajalle ei ole syntynyt voimassa olevaan oikeuteen perustuvaa korvausvelvollisuutta vahingosta. Kyseessä on ollut tapaturmainen vahinko.

Päätös

Päätän hylätä IF Vahinkovakuutusyhtiön takaisinsaantivaatimuksen (22.240913) edellä esitetyin perustein. Järvenpään kaupunki ei ole korvausvelvollinen ko. vahinkoasiassa.

Allekirjoitus

Vt. ylläpidon rakennuttajapäällikkö Aija Schukov

Organisaatiotieto

Kaupunkitekniikka