Nuorisovaltuusto, kokous 28.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 42 Nuorisovaltuuston osallistuminen nuorisotyön viikkoon

JARDno-2022-1437

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Noora Salo, nuorisotyöntekijä, noora.salo@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valtakunnallista Nuorisotyön viikkoa vietetään viikolla 41 eli 10.-16.10.2022 yhdeksännen kerran. Teemaviikolla nostetaan esiin nuorisotyöntekijöiden, järjestöjen, kuntien ja seurakuntien tekemää arvokasta työtä nuorten hyväksi sekä kampanjoidaan nuorten hyvinvointia tukevien toimien puolesta. Vuoden 2022 teemana on nuoret ja nuorisotyö koronan jälkeen. 

Koronavuodet ovat aiheuttaneet oppimis- ja hyvinvointivajetta erityisesti nuorissa ikäluokissa ja eriyttäneet nuoria toisistaan. Nuorisotyön viikolla halutaankin herättää kaikki suomalaiset huomaamaan, että ilman nuoria meillä ei ole mitään – tulevaisuuden osaajia, innovaatioita tai toimivaa yhteiskuntaa. 

Nuorisotyön viikon aikana järjestetään erilaisia teemaan liittyviä tapahtumia ja webinaareja, joihin on mahdollisuus osallistua viikon jokaisena arkipäivänä. Viikko käynnistyy 10.10. etänä toteutettavalla avajaistapahtumalla, jonne kutsutaan jokainen nuorisoalan toimija mukaan oman työ- tai vapaaehtoisporukan kanssa! Nuorisotyön viikon koko ohjelma julkaistaan elokuussa.

Ehdotus

Esittelijä

Niko Kotilainen, Nuorisovaltuuston puheenjohtaja, niko.kotilainen@jarvenpaa.fi

Nuorisovaltuusto päättää

  1. Osallistua vuoden 2022 nuorisotyön viikkoon
  2. Valtuuttaa sopivaksi katsomansa työryhmän asian valmisteluun

Päätös

Päätetään päätösehdotuksen mukaisesti. Nuorisovaltuusto päättää valtuuttaa brändityöryhmän asian valmisteluun.

Valmistelija

  • Noora Salo, nuorisotyöntekijä, noora.salo@jarvenpaa.fi

Perustelut

Nuorisovaltuusto päätti kokouksessaan 31.8.2022 osallistua valtakunnalliseen nuorisotyön viikkoon ja valtuutti brändityöryhmän asian valmisteluun.

Brändityöryhmän kokous (16.9.2022) on päättänyt, että nuorisovaltuusto ottaa osaa valtakunnalliseen nuorisotyön viikkoon laatimalla koosteen Nuorisopalvelujen tulevaisuus (2022) -tutkimuksen keskeisimmistä havainnoista ja niiden pohjalta tehdyistä johtopäätöksistä.

Tapahtuman kuvaus: Järvenpään nuorisovaltuuston tutkimus Nuorisopalvelujen tulevaisuus (2022) selvitti, millaisella palveluverkolla nuorisopalvelut on tarkoituksenmukaisinta tuottaa. 

Yhtäältä tutkimuksen taustoissa korostuivat kuntatalouden asettamat paineet kasvattaa palvelutuotannon tehokkuutta, toisaalta koronavuosien aiheuttama ilmeinen tarve satsata nuorten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.

Tutkimuksen tuloksista kävi ilmi, että Järvenpään kaltaisessa kaupunkimaisessa kunnassa välimatkan vaikutus nuoren halukkuuteen hakeutua palvelujen piiriin on heikko. Vastaavasti palveluja keskittämällä saavutetaan skaala- ja synergiaetuja, jotka mahdollistavat havaittuun palvelutarpeeseen vastaamisen taloudellisesti kestävällä tavalla.

Osana valtakunnallista Nuorisotyön viikkoa julkaisemme tutkimuksen meta-analyysin tarjotaksemme referenssikunnille työkaluja nuorisopalvelujen palveluverkon suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Niko Kotilainen, Nuorisovaltuuston puheenjohtaja, niko.kotilainen@jarvenpaa.fi

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätetään päätösehdotuksen mukaisesti.