§ 8 Järvenpään Opistossa osaamisperusteisesti laadittujen kurssien hyväksyminen

Lataa 

JARDno-2022-1467

Päätöspäivämäärä

21.9.2022

Päätöksen tekijä

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja

Päätöksen peruste

Järvenpään kaupungin hallintosääntö (KV 21.6.2021 § 53)

Hyvinvoinnin palvelualueen toimivallan siirtäminen (Hyvo 4.5.2022 § 25)

Kuvaus

Pääministeri Marinin hallitusohjelman mukaisesti toteutetaan parlamentaarisen jatkuvan oppimisen uudistusta, jossa yhtenä toimenpiteenä mahdollistetaan myös vapaan sivistystyön opintosuorituksien tallentaminen KOSKI-tietovarantoon 1.8.2021 alkaen. KOSKI-tietovaranto sisältää jo nyt valtakunnallisia perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen opintosuoritus- ja tutkintotietoja. Jatkossa opiskelija näkee myös vapaan sivistystyön osaamisperusteisesti laadittujen ja arvioitujen kurssien suoritetut opintokokonaisuudet Oma opintopolku -palvelun kautta.

Järvenpään kaupunki vapaan sivistystyön koulutuksen järjestäjänä on tehnyt päätöksen tarjota Järvenpään Opiston opiskelijoille 1.1.2022 alkaen mahdollisuuden halutessaan suorittaa osaamisperusteisesti laadittuja ja arvioituja opintokokonaisuuksia, saada todistuksen sekä viedä suoritustiedot KOSKI-tietovarantoon opiskelijan suostumuksella (hyvinvoinnin palvelualuejohtaja 30.9.2021 § 7). Tällaisia kursseja kutsutaan osaamisperusteisiksi kursseiksi tai opintopistekursseiksi.

Työelämälähtöinen opiskeleminen, jatkokouluttautuminen ja alanvaihto ovat tätä päivää. Osaamisperusteisuus on näitä asioita tukeva toimintamalli, jossa osaamista tunnistetaan ja tunnustetaan riippumatta siitä, miten tai missä osaaminen on hankittu. Puuttuvaa osaamista voidaan hankkia ja täydentää eri tavoin – nyt myös kansalaisopiston kursseilla.

Osaamisperusteisten kurssien laajuus määritellään opintopisteinä. 1 opintopiste tarkoittaa opiskelijan työmääränä 27 tuntia. Kurssit kuvataan ja arvioidaan osaamisperusteisesti. Jokaiselle kurssille on määritelty arviointikriteerit, joiden mukaan arviointi tehdään. Kurssista riippuen opiskelija voi saada joko arvosanan asteikolla 1–5 tai merkinnän hyväksytty/hylätty. Kurssitodistuksella opiskelija voi osoittaa osaamisensa esimerkiksi työpaikalla tai toisessa oppilaitoksessa. Kurssisuoritukset ja arviointi viedään Opetushallituksen ylläpitämään Koski-tietokantaan, jos opiskelija antaa suostumuksensa koulutuksen tietojen tallentamiseen. Opiskelija voi siis halutessaan suorittaa kurssin myös ilman suoritusmerkintää ja arviointia.

Uudistus ei rajoita opistojen vapautta, vaan se on tarjottava lisäpalvelu, jonka avulla opiskelijan on helpompi tehdä omaa osaamistaan näkyväksi. Osaamisperusteisuus antaa kansalaisopistoille mahdollisuuden lisätä kansalaisopisto-opiskelun arvoa ja houkuttelevuutta opiskelijoiden ja muiden oppilaitosmuotojen silmissä.

Järvenpään Opistossa on suunniteltu toteutettavaksi lukuvuoden 2022–2023 aikana seuraavat osaamisperusteisesti laaditut kurssit:

-          Suomen kielen alkeet, 3 opintopistettä

-          Suomen alkeiden jatko, 3 opintopistettä

-          Englantia alkeista eteenpäin 1, 2 opintopistettä

-          Englantia alkeista eteenpäin 2, 2 opintopistettä

-          Mattoja kutoen, 2 opintopistettä

-          Vapaaehtoistoiminnan koulutus, 2 opintopistettä

-          Hevoshierojakoulutus, 20 opintopistettä

Yllä olevien osaamisperusteisesti laadittujen kurssien sisällöt, tavoitteet sekä tiedot arvioinnista löytyvät liitetiedostosta "Järvenpään Opiston osaamisperusteisten kurssien opetussuunnitelma 2022-2023".

 

 

Päätös

Päätän hyväksyä Järvenpään Opistossa osaamisperusteisesti laaditut kurssit liitteen mukaisesti.

Allekirjoitus

Kirsi-Marja Karjalainen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (hyte) johtaja

Organisaatiotieto

Hyvinvoinnin palvelualue