§ 1 Perinnön hakeminen valtiolta

Lataa 

JARDno-2022-1202

Päätöspäivämäärä

25.8.2022

Päätöksen tekijä

Kaupunginlakimies

Päätöksen peruste

Kaupunginhallituksen toimintaohje kohta 6.2 (hyväksytty KH 14.6.2021 § 172), Kaupunginlakimies päättää: - - 2. perintöjen hakemisesta valtiolta. - -"

Kuvaus

Liitteen mukainen henkilö on kuollut 7.7.2021 Järvenpäässä. Häneltä ei jäänyt perimään oikeutettuja sukulaisia, joten hänen omaisuutensa on mennyt perintökaaren (40/1965) 5 luvun mukaisesti perintönä valtiolle. Valtion oikeutta perillisittä kuolleiden kuolinpesiin valvoo Valtiokonttori.

Perillisittä kuolleen henkilön kotikunnalla tai kuolinpesään kuuluvan kiinteistön sijaintikunnalla on oikeus hakea kuolinpesän omaisuutta luovutettavaksi kunnalle. Jos hakemusta ei lähetetä määräajassa, jää omaisuus valtiolle, ellei sitä luovuteta läheiselle. Hakemus tässä kyseisessä tapauksessa on toimitettava Valtiokonttoriin 1.9.2022 mennessä.

Omaisuutta haetaan Valtiokonttorilta vapaamuotoisella, kunnan puolesta allekirjoitetulla hakemuksella. Pelkkä pöytäkirjanote päätöksestä, jolla kunta on päättänyt hakea omaisuutta, ei riitä. Kunnan tulee ilmoittaa jokin sosiaalinen tai kulttuuriin liittyvä käyttötarkoitus omaisuudelle. Hakemusta ei tarvitse perustella, sillä luovutus ei perustu tarveharkintaan. 

(Henkilötiedot poistettu) Finsta Asianajotoimisto Oy, on Valtiokonttorin määräämänä pesänhoitajana toimittanut Järvenpään kaupungille jäljennöksen vainajan jälkeen laaditusta perukirjasta mahdollista perinnönluovutushakemusta varten. Viranomaistoiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) 24 §:n 32-kohdan mukaan perukirja on salassa pidettävä asiakirja.

Ei ole tiedossa, että perittävällä olisi läheisiä, jotka olisivat anoneet kuolinpesän varoja itselleen.

Valtiolta perintönä saadut varat on Järvenpäässä vakiintuneen käytännön mukaisesti käytetty sivistykselliseen tai sosiaaliseen tarkoitukseen. Opetuksen ja kasvatuksen sekä hyvinvoinnin palvelualueet ovat yhteisymmärryksessä päättäneet esittää, että varat käytettäisiin lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin tukemiseen ja koronakriisistä selviytymiseen.

Covid-19 pandemian jälkivaikutuksena on havaittu lasten ja nuorten poikkeuksellisen levotonta käytöstä. Kaikissa tehdyissä tutkimuksissa on tullut esiin, että lasten ja nuorten mielen hyvinvointi vaatii juuri tällä hetkellä paljon tukea. Järvenpään kaupungin uudessa strategiassa sekä turvallisuus- ja hyvinvointisuunnitelmassa ajoissa auttaminen ja muun muassa mielen hyvinvointi on nostettu yhdeksi kolmesta painopisteestä. Mikäli Valtiokonttori luovuttaa perillisittä kuolleen omaisuuden Järvenpään kaupungin käyttöön, se tullaan osoittamaan toimiin, joilla puututaan lasten, nuorten ja lapsiperheiden kohtaamiin haasteisiin ja vastataan tuen ja ohjauksen tarpeisiin ajoissa, silloin kun avusta on eniten hyötyä. Samalla kaupunki huolehtii siitä, että Järvenpäässä varttuvat lapset saavat parhaat mahdolliset lähtökohdat tulevaisuuden rakentamiseen, kuten strategiassamme olemme sanoittaneet.

Päätös

Päätän, että kuolinpesän varoja haetaan valtiolta Järvenpään kaupungille lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin tukemiseen ja koronakriisistä selviytymiseen palvelualueiden esittämällä tavalla.

Allekirjoitus

Laura Rainetoja, kaupunginlakimies

Organisaatiotieto

Hallintopalvelut