Kaupunginhallitus, kokous 19.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 225 Oikaisuvaatimus / Päätoiminen tuntiopettaja (ortodoksiuskonto) tehtävän täyttäminen

JARDno-2022-415

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Arja Korhonen, opetusjohtaja, arja.korhonen@jarvenpaa.fi
Laura Rainetoja, kaupunginlakimies, laura.rainetoja@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupungin kirjaamoon toimitettu oikaisuvaatimus

Järvenpään Anttilan koulun rehtorin tekemästä virkavalinnasta, 18.05.2022 § 3, on tehty oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimus on kuntalain (410/2015) 138 §:n sekä päätökseen liitetyn oikaisuvaatimusohjeen mukaan tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Päätös virkavalinnasta on tehty 18.5.2022 ja annettu samana päivänä hakijoille sähköisesti tiedoksi. Lain sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003) 19.2 §:n mukaan asiakirja katsotaan annetun tiedoksi kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Laki säädettyjen määräaikain noudattamisesta (150/1930, myöhemmin määräaikalaki) 2 §:n mukaan jos ajanmääräyksenä on jokin määrä päiviä nimetyn päivän jälkeen, tätä päivää ei lueta määräaikaan. Oikaisuvaatimusaika alkaa siten kulua tiedoksiantopäivää seuraavasta päivästä. Määräaikalain 5.1 §:n mukaan, silloin kun määräpäivä tai määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tahi arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen. Viimeinen oikaisuvaatimuksen jättöpäivä on näin ollen tapauksessa ollut maanantai 6.6.2022. Oikaisuvaatimus on toimitettu Järvenpään kaupungin kirjaamon sähköpostiosoitteeseen keskiviikkona 8.6.2022.

Oikaisuvaatimuksen jättäminen tutkimatta

Tilanteissa, joissa vireillepanolle on määritelty määräaika, asiakirjan lähettäjän on huolehdittava siitä, että asiakirja saapuu viranomaiseen määräajassa toimittamistavasta riippumatta. Lähettäjällä on myös vastuu siitä, että asiakirja tulee ajoissa perille. Määräajan noudattaminen edellyttää, että asia pannaan vireille viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä (määräaikalaki 6.1 §). Vireillepanoa koskeva määräaika on luonteeltaan sitova ja ehdoton. Tällaisen määräajan jälkeen eli myöhässä toimivaltaiseen viranomaiseen tullut asia on jätettävä tutkimatta (hallintolaki 434/2003, 49 c §). Asiaa käsittelevän viranomaisen on myös selvitettävä määräajan noudattaminen viran puolesta ennen kuin se ryhtyy käsittelemään asiaa.

Tilanteessa, jossa oikaisuvaatimus jätetään tutkimatta, oikaisuvaatimusta ei ryhdytä sisällöllisesti käsittelemään, eikä oikaisuvaatimusperusteisiin oteta kantaa. Hallintopalvelut esittää näkemyksenään, että oikaisuvaatimus tulee jättää tutkimatta, koska oikaisuvaatimus on toimitettu Järvenpään kaupungin kirjaamon sähköpostiosoitteeseen oikaisuvaatimusajan päättymisen jälkeen. 

IL

Ehdotus

Esittelijä

Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, vt. kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Henkilöstöasiainjaosto päättää esittää kaupunginhallitukselle, että oikaisuvaatimus koskien Järvenpään Anttilan koulun rehtorin päätöstä 18.05.2022 § 3 päätoimisen tuntiopettajan (ortodoksiuskonto) tehtävän täyttäminen, jätetään tutkimatta, koska sitä ei ole tehty määräajassa.

Käsittely:

Esittelijä hallintojohtaja Iiris Laukkanen ja vt. henkilöstöjohtaja Mika Lindgren selostivat asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Arja Korhonen, opetusjohtaja, arja.korhonen@jarvenpaa.fi
  • Laura Rainetoja, kaupunginlakimies, laura.rainetoja@jarvenpaa.fi

Perustelut

Henkilöstöasiainjaosto 9.9.2022 § 27

ML

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, vt. kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää, että oikaisuvaatimus koskien Järvenpään Anttilan koulun rehtorin päätöstä 18.05.2022 § 3 päätoimisen tuntiopettajan (ortodoksiuskonto) tehtävän täyttäminen, jätetään tutkimatta, koska sitä ei ole tehty määräajassa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä, HR-palvelut, Anttilan koulun rehtori, opetusjohtaja