Puheenjohtajien jaosto, kokous 6.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Strategia 2022 / Strategiset päämäärät ja mittarit

JARDno-2022-42

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Kuntastrategian tulee perustua arvioon kunnan nykytilanteesta sekä tulevista toimintaympäristön muutoksista ja niiden vaikutuksista kunnan tehtävien toteuttamiseen. Kuntastrategiassa tulee määritellä myös sen toteutumisen arviointi ja seuranta. Järvenpään kaupungin hallintosäännön 4 § määrittää kaupunkistrategian tarkasteluajanjaksoksi kahdeksan vuotta. Kuntastrategia päivitetään kunkin valtuustokauden alussa ja strategiaa tarkistetaan valtuustokauden alussa tarvittaessa. 

Kuntalain 37 §:n 1 momentin mukaan kuntastrategiassa tulee ottaa huomioon:

  1. kunnan asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen;
  2. palvelujen järjestäminen ja tuottaminen;
  3. kunnan tehtäviä koskevissa laeissa säädetyt palvelutavoitteet;
  4. omistajapolitiikka;
  5. henkilöstöpolitiikka;
  6. kunnan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet;
  7. elinympäristön ja alueen elinvoiman kehittäminen.

Kuntalain 110 §:n 2 momentin mukaan talousarvio- ja taloussuunnitelma on laadittava siten, että ne toteuttavat kuntastrategiaa ja turvaavat edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen.

Kaupungin toimintaa johdetaan valtuuston hyväksymän kaupunkistrategian mukaisesti. Keskeistä onkin tunnistaa strategiatyön kuluessa ne asiat,​ joita kaupungissamme pidetään kuluvalla strategiakaudella kaikkein tärkeimpinä ja joihin halutaan erityisesti panostaa. Kunnan toiminta on hyvin vahvasti säädeltyä erilaisten lakien, asetusten ja aluehallintoviraston valvomien normitusten kautta. Vaikka jokin asia jäisi strategisten painopisteiden ulkopuolelle, siihen saatetaan silti käyttää hyvin huomattava osa kunnan rahoituksesta ja toimintaa parannetaan arjessa jatkuvasti. 2-3 painopistettä valtuustokaudelle tarkoittaa sitä, että asioita saadaan kunnolla edistettyä. Yli kymmenen painopistettä tarkoittaa käytännössä sitä, että resurssit hajoavat niin pieniin palasiin, ettei mitään saada parannettua mekityksellisesti. Strategia ohjaa työskentelyä tehokkaimmin silloin,​ kun strategisia päämääriä ja painopisteitä ei ole strategiakautta kohden monta. Strategiatyössä voidaan tunnistaa myös aihioita seuraavan strategiakauden painopisteiksi.

Strategiatyö sisältää tyypillisesti seuraavat vaiheet, joihin keskittymistä voidaan laadinnassa painottaa sen mukaan, mikä nykyisen muotoilun tilanne ja päivitystarve on.

  1. Toimintaympäristöanalyysi
  2. Arvot
  3. Toiminta-ajatus
  4. Visio
  5. Näkökulmat/painopistealueet
  6. Strategiset päämäärät
  7. Kriittiset menestystekijät
  8. Mittarit ja tavoitetasot

Strategiatyön organisoimisesta ja työn johtamisesta vastaa kaupunginjohtaja. Kaupunginjohtaja selostaa kokouksessa strategiatyön kulkua.

Lainkohdat: Kuntalain 37, 38 ja 110 §.

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Puheenjohtajien jaosto merkitsee kaupunginjohtajan selostuksen tiedoksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Nora Saarlemo, erityisasiantuntija, nora.saarlemo@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään kaupungin strategiatyössä on meneillään toimintaympäristöanalyysin ulkokuoren määrittely kolmessa tulevaisuustyöpajassa. Sisäkuori täsmentyy tämän jälkeen palvelualueilla. Toimintaympäristöanalyysi ja sen rinnalla kulkeva arvotyöskentely valmistuu huhtikuussa. Visio ja tulevaisuuskuva painopisteineen hyväksytään 13.6.2022 valtuustossa. 

Kaupunginjohtaja selostaa kokouksessa strategiatyön kulkua.

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Puheenjohtajien jaosto merkitsee kaupunginjohtajan selostuksen tiedoksi.

Käsittely

Kaupunginjohtaja selosti strategian valmistelutilannetta. Esitysmateriaali liitettiin asian oheismateriaaliksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Marko Lehenberg, elinvoimajohtaja, marko.lehenberg@jarvenpaa.fi
Mika Lindgren, vt. henkilöstöjohtaja, mika.lindgren@jarvenpaa.fi

Perustelut

Toimintaympäristöanalyysi
Strategiatyön ensimmäinen vaihe käynnistyi tammikuussa 2022. Strategiatyössä on keskitytty tämän jälkeen toimintaympäristöanalyysiin, joka on toteutettu kahdella eri tasolla: tulevaisuuden suuriin muutostrendeihin keskittyvällä analyysillä, josta on valmistelussa käytetty nimeä ulkokuori sekä jo olemassa olevien ja parhaillaan valmistelussa olevien kaupunkitason ohjelmien ja suunnitelmien analyysillä, josta on valmistelussa käytetty nimitystä sisäkuori. Näiden kahden tason yhteensovittamisen myötä strategiatyö voi edetä seuraavaan vaiheeseen.

Strategiatyössä on pyritty osallistamaan laajasti niin henkilökuntaa kuin luottamushenkilöitä. Lisäksi osana strategiatyötä myös kaupungissa toimivia yhdistyksiä sekä yrityksiä on haastateltu. Näiden haastattelujen pohjalta strategiatyössä pyritään tuottamaan mahdollisimman laaja ja ajantasainen tilannekuva toimintaympäristöstä. Toimintaympäristöä on analysoitu käyttäen muun muassa PESTEL-viitekehystä, jonka pohjalta arvioidaan poliittista, taloudellista, sosiaalista, teknologista sekä ympäristöön ja lakiin liittyviä havaintoja. Oheismateriaalina on ensimmäinen versio PESTEL:stä, joka on vielä keskeneräinen sekä luettelo päätöspykälistä, joiden avulla voi halutessaan käydä tutkimassa aiemmin hyväksyttyjä kaupunkitason ohjelmia, joita on käytetty sisäkuoren PESTEL-analyysissa.

Toimintaympäristön ulkokuorta on läpikäyty kahdessa erillisessä työpajassa, joista toisessa kaupungin virkahenkilöt ja toisessa luottamushenkilöt käsittelivät aihetta. Tärkeimpänä tavoitteena työpajoissa oli tunnistaa juuri Järvenpään kannalta keskeisimmät ja suurimmat muutosilmiöt, jotka ovat myös uuden strategiakauden kannalta erityisen oleellisia. Työpajat toteutettiin 27.1.2022 virkahenkiköille ja 9.2.2022 luottamushenkilöille Futures Platform-alustaa käyttäen.

Kaupungin johtoryhmä käsitteli työpajojen tuloksia ja niiden pohjalta tehtyjä lisäselvityksiä 18.3.2022, jonka jälkeen tuloksia käsitellään vielä laajennetussa johtoryhmässä 25.3.2022.

Arvoprosessi
Osana kaupungin strategiatyötä määritellään kevään aikana Järvenpään organisaation yhteiset arvot henkilöstöä osallistavalla menetelmällä. Työskentelyn tarkoituksena on määritellä arvot,​ jotka näkyvät käytännön työssämme joka päivä. Ensimmäisessä vaiheessa helmikuun aikana henkilöstö on ehdottanut arvoja organisaatiolle. Maaliskuun aikana parivertailuna arvioidaan ehdotettujen arvojen tärkeyttä ja merkityksellisyyttä. Tämän jälkeen tärkeimmäksi koetut arvot sanoitetaan eli millaisia merkityksiä arvot saavat työssämme. Viimeisessä vaiheessa,​ jolle varataan aikaa vuoden loppuun,​ organisaatiolle määritellyt arvot käsitellään työyhteisöissä,​ joissa pohditaan yhteisesti sitä,​ miten arvot näkyvät meidän työssämme? Millaisia valintoja ja päätöksiä teemme arvoihin pohjautuen?

Asiaa on esitelty henkilöstöasiainjastossa 11.3.2022 § 7.

Käsittely

Tässä vaiheessa toimintaympäristöanalyysista pyydetään jaostolta palautetta jäsentelyn ja käsittelytavan osalta. Jatkokäsittelyä varten jaoston tulisi lisäksi päättää, minkä teemojen ympärille työryhmätyöskentely tulevia valtuustoseminaareja varten kootaan.

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

1.    Jaosto päättää merkitä valmisteluvaiheen tiedoksi
2.    Valtuuston seminaarikäsittelyä varten työryhmät jakautuvat seuraavasti:
       a. Talous
       b. Elinkeino-ohjelma
       c. Asuntopoliittinen ohjelma
       d. Hyvinvoinnin palveluverkko
       e.Toimitilojen kehittäminen 
       f. Resurssiviisaus
       g.Lapset ja nuoret
       h. Osallisuus

 


 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Mika Lindgren, vt. henkilöstöjohtaja, mika.lindgren@jarvenpaa.fi

Perustelut

Osana Järvenpään kaupungin strategiatyötä on alkuvuoden 2022 aikana läpiviety henkilöstöä osallistava arvoprosessi sähköisen työkalun avulla. Henkilöstö on ehdottanut arvoja joiden merkityksellisyyttä on parivertailuina arvioitu. Tämän lisäksi on arvoille tehty sanoituksia, joiden merkityksellisyyttä on myös parivertailtu.  

Prosessin lopputuloksena määritellään organisaatiolle arvot ja niiden sanoitukset sekä visuaalinen aineisto. Arvojen merkitystä jokaisen työyhteisön työssä ja arjessa käsitellään myöhemmin ohjeistettavalla tavalla kuluvun vuoden loppuun mennessä.

Esitellään yhteistyötoimikunnalle arvoprosessin tämän hetkinen tilanne.    

Ehdotus

Esittelijä

Mika Lindgren, vt. henkilöstöjohtaja, mika.lindgren@jarvenpaa.fi

Yhteistyötoimikunta merkitsee asian tiedoksi. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaiseti. 

Valmistelija

Marko Lehenberg, elinvoimajohtaja, marko.lehenberg@jarvenpaa.fi

Perustelut

Toimintaympäristöanalyysi

Strategiatyön ensimmäinen vaihe on jatkunut aikataulun mukaisesti aikaisempien työpajojen pohjalta ja varsinainen strategiatyö on siirtymässä vision muodostusvaiheeseen. Strategiatyössä on keskitytty toimintaympäristöanalyysin kahden tason saattamiseksi valmiiksi: tulevaisuuden suuriin muutostrendeihin keskittyvä analyysi, josta on valmistelussa käytetty nimeä ulkokuori sekä jo olemassa olevien ja parhaillaan valmistelussa olevien kaupunkitason ohjelmien ja suunnitelmien analyysi, josta on valmistelussa käytetty nimitystä sisäkuori.

Näitä kahta tasoa on jatkokäsitelty 25.3.2022 laajennetussa johtoryhmässä ja niiden pohjalta valittu ulkokuorelle 23 ilmiötä sekä niiden muodostamat uhat sekä mahdollisuudet. Sisäkuoren ohjelmatason dokumenteista on muodostettu yksi yhteinen PESTEL-analyysi, joka summaa yhteen vaikuttavimmat näkökulmat uutta strategiaa ajatellen sekä tarkasteltu näiden heikkouksia ja vahvuuksia. Nämä kahden kuoren analyysiä muodostavat jatkossa SWOT-viitekehyksen kaupungin strategiatyön seuraavalle vaiheelle.

Kaupungin johtoryhmä sekä luottamushenkilöt tulevat seuraavassa vaiheessa käsittelemään sekä ulko- että sisäkuoren koonteja muodostaen niistä pohjan kaupunkistrategian visiolle sekä siihen liittyville kärkitavoitteille. Tämä vaihe toteutetaan seminaareina virkahenkilöille 22.4.2022 sekä luottamushenkilöille 26.4.2022. 

Oheismateriaalina on koonti sekä ulkokuoren että ohjaavien dokumenttien ja ohjelmien PESTEL:stä sekä luettelo päätöspykälistä, joiden avulla voi halutessaan käydä tutkimassa aiemmin hyväksyttyjä kaupunkitason ohjelmia, joita on käytetty sisäkuoren PESTEL-analyysissa.

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Puheenjohtajienjaosto merkitsee valmisteluvaiheen tiedoksi. 

Päätös

Käsittely

Kaupunginjohtaja selosti strategiatyön kulkua.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi
Marko Lehenberg, elinvoimajohtaja, marko.lehenberg@jarvenpaa.fi

Perustelut

Strategiatyö on edennyt aikataulun mukaan. Toimintaympäristöanalyysivaiheen jälkeen strategiatyössä on keskitytty mission, vision sekä painopisteiden määrittelyyn. Näitä teemoja on käsitelty kahdessa erillisessä luottamushenkiköiden työpajakokonaisuudessa. Tämän lisäksi kaupungin johtoryhmä piti oman seminaarinsa samasta aiheesta 27.4. sekä käsitteli asiaa 13.5. jatkaen vielä työskentelyään 18.5. Palvelualueiden johtoryhmät käsittelivät niin ikään kokonaisuutta 16.-17.5. keskittyen erityisesti strategian painospisteisiin. 

Strategiatyön tiivistyessä on myös pyritty tunnistamaan erityisesti luottamushenkilöiden työpajojen yhteydessä esiin nousseista teemoista ne, jotka voidaan viedä osaksi kaupungin ohjelmatason dokumentteja joko niitä laatiessa tai niitä päivitettäessä. Näin pystymme viemään mahdollisimman kattavasti saadut tulokset osaksi kaupungin toimintaa, vaikka ne eivät esimerkiksi painopisteiksi asti strategiassa nousisikaan.

Samanaikaisesti strategiatyön tämän vaiheen kanssa on myös käynnistetty strategian visualisointityö yhdessä kaupungin yhteistyökumppanin kanssa tavoitteena tuottaa mahdollisimman yksinkertainen, helppolukuinen ja näyttävä kuvaus kaupungin uudesta strategiasta. Työn ennakoidaan valmistuvan osaksi kesäkuun valtuustokäsittelyä.

Luonnosvaiheen materiaali tuodaan tässä yhteydessä jaostolle lähetekeskustelua varten, jonka jälkeen johtoryhmä kokoontuu ja kaupunginjohtaja tekee virallisen pohjaesityksensä kaupunginhallitukselle.

 

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Puheenjohtajienjaosto merkitsee valmisteluvaiheen tiedoksi. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Strategiaprosessi on edennyt vaiheeseen, jossa kaupunkiorganisaation arvot, missio, visio ja painopisteet tuodaan kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Valtuuston on tarkoitus hyväksyä lyhyet ja helposti muistettavat tiivistykset edellä mainituista strategian osista. Lisäksi on laadittu pidemmät tekstit, jotka avaavat visuaalisen strategiaviestinnän (kuvamateriaali, videot) lisäksi mitä strategian eri osilla tarkoitetaan. Tämä on välttämätöntä, jotta strategiasta voidaan johtaa tarvittavat toimenpiteet ja päämäärät strategiakarttaan ja valtuuston hyväksymiin toimenpideohjelmiin.

Seuraavassa on käyty läpi strategian terminologiaa ja perusteltu tehtyjä valintoja.

Järvenpääläinen

Missiossa ja visiossa esiintyy sana järvenpääläinen. Termillä järvenpääläinen tarkoitetaan strategiassa kaupungin asukasta, yritystä, järjestöä tai tahoa joka hallitsee kiinteää omaisuutta kunnassa eli lainsäädännössä tarkoitettua kunnan jäsentä. Tämän vuoksi etenkään lyhennetyssä visiossa mitään ryhmiä ei korosteta erikseen, vaan kaikkien edellä mainittujen nähdään olevan järvenpääläisiä.

Arvot

Arvojen osalta on syytä korostaa, että kyse on nimenomaan kaupunkiorganisaation arvoista, ei järvenpääläisten. Organisaation arvon muodostavat reunaehtoja kaikelle toiminnalle ja ohjaavat toimintaa niissäkin tilanteissa, kun mitään muuta ohjeistusta asiaan ei ole.

Henkilöstön laajan osallistumisen, seminaarien keskusteluiden ja saadun palautteen perusteella organisaation arvoiksi esitetään Oikeudenmukaisuus, Rohkeus ja Vastuullisuus. Liitteessä on avattu lyhyenä ja pitkänä versiona sitä, mitä arvoilla tarkoitetaan Järvenpään kaupunkikonsernin organisaatiossa.

Missio

Missio kertoo organisaation toiminta-ajatuksen eli syyn sille miksi se nykytilassaan on olemassa. Kuntien yleinen missio voitaisiin johtaa kuntalain ensimmäisen pykälän toisesta momentista, joka kuuluu seuraavasti: ”Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla.”

Kuntastrategioissa ei monesti määritellä missiota, mutta Järvenpäällä on nähty olevan niin paljon erityispiirteitä, että missio on haluttu sisällyttää osaksi strategiaa.

Mission lyhyeksi versioksi esitetään: ” Juurtuneet ja junantuomat rakentavat yhdessä kaupunkia, jossa järvenpääläisellä on turvalliset juuret ja kantavat siivet.” Lause kuvaa hyvin sitä, miten Järvenpää kokoaa ja on aikojen saatossa koonnut yhteen uusia asukkaita, jotka juurtuvat kaupunkiin. Se on vahvuus, jota kaupunki on aina hyödyntänyt. Järvenpäässä ei ole keskenään eripuraisia kaupunginosia tai vastakkainasettelua tulijoiden ja vanhojen asukkaiden välillä. Missio kertoo tästä toiminta-ajatuksesta. Yhdessä rakentaminen korostaa sitä, ettei sillä, onko kaupunkiin muuttanut viikko vai vuosikymmen sitten, ole merkitystä. Mission jälkimmäinen osa kertoo siitä, että kaupungin tarkoitus on antaa järvenpääläiselle (oli kyse sitten asukkaasta, yrityksestä tai yhteisöstä) turvallinen ympäristö toteuttaa itseään ja kehittyä.

Visio

Visio kertoo siitä, mitä organisaatio tavoittelee. Se voi olla joko täsmällisesti tietylle vuodelle määritelty tavoite tai jopa saavuttamaton tavoitetila. Järvenpään strategiakokonaisuudessa visiota ei ole määritelty vastaamaan tiettyä vuotta, vaan hallintosäännön mukaista kahdeksan vuoden strategiakautta varten on määritelty erikseen painopisteet, joiden on tarkoitus ohjata ylätasolla kaupungin toimintaa ja jotka tarkistetaan valtuuston vaihtuessa. Vision lyhyt versio on haluttu muotoilla nimenomaan järvenpääläisen näkökulmasta. Laajemmassa selostuksessa on pyritty laajemmin kuvaamaan, mitä visio pitää sisällään.

Vision lyhyeksi versioksi esitetään: ” Hyvinvoiva järvenpääläinen hoitaa arkiset asiansa viidessä minuutissa metropolialueen pohjoisessa keskuksessa.”

Hyvinvoivalla järvenpääläisellä viitataan onnellisiin asukkaisiin, menestyviin yrityksiin ja vireisiin yhteisöihin. Järvenpää on onnellisuusmittauksissa valtakunnan kärkeä kaupungeissa, mutta parantamisen varaa on, eikä huipulla pysyminen ole itsestään selvää. Arkisten asioiden hoitaminen viidessä minuutissa viittaa toimintafilosofiaan, jossa kaikki pyritään tekemään järvenpääläiselle yritykselle, asukkaalle tai yhteisölle kaupungin puolesta niin käteväksi hoitaa kuin mahdollista. Viisi minuuttia ei viittaa etäisyyteen lähimpään palvelupisteeseen, vaan tarkoituksena on hyödyntää Järvenpään luontaista ns. vartin kaupungin tuomaa vahvuutta ja yhdistää siihen digitaalisen asioinnin ja palvelumuotoilun keinoin palvelutapa, joka johtaa ylivertaiseen kätevyyteen. Viisi minuuttia on valittu vision tekstiin, koska se jää mieleen ja on konkreettisempi ja tarvittaessa mitattavampi kuin vaikkapa termi maailman kätevin. Viittä minuuttia on helppo jalkauttaa organisaation toimintafilosofiaksi. Metropolialueen pohjoisella keskuksella tarkoitetaan selkeää pyrkimystä, jonka Järvenpään kasvu on tuomassa. Järvenpäästä on tulossa Uudenmaan neljänneksi suurin kaupunki ja visioon on tahdottu tuoda vahva ilmaisu, joka kertoo Järvenpään pyrkivän kaupungiksi, josta ei vain pendelöidä töihin pääkaupunkiseudulle, vaan johon halutaan paitsi muuttaa myös tulla vierailemaan houkuttelevan kaupunkiympäristön ja kiinnostavien kokemusten perässä.

Painopisteet

Painopisteillä tarkoitetaan valintoja, joihin strategiakaudella on tarkoitus erityisesti keskittyä. Kunnan toimintaympäristössä on syytä muistaa, että erilaiset lait, asetukset, suositukset ja muu valtion ohjaus eli regulaatio säätelevät kunnan perustehtäviä. Painopisteet kertovat siitä, mihin taloudellinen liikkumavara pyritään ohjaamaan ja mihin organisaatiossa keskitytään tulevan kahdeksan vuoden aikana, jotta kaupunki kehittyy kohti visiotilaa. On syytä vielä erikseen korostaa, ettei jonkin asian puuttuminen painopisteestä tarkoita sitä ettei sitä kaupungin perustoiminnassa kehitettäisi. Jos halutaan, että strategialla on toimintaa ohjaava merkitys, täytyy kyetä tekemään fokusoituja valintoja.

Painopisteitä esitetään otettavaksi strategiaan kolme. Ensimmäinen painopiste on ”Kestävä kasvu”, joka tarkoittaa sitä että Järvenpää jatkaa tietoisesti väestöä kasvattavalla linjallaan, mutta kasvu toteutetaan hallitusti, etenkin talouden näkökulmasta. Tämän vuoksi painopisteen onnistumista esitetään mitattavaksi asukasluvun lisäksi taseeseen kertyneen ylijäämän vahvistumisella.

Toinen painopiste on ”Vireä kaupunkielämä”, joka tarkoittaa erityisesti kulttuurin ja luovien alojen tuomaa elämää kaupungin tarjoamiin puitteisiin. Painopisteeseen on haluttu sisällyttää nimenomaan kulttuuri, koska sen osalta Järvenpäällä on merkittävä historia ja luontaiset mahdollisuudet kehittyä. Jokin toinen valinta jouduttaisiin käytännössä rakentamaan lähes alusta. Painopisteessä onnistumista esitetään mitattavaksi sillä, miten paljon ihmisiä kaupungissa liikkuu. Tähän on olemassa valmis taustadata, joka perustuu matkapuhelinoperaattoreiden tuottamaan tietoon. Lisäksi painopisteessä onnistumista voidaan mitata luovien alojen työpaikoilla.

Kolmas painopiste, ”Ajoissa auttaminen”, huomioi kaksi hyvin merkittävää muutosta, jotka kuntien tehtäväkenttään on tullut ja tulossa uuden regulaation myötä. Nämä muutokset ovat oppivelvollisuuden laajennus ja TE-palveluiden järjestämisvastuun siirto valtiolta kunnille vuonna 2024. Painopisteen tarkoituksena on ohjata toimintaa siihen, että heikoimmassa asemassa oleville tai heikkoina hetkinä elämässä, kaupunki tarjoaa apua nopeasti ja sen ajan kun sitä tarvitaan. Ei liian myöhään, josta seurauksena on loppuelämäksi tarvittava tuki. Painopisteessä onnistumista on tarkoitus mitata työttömyysasteella, pitkäaikaistyöttömyydellä ja opetuksessa tukitoimia tarvitsevien oppilaiden erityisen tuen ja yleisen tuen välisellä suhteella. Painopisteen tarkoituksena ei ole viestiä siitä, ettei osalle asukkaista hyvinkin laajat tukitoimet olisi täysin tarpeellisia, eikä siinä ole mitään erikoista tai leimaavaa. Painopisteen on tarkoitus johtaa toimiin, ratkaisuihin ja palvelumalleihin, jossa syrjäytymisuhan alla olevat eivät passivoidu ja esimerkiksi ne oppimisvaikeudet, jotka voidaan ajoissa annetulla yleisellä tuella hoitaa, saadaan hoidetuksi eivätkä ne liian myöhään antamisen vuoksi johda raskaampiin tukitoimiin. Kaikkien kohdalla tämä ei ole mahdollista, mutta toimintamallin ajatuksena on aina yrittää ensin kevyillä toimilla ajoissa. Onnistuessaan painopiste lisää hyvinvoivia järvenpääläisiä.

Jatkotoimenpiteet strategian hyväksymisen jälkeen

Strategian arvojen, mission, vision ja painopisteiden hyväksymisen jälkeen on tarkoitus päivittää ja muotoilla strategiakartta, joka yhdistää ja aikatauluttaa visiotilaan pääsemiseksi tarvittavat käytännön toimenpiteet lakisääteisiin tehtäviin ja talousarvion resursseihin. Valituilla painopisteillä on erityinen merkitys strategiakartan muotoilussa. Lisäksi tehdään tarvittavat päivityksen toimintaa ohjaaviin keskeisiin dokumentteihin, jotka valtuusto vahvistaa. Esimerkkeinä mainittakoon vaikkapa elinkeino-ohjelma, osallisuusmalli tai rerurssiviisauden tiekartta.

Strategiakartta on tarkoitus sellaisenaan ottaa osaksi talousarviota, kuten viime valtuustokaudella, jolloin valtuustoon nähden sitovia tavoitteita eri palvelualueille ja konsernipalveluille ei tarvitse enää erikseen määrittää.

Strategia, strategiakartta, toimintaa ohjaavat dokumentit ja talousarvio muodostavat yhdessä kaupungin johtamisjärjestelmän dokumentaation ja tavoitteet, jolloin kokonaisuus myös täyttää kuntalain §37 vaatimukset siitä, mitä kunnan strategian tulee sisältää. Jatkotyöskentely tapahtuu syksyllä talousarvioaikataulun puitteissa.

ON

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto hyväksyy kaupungin arvot, mission, vision ja painopisteet liitteen mukaisesti.

Käsittely

Liitettiin pöytäkirjaan esittelijän kokouksessa päivittämä strategialuonnos, joka on esittelijän pohjaehdotuksena.

Esittelijä täydensi päätösehdotustaan lisäämällä siihen uuden päätöskohdan, joka kuuluu seuraavasti: "Mittareiden tavoitetasot asetetaan syksyllä strategiakartan laatimisen yhteydessä."

 

Keskustelun aikana tehtiin seuraavat muutosehdotukset:

Muutosehdotus 1 (Willem van Schevikhoven, kannatti Laura Virkkunen ja Tomi Passi):

Muutetaan kohta: "Aktiivinen, värikäs ja salliva kaupunkielämä innostaa mukaan läheltä ja kaukaa."

kuulumaan seuraavasti: "Aktiivinen, värikäs ja turvallinen kaupunkielämä innostaa mukaan läheltä ja kaukaa."

Puheenjohtajan asiasta tiedusteltua kaupunginhallitus päätti hyväksyä muutosehdotuksen yksimielisesti.

Muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Muutosehdotus 2 (Willem van Schevikhoven):

Muutetaan kohta: "Järvenpääläinen hoitaa arkiset asiansa viidessä minuutissa metropolialueen pohjoisessa keskuksessa."

kuulumaan seuraavasti: "Järvenpääläinen hoitaa arkiset asiansa sujuvasti Keski-Uudenmaan keskuksessa."

Muutetaan kohta: "Järvenpääläinen nauttii elämästään metropolialueen vetovoimaisessa pohjoisessa keskuksessa; viiden minuutin kaupunki tekee arjesta vaivatonta"

kuulumaan seuraavasti: "Järvenpääläinen nauttii elämästään Keski-Uudenmaan vetovoimaisessa keskuksessa; arki on sujuvaa ja vaivatonta"

Willem van Schevikhoven peruutti muutosehdotuksen numero 2.

 

Muutosehdotus 3 (Willem van Schevikhoven, kannatti Tomi Passi):

Lisätään vision loppuun (s. 6): "Järvenpäässä on hyvä yrittää ja menestyä".

Puheenjohtajan asiasta tiedusteltua kaupunginhallitus päätti hyväksyä muutosehdotuksen yksimielisesti.

Muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

 

Muutosehdotus 4 (Willem van Schevikhoven, kannatti Tuija Kuusisto):

s. 8. Painopisteet:

Ajoissa auttamisen mittarit: "verrokkikuntien työttömyysaste" -> "oman työttömyysasteemme kehitys kohti x%".

Kasvun mittarit: työpaikkaomavaraisuus kasvaa.

Vireä kaupunkielämä:

Ennen: "Kulttuuriin keskittyvän viestimme pääsisältö on"

Jälkeen: "Kulttuuriin keskittyvän viestimme pääsisällöt ovat"

Ennen: "...kaupungin ainutlaatuinen kulttuurihistoria, Tuusulanjärven ranta-alueet sekä uusi, kokeileva kaupunkikulttuuri"

Jälkeen: "...kaupungin ainutlaatuinen kulttuurihistoria, hyvinvointia lisäävä ja monipuolinen urheilutoiminta, Tuusulanjärven ranta-alueet sekä uusi, kokeileva kaupunkikulttuuri"

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu muutosehdotus, joten oli äänestettävä. Hyväksyttiin äänestystavaksi sähköinen äänestys ja äänestysjärjestykseksi seuraava:

Jaa: esittelijän pohjaehdotus

Ei: Muutosehdotus 4 (van Schevikhoven, kannatti Kuusisto)

Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen hyväksyneen esittelijän ehdotuksen äänin 7 - 4.

 

Muutosehdotus 5 (Satu Tuominen, kannatti Eemeli Peltonen):

Visioon: Hyvinvoiva järvenpääläinen hoitaa arkiset asiansa 15 minuutissa metropolialueen pohjoisessa keskuksessa.

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu muutosehdotus, joten oli äänestettävä. Hyväksyttiin äänestystavaksi sähköinen äänestys ja äänestysjärjestykseksi seuraava:

Jaa: esittelijän pohjaehdotus

Ei: Muutosehdotus 5 (Tuominen, kannatti Peltonen).

Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen hyväksyneen esittelijän ehdotuksen äänin 9 - 2.

 

Muutosehdotus 6: (Tuominen, kannatti Peltonen)

Painopisteisiin muutetaan kohta: "Tarjoamme oikea-aikaista tukea ja apua, silloin kun sitä eniten tarvitaan."

Kuulumaan seuraavasti: "Järvenpääläinen saa oikea-aikaista sekä tarkoituksenmukaista tukea ja apua, silloin kun sitä tarvitaan."

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu muutosehdotus, joten oli äänestettävä. Hyväksyttiin äänestystavaksi sähköinen äänestys ja äänestysjärjestykseksi seuraava:

Jaa: esittelijän pohjaehdotus

Ei: Muutosehdotus 6 (Tuominen, kannatti Peltonen)

Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen hyväksyneen äänin 3 - 8 Tuomisen muutosehdotuksen 6.

 

Muutosehdotus 7 (Passi, kannatti Peltonen):

Poistetaan sana "meinaa".

Puheenjohtajan asiasta tiedusteltua kaupunginhallitus päätti hyväksyä muutosehdotuksen yksimielisesti.

Muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

 

Kokoustauko kello 19.05 - 19.15.

 

 

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän täydennetyn ja muutetun päätösehdotuksen mukaisesti seuraavin äänestyksen jälkeen tehdyin muutoksin:

1. Muutettiin kohta: "Aktiivinen, värikäs ja salliva kaupunkielämä innostaa mukaan läheltä ja kaukaa." Kuulumaan seuraavasti: "Aktiivinen, värikäs ja turvallinen kaupunkielämä innostaa mukaan läheltä ja kaukaa."

2. Lisättiin vision loppuun (s. 6): "Järvenpäässä on hyvä yrittää ja menestyä".

3.  Painopisteisiin muutetaan kohta: "Tarjoamme oikea-aikaista tukea ja apua, silloin kun sitä eniten tarvitaan." Kuulumaan seuraavasti: "Järvenpääläinen saa oikea-aikaista sekä tarkoituksenmukaista tukea ja apua, silloin kun sitä tarvitaan."

4. Poistettiin liitteestä sana "meinaa".

Kaupunginhallitus päätti esittää valtuustolle, että kaupunginvaltuusto hyväksyy arvot, mission, vision ja painopisteet päivitetyn liitteen mukaisesti. Mittareiden tavoitetasot asetetaan syksyllä strategiakartan laatimisen yhteydessä.

Äänestystulokset

  • Kyllä 7 kpl 64%

    Laura Virkkunen, Satu Tuominen, Eemeli Peltonen, Ismo Nöjd, Mikko Taavitsainen, Katri Kuusikallio, Tomi Passi

  • Ei 4 kpl 36%

    Tuija Kuusisto, Willem van Schevikhoven, Tiia Östberg, Henry Berg

  • Kyllä 9 kpl 82%

    Ismo Nöjd, Henry Berg, Tomi Passi, Laura Virkkunen, Mikko Taavitsainen, Tuija Kuusisto, Willem van Schevikhoven, Katri Kuusikallio, Tiia Östberg

  • Ei 2 kpl 18%

    Satu Tuominen, Eemeli Peltonen

  • Kyllä 3 kpl 27%

    Laura Virkkunen, Ismo Nöjd, Mikko Taavitsainen

  • Ei 8 kpl 73%

    Satu Tuominen, Henry Berg, Eemeli Peltonen, Tomi Passi, Katri Kuusikallio, Tuija Kuusisto, Willem van Schevikhoven, Tiia Östberg

Valmistelija

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus 30.5.2022 § 158 

Liitteeseen on täydennetty kaupunginhallituksessa tehdyt muutokset.

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto hyväksyy kaupungin arvot, mission, vision ja painopisteet liitteen mukaisesti. Mittareiden tavoitetasot asetetaan syksyllä strategiakartan laatimisen yhteydessä.

Käsittely 

 

Puheenjohtajan muutosehdotus 1

Puheenjohtaja ehdotti, että päätösehdotuksen toinen virke muutetaan muotoon: “Mittarit ja mittareiden tavoitetasot asetetaan syksyllä strategiakartan laatimisen yhteydessä.” 

 

Puheenjohtajan muutosehdotus 2: 

Pohjaehdotus (Missio, s. 2): ”Juurtuneet ja junantuomat rakentavat yhdessä kaupunkia, jossa järvenpääläisellä on turvalliset juuret ja kantavat siivet” muutetaan muotoon:  

Puheenjohtajan muutosehdotus: ”Rakennamme yhdessä kaupunkia, jossa järvenpääläisellä on turvalliset juuret ja kantavat siivet” 

Puheenjohtajan muutosehdotus 3: 

Puheenjohtajan muutosehdotus: Poistetaan sivu 4. 

Puheenjohtajan muutosehdotus 4:  

Pohjaehdotus (Missio, s. 5 oikealla oleva nostolaatikko): ”Juurtuneet ja junantuomat rakentavat yhdessä kaupunkia, jossa järvenpääläisellä on turvalliset juuret ja kantavat siivet” muutetaan muotoon:  

Puheenjohtajan muutosehdotus: ”Rakennamme yhdessä kaupunkia, jossa järvenpääläisellä on turvalliset juuret ja kantavat siivet”. 

Puheenjohtajan muutosehdotus 5: 

Pohjaehdotus (Painopisteet – Vireä kaupunkielämä, s. 8, 4. ja 6. lause): ”Kulttuuriin keskittyvän viestimme pääsisältö on kaupungin ainutlaatuinen kulttuurihistoria, Tuusulanjärven ranta-alueet sekä uusi, kokeileva kaupunkikulttuuri. Niin suuria kuin pieniäkin tapahtumia järjestetään ympäri vuoden, joista osalla on kansainvälinen status. Vilkas kaupunkielämä ja kukoistava kaupunkikulttuuri imee puoleensa luovan alan osaajia sekä vierailijoita” muutetaan muotoon:  

Puheenjohtajan muutosehdotus: ”Kulttuuriin keskittyvän viestimme pääsisällöt ovat kaupungin ainutlaatuinen kulttuurihistoria, Tuusulanjärven ranta-alueet sekä uusi, kokeileva kaupunkikulttuuri. Niin suuria kuin pieniäkin tapahtumia järjestetään ympäri vuoden, joista osalla on kansainvälinen status. Vilkas kaupunkielämä ja kukoistava kaupunkikulttuuri imevät puoleensa luovan alan osaajia sekä vierailijoita” 

Puheenjohtajan asiasta tiedusteltua kaupunginvaltuusto päätti hyväksyä puheenjohtajan muutosehdotukset 1 - 5 yksimielisesti. 
 

Muutosehdotus Kuusisto 1  (kannatti Willem van Schevikhoven ja Rita Kostama) 

Pohjaehdotus (Painopisteet – Vireä kaupunkielämä, 4. lause): ” Kulttuuriin keskittyvän viestimme pääsisältö on kaupungin ainutlaatuinen kulttuurihistoria, Tuusulanjärven ranta-alueet sekä uusi, kokeileva kaupunkikulttuuri” muutetaan muotoon:  

”Kulttuuriin keskittyvän viestimme pääsisällöt ovat kaupungin ainutlaatuinen kulttuurihistoria, Tuusulanjärven ranta-alueet sekä kokeileva kaupunkikulttuuri” 
 

Muutosehdotus Kuusisto 2  (kannatti Katja Repo, Willem van Schevikhoven, Tomi Passi ja Rita Kostama):   

lisätään jatkoksi: “ja monipuoliset liikuntamahdollisuudet.” 
 

Muutosehdotus Virkkunen 1  (kannatti Satu Haaparanta, Raimo Finéri ja Tomi Passi): 

Pohjaehdotus (Painopisteet, s. 8, 1. alaotsikko):  Painopiste ”Kestävä kasvu” muutetaan muotoon:  

”Hallittu kasvu”. 

Virkkunen peruutti muutosehdotuksensa, joten muutosehdotuksen käsittely raukesi. 
 

Palautusehdotus Lintula  (kannatti Satu Haaparanta):  

Palautusehdotus: Palautetaan § 47 Kaupunkistrategian arvojen, mission, vision ja painopisteiden hyväksyminen uudelleen valmisteluun.  

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu ehdotus asian palauttamiseksi, joten oli äänestettävä. Hyväksyttiin äänestystavaksi sähköinen äänestys, jota tarvittaessa täydennetään nimenhuutoäänestyksellä, ja äänestysjärjestykseksi seuraava: 

JAA: Asian käsittelyä jatketaan tässä kokouksessa. 

EI: Asia palautetaan valmisteluun. 

Puheenjohtaja totesi kaupunginvaltuuston äänin 35 (JAA) - 15 (EI) - 1  (TYHJÄ) päättäneen jatkaa asian käsittelyä. 

 

Muutosehdotus Repo 1 (kannatti Tiia Lintula): 

Muutetaan visio kuulumaan seuraavasti:  
"Järvenpääläiset voivat hyvin ja asiat hoituvat sujuvasti metropolialueen pohjoisessa keskuksessa." (Ei muutoksia leipätekstiin) 
 
 
Muutosesitys Repo 2
(kannatti Tiia Lintula ja Rita Kostama):  
 
Lisätään Oikeudenmukaisuus-arvoa selittävään alapuolella olevaan laatikkoon sana "osallisuus", jolloin ensimmäinen lause kuuluisi seuraavasti:  

Oikeudenmukaisuus tarkoittaa reiluutta, avoimuutta, osallisuutta ja mahdollisuuksia vaikuttaa.   
  

Muutosehdotus Passi 1 (kannatti Esko Lappalainen):  

Pohjaehdotus (Visio, 2. kappale): “Järvenpää on kaupunki, jossa kaupunkielämän dynaamisuus yhdistyy läheisen luonnon rauhaan” muutetaan muotoon:  

Muutosehdotus: ”Järvenpää on luontoa arvostava kaupunki, jossa kaupunkielämän dynaamisuus yhdistyy läheisen luonnon rauhaan.” 

 

 

Muutosehdotus Nick 1 (kannatti Tiia Lintula, Jenni Marttinen, Katja Repo) 

Muutosehdotus ajoissa auttamisen painopisteeseen: Vaihdetaan otsikoksi "KAIKKI MUKANA".
 

Muutosehdotus Nick 2 (kannatti Satu Tuominen, Tiia Lintula, Marttinen) 

Muutosesitys 2: Korvataan koko leipäteksti kuulumaan seuraavasti: “Järvenpäässä on mahdollista kasvaa onnelliseksi ja nauttia elämästään erilaisista lähtökohdista riippumatta. Huolehdimme siitä, että Järvenpäässä varttuvat lapset saavat parhaat mahdolliset lähtökohdat tulevaisuuden rakentamiseen. Kaikki järvenpääläiset saavat oikea-aikaista ja tarpeidensa mukaista tukea ja apua, silloin kun sitä tarvitsevat. Puutumme ongelmiin ja vastaamme tuen ja ohjauksen tarpeisiin ajoissa, silloin kun avusta on eniten hyötyä. Pidämme kaikki mukana.” 

 

Muutosehdotus Juuma 1 (kannatti Tiia Lintula, Satu Tuominen, Jenni Marttinen, Laura Virkkunen) 

Painopiste “Kestävä kasvu” muutetaan muotoon “Kestävä ja hallittu kasvu”.  
 

Muutosehdotus Juuma 2 (kannatti Tiia Lintula, Jenni Marttinen, Satu Tuominen) 

Pohjaehdotus (Painopisteet – Kestävä kasvu): ” Huolehdimme vastuullisilla ratkaisuilla siitä, että kaupungin talous on tasapainossa” muutetaan muotoon: 

Muutosehdotus: ”Huolehdimme vastuullisilla ratkaisuilla siitä, että kaupungin talous on tasapainossa ja toimintamme on kestävää myös ympäristön kantokyky ja ihmisten hyvinvointi huomioituna.” 

 

Muutosehdotus Juuma 3 (kannatti Tiia Lintula, Jenni Marttinen, Satu Tuominen) 

Pohjaehdotus (Painopisteet – Kestävä kasvu): ”Näin voimme investoida yhä laajemmin uuteen kasvuun” muutetaan muotoon: 

Muutosehdotus: ”Vastuulliset päätökset luovat pohjan myös tulevaisuuden investoinneille.” 

 

Muutosehdotus Hanna Graeffe 1 (kannatti Tiia Lintula, Jenni Marttinen): 

Pohjaehdotus (Visio): ” Hyvinvoiva järvenpääläinen hoitaa arkiset asiansa viidessä minuutissa metropolialueen pohjoisessa keskuksessa” muutetaan muotoon:  

Muutosehdotus: "Järvenpäässä eletään onnellista ja sujuvaa elämää metropolialueen pohjoisessa keskuksessa" 

 

Muutosehdotus Turunen 1 (kannatti Jenni Marttinen): Sivulta 8 poistetaan leipätekstit ja mittarit kaikista painopisteistä. 
 

Muutosehdotus Mustonen 1 (kannatti Rita Kostama ja Tiia Lintula):  

Pohjaehdotus (Arvot – Rohkeus): “Rohkea toimii, luo uutta ja ohjaa keskustelua.”  

muutetaan muotoon:  

Muutosehdotus: ” Rohkea toimii, luo uutta sekä avaa ja käy keskustelua.” 

 

Muutosehdotus Mustonen 2 (kannatti Rita Kostama ja Tiia Lintula):  

Pohjaehdotus (Arvot – Rohkeus): “Uudistaminen ei onnistu ilman rohkeutta kokeilla.”  

muutetaan muotoon:  

Muutosehdotus: ”Rohkeus kokeilla luo uutta.” 

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettuja muutosehdotuksia, joten oli äänestettävä. Hyväksytiin äänestystavaksi sähköinen äänestys, jota täydennetään tarvittaessa nimenhuutoäänestyksellä. Äänestykset toteutetaan liitteen mukaisessa järjestyksessä.
 

Äänestykset:
 

Muutosehdotus Repo 1 (kannatti Tiia Lintula): 

Pohjaehdotus (Visio): ” Hyvinvoiva järvenpääläinen hoitaa arkiset asiansa viidessä minuutissa metropolialueen pohjoisessa keskuksessa” muutetaan muotoon: Muutetaan visio kuulumaan seuraavasti:  

 "Järvenpääläiset voivat hyvin ja asiat hoituvat sujuvasti metropolialueen pohjoisessa keskuksessa." 

Muutosehdotus Hanna Graeffe 1 (kannatti Tiia Lintula, Jenni Marttinen): 

Pohjaehdotus (Visio): ” Hyvinvoiva järvenpääläinen hoitaa arkiset asiansa viidessä minuutissa metropolialueen pohjoisessa keskuksessa” muutetaan muotoon:  

Muutosehdotus: "Järvenpäässä eletään onnellista ja sujuvaa elämää metropolialueen pohjoisessa keskuksessa" 

Äänestys 1 

JAA: Repo 1 

EI: Graeffe 1 

Puheenjohtaja totesi valtuuston äänin 24 (JAA) - 12 (EI) - 15 (TYHJÄ)  hyväksyneen Katja Revon ehdotuksen. 

  

Äänestys 2 

JAA: Kaupunginhallituksen ehdotus 

EI: Repo 1 

Puheenjohtaja totesi valtuuston äänin 25 (JAA) - 26 (EI)  hyväksyä Katja Revon muutosehdotuksen. 

 

Muutosehdotus Juuma 1 (kannatti Tiia Lintula, Satu Tuominen, Jenni Marttinen, Laura Virkkunen) 

Painopiste “Kestävä kasvu” muutetaan muotoon “Kestävä ja hallittu kasvu”. 

Puheenjohtajan asiasta tiedusteltua kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti hyväksyä muutosehdotuksen Juuma 1. 


Muutosehdotus Nick 1 (kannatti Tiia Lintula, Jenni Marttinen, Katja Repo) 

Muutosesitys 1 ajoissa auttamisen painopisteeseen: Vaihdetaan otsikoksi “KAIKKI MUKANA” 

JAA: Kaupunginhallituksen ehdotus 

EI: Nick 1 

Puheenjohtaja totesi kaupunginvaltuuston äänin 30 (JAA) - 20 (EI) - 1 (TYHJÄ) päättäneen hyväksyä kaupunginhallituksen ehdotuksen.  

 

Muutosesitys Repo 2 (kannatti Tiia Lintula ja Rita Kostama):  
 
Lisätään Oikeudenmukaisuus-arvoa selittävään alapuolella olevaan laatikkoon sana "osallisuus", jolloin ensimmäinen lause kuuluisi seuraavasti:  

Oikeudenmukaisuus tarkoittaa reiluutta, avoimuutta, osallisuutta ja mahdollisuuksia vaikuttaa.   

JAA: Kaupunginhallituksen ehdotus 

EI: Repo 2 

Puheenjohtaja totesi kaupunginvaltuuston äänin 15 (JAA) - 35 (EI) - 1 (TYHJÄ) päättäneen hyväksyä Revon muutosehdotuksen 2. 

 

 

Muutosehdotus Mustonen 1 (kannatti Rita Kostama ja Tiia Lintula):  

Pohjaehdotus (Arvot – Rohkeus): “Rohkea toimii, luo uutta ja ohjaa keskustelua.”  

muutetaan muotoon:  

Muutosehdotus: ” Rohkea toimii, luo uutta sekä avaa ja käy keskustelua.” 

Puheenjohtajan asiasta tiedusteltua kaupunginvaltuusto hyväksyi muutosehdotuksen yksimielisesti. 

 

Muutosehdotus Mustonen 2 (kannatti Rita Kostama ja  Tiia Lintula):  

Pohjaehdotus (Arvot – Rohkeus): “Uudistaminen ei onnistu ilman rohkeutta kokeilla.”  

muutetaan muotoon:  

Muutosehdotus: ”Rohkeus kokeilla luo uutta.” 

Puheenjohtajan asiasta tiedusteltua kaupunginvaltuusto hyväksyi muutosehdotuksen yksimielisesti. 

 

Muutosehdotus Passi 1 (kannatti Esko Lappalainen):  

Pohjaehdotus (Visio, 2. kappale): “Järvenpää on kaupunki, jossa kaupunkielämän dynaamisuus yhdistyy läheisen luonnon rauhaan” muutetaan muotoon:  

Muutosehdotus: ”Järvenpää on luontoa arvostava kaupunki, jossa kaupunkielämän dynaamisuus yhdistyy läheisen luonnon rauhaan.” 

JAA: Kaupunginhallituksen ehdotus 

EI: Muutosehdotus Passi 1 

Puheenjohtaja totesi kaupunginvaltuuston äänin 30 (JAA) - 20 (EI)  - 1 (TYHJÄ) hyväksyneen kaupunginhallituksen ehdotuksen. 

 

Muutosehdotus Turunen 1 (kannatti Jenni Marttinen): Sivulta 8 poistetaan leipätekstit ja mittarit kaikista painopisteistä. 

JAA: kaupunginhallituksen ehdotus 

EI: Muutosehdotus Turunen 1 

Puheenjohtaja totesi kaupunginvaltuuston äänin 33 (JAA) - 18 (EI)  hyväksyneen kaupunginhallituksen ehdotuksen. 

 

Muutosehdotus Juuma 2 (kannatti Tiia Lintula, Jenni Marttinen, Satu Tuominen) 

Pohjaehdotus (Painopisteet – Kestävä kasvu): ” Huolehdimme vastuullisilla ratkaisuilla siitä, että kaupungin talous on tasapainossa” muutetaan muotoon: 

Muutosehdotus: ”Huolehdimme vastuullisilla ratkaisuilla siitä, että kaupungin talous on tasapainossa ja toimintamme on kestävää myös ympäristön kantokyky ja ihmisten hyvinvointi huomioituna.” 

JAA: Kaupunginhallituksen ehdotus 

EI: Muutosehdotus Juuma 2. 

Puheenjohtaja totesi valtuuston äänin 24 (JAA) - 27 (EI)  hyväksyneen Juuman muutosehdotuksen 2. 

 

Muutosehdotus Juuma 3 (kannatti Tiia Lintula, Jenni Marttinen, Satu Tuominen) 

Pohjaehdotus (Painopisteet – Kestävä kasvu): ”Näin voimme investoida yhä laajemmin uuteen kasvuun” muutetaan muotoon: 

Muutosehdotus: ”Vastuulliset päätökset luovat pohjan myös tulevaisuuden investoinneille.” 

JAA: Kaupunginhallituksen ehdotus 

EI: Muutosehdotus Juuma 3 

Puheenjohtaja totesi kaupunginvaltuuston äänin 15 (JAA) - 36 (EI)  hyväksyneen Juuman muutosehdotuksen 3. 

 
Muutosehdotus Kuusisto 1 (kannatti Willem van Schevikhoven ja Rita Kostama):  

Pohjaehdotus (Painopisteet – Vireä kaupunkielämä, 4. lause): ” Kulttuuriin keskittyvän viestimme pääsisältö on kaupungin ainutlaatuinen kulttuurihistoria, Tuusulanjärven ranta-alueet sekä uusi, kokeileva kaupunkikulttuuri” muutetaan muotoon:  

”Kulttuuriin keskittyvän viestimme pääsisällöt ovat kaupungin ainutlaatuinen kulttuurihistoria, Tuusulanjärven ranta-alueet sekä kokeileva kaupunkikulttuuri” 

Puheenjohtajan asiasta tiedusteltua kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisesti muutosehdotuksen. 

 

Muutosehdotus Kuusisto 2 (kannatti Katja Repo, Willem van Schevikhoven, Tomi Passi, Rita Kostama):   

lisätään jatkoksi: “ja monipuoliset liikuntamahdollisuudet.” 

Puheenjohtajan asiasta tiedusteltua kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisesti muutosehdotuksen. 

 

Muutosehdotus Nick 2 (kannatti Satu Tuominen, Tiia Lintula, Jenni Marttinen) 

Pohjaehdotus: Järvenpäässä on mahdollista kasvaa onnelliseksi ja elämästään nauttivaksi erilaisista lähtökohdista riippumatta. Huolehdimme siitä, että Järvenpäässä varttuvat lapset haluavat olla mukana työelämässä ja rakentamassa tulevaisuutta. Järvenpääläinen saa oikea-aikaista sekä tarkoituksenmukaista tukea ja apua, silloin kun sitä tarvitaan. Järvenpääläinen ei pääse passivoitumaan heikoilla hetkillä elämässä. Tasoitamme elämän lähtökohtien eriarvoisuutta. Puutumme ongelmiin ajoissa. Kehitämme palveluitamme niin, että saamme tukea ja ohjausta tarvitsevat kiinni ajoissa, silloin kun avusta on eniten hyötyä.  

Muutosesitys 2: Korvataan koko leipäteksti kuulumaan seuraavasti: “Järvenpäässä on mahdollista kasvaa onnelliseksi ja nauttia elämästään erilaisista lähtökohdista riippumatta. Huolehdimme siitä, että Järvenpäässä varttuvat lapset saavat parhaat mahdolliset lähtökohdat tulevaisuuden rakentamiseen. Kaikki järvenpääläiset saavat oikea-aikaista ja tarpeidensa mukaista tukea ja apua, silloin kun sitä tarvitsevat. Puutumme ongelmiin ja vastaamme tuen ja ohjauksen tarpeisiin ajoissa, silloin kun avusta on eniten hyötyä. Pidämme kaikki mukana.” 

JAA: Kaupunginhallituksen ehdotus 

EI: Nick 2 

Puheenjohtaja totesi kaupunginvaltuuston äänin 16 (JAA) - 35 (EI) hyväksyneen Nickin muutosehdotuksen. 

Käsittelyn yhteydessä kokoustauot klo 18.25-18.30 ja klo 19.06-19.15. 

 

Päätös

 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupungin arvot, mission, vision ja painopisteet seuraavin muutoksin;
 

1.)   Yksimielisesti hyväksytyt puheenjohtajan muutosehdotukset 1–5;
 

1.     Puheenjohtajan muutosehdotus 1:

“Mittarit ja mittareiden tavoitetasot asetetaan syksyllä strategiakartan laatimisen yhteydessä.” 

2.     Puheenjohtajan muutosehdotus 2: 

Pohjaehdotus (Missio, s. 2): ”Juurtuneet ja junantuomat rakentavat yhdessä kaupunkia, jossa järvenpääläisellä on turvalliset juuret ja kantavat siivet” muutetaan muotoon:  

Puheenjohtajan muutosehdotus: ”Rakennamme yhdessä kaupunkia, jossa järvenpääläisellä on turvalliset juuret ja kantavat siivet” 

3.     Puheenjohtajan muutosehdotus 3: 

Puheenjohtajan muutosehdotus: Poistetaan sivu 4. 

 

4.     Puheenjohtajan muutosehdotus 4:  

Pohjaehdotus (Missio, s. 5 oikealla oleva nostolaatikko): ”Juurtuneet ja junantuomat rakentavat yhdessä kaupunkia, jossa järvenpääläisellä on turvalliset juuret ja kantavat siivet” muutetaan muotoon:  

Puheenjohtajan muutosehdotus: ”Rakennamme yhdessä kaupunkia, jossa järvenpääläisellä on turvalliset juuret ja kantavat siivet”. 

5.     Puheenjohtajan muutosehdotus 5: 

Pohjaehdotus (Painopisteet – Vireä kaupunkielämä, s. 8, 4. ja 6. lause): ”Kulttuuriin keskittyvän viestimme pääsisältö on kaupungin ainutlaatuinen kulttuurihistoria, Tuusulanjärven ranta-alueet sekä uusi, kokeileva kaupunkikulttuuri. Niin suuria kuin pieniäkin tapahtumia järjestetään ympäri vuoden, joista osalla on kansainvälinen status. Vilkas kaupunkielämä ja kukoistava kaupunkikulttuuri imee puoleensa luovan alan osaajia sekä vierailijoita” muutetaan muotoon:  

Puheenjohtajan muutosehdotus: ”Kulttuuriin keskittyvän viestimme pääsisällöt ovat kaupungin ainutlaatuinen kulttuurihistoria, Tuusulanjärven ranta-alueet sekä uusi, kokeileva kaupunkikulttuuri. Niin suuria kuin pieniäkin tapahtumia järjestetään ympäri vuoden, joista osalla on kansainvälinen status. Vilkas kaupunkielämä ja kukoistava kaupunkikulttuuri imevät puoleensa luovan alan osaajia sekä vierailijoita” 

2.)   Yksimielisesti hyväksytyt muut muutosehdotukset; 

 

6.     Muutosehdotus Juuma 1:

Painopiste “Kestävä kasvu” muutetaan muotoon “Kestävä ja hallittu kasvu”. <

7.     Muutosehdotus Mustonen 1:

Pohjaehdotus (Arvot – Rohkeus): “Rohkea toimii, luo uutta ja ohjaa keskustelua.”  

muutetaan muotoon:  

Muutosehdotus: ” Rohkea toimii, luo uutta sekä avaa ja käy keskustelua.” 

8.     Muutosehdotus Mustonen 2:

Pohjaehdotus (Arvot – Rohkeus): “Uudistaminen ei onnistu ilman rohkeutta kokeilla.”  

muutetaan muotoon:  

Muutosehdotus: ”Rohkeus kokeilla luo uutta.” 

9.     Muutosehdotus Kuusisto 1:

Pohjaehdotus (Painopisteet – Vireä kaupunkielämä, 4. lause): ” Kulttuuriin keskittyvän viestimme pääsisältö on kaupungin ainutlaatuinen kulttuurihistoria, Tuusulanjärven ranta-alueet sekä uusi, kokeileva kaupunkikulttuuri” muutetaan muotoon:  

”Kulttuuriin keskittyvän viestimme pääsisällöt ovat kaupungin ainutlaatuinen kulttuurihistoria, Tuusulanjärven ranta-alueet sekä kokeileva kaupunkikulttuuri” 

10.  Muutosehdotus Kuusisto 2:

lisätään jatkoksi: “ja monipuoliset liikuntamahdollisuudet.” 
 

3.)   Äänestyksen jälkeen hyväksytyt muutosehdotukset;
 

11.  Muutosehdotus Repo 1:

Pohjaehdotus (Visio): ” Hyvinvoiva järvenpääläinen hoitaa arkiset asiansa viidessä minuutissa metropolialueen pohjoisessa keskuksessa” muutetaan muotoon: Muutetaan visio kuulumaan seuraavasti:  

 "Järvenpääläiset voivat hyvin ja asiat hoituvat sujuvasti metropolialueen pohjoisessa keskuksessa." 
 

12.  Muutosesitys Repo 2:
 
Lisätään Oikeudenmukaisuus-arvoa selittävään alapuolella olevaan laatikkoon sana "osallisuus", jolloin ensimmäinen lause kuuluisi seuraavasti:  

Oikeudenmukaisuus tarkoittaa reiluutta, avoimuutta, osallisuutta ja mahdollisuuksia vaikuttaa. 
 

13.  Muutosehdotus Juuma 2:

Pohjaehdotus (Painopisteet – Kestävä kasvu): ” Huolehdimme vastuullisilla ratkaisuilla siitä, että kaupungin talous on tasapainossa” muutetaan muotoon: 

Muutosehdotus: ”Huolehdimme vastuullisilla ratkaisuilla siitä, että kaupungin talous on tasapainossa ja toimintamme on kestävää myös ympäristön kantokyky ja ihmisten hyvinvointi huomioituna.” 
 

14.  Muutosehdotus Juuma 3:

Pohjaehdotus (Painopisteet – Kestävä kasvu): ”Näin voimme investoida yhä laajemmin uuteen kasvuun” muutetaan muotoon: 

Muutosehdotus: ”Vastuulliset päätökset luovat pohjan myös tulevaisuuden investoinneille.”  
 

15.  Muutosehdotus Nick 2 (kannatti Satu Tuominen, Tiia Lintula, Jenni Marttinen) 

Pohjaehdotus: Järvenpäässä on mahdollista kasvaa onnelliseksi ja elämästään nauttivaksi erilaisista lähtökohdista riippumatta. Huolehdimme siitä, että Järvenpäässä varttuvat lapset haluavat olla mukana työelämässä ja rakentamassa tulevaisuutta. Järvenpääläinen saa oikea-aikaista sekä tarkoituksenmukaista tukea ja apua, silloin kun sitä tarvitaan. Järvenpääläinen ei pääse passivoitumaan heikoilla hetkillä elämässä. Tasoitamme elämän lähtökohtien eriarvoisuutta. Puutumme ongelmiin ajoissa. Kehitämme palveluitamme niin, että saamme tukea ja ohjausta tarvitsevat kiinni ajoissa, silloin kun avusta on eniten hyötyä.  

Muutosesitys 2: Korvataan koko leipäteksti kuulumaan seuraavasti: “Järvenpäässä on mahdollista kasvaa onnelliseksi ja nauttia elämästään erilaisista lähtökohdista riippumatta. Huolehdimme siitä, että Järvenpäässä varttuvat lapset saavat parhaat mahdolliset lähtökohdat tulevaisuuden rakentamiseen. Kaikki järvenpääläiset saavat oikea-aikaista ja tarpeidensa mukaista tukea ja apua, silloin kun sitä tarvitsevat. Puutumme ongelmiin ja vastaamme tuen ja ohjauksen tarpeisiin ajoissa, silloin kun avusta on eniten hyötyä. Pidämme kaikki mukana.” 

 

Äänestystulokset

  • Kyllä 35 kpl 69%

    Henri Kontkin, Pekka Luuk, Eemeli Peltonen, Satu Tuominen, Tarja Edry, Laura Virkkunen, Willem van Schevikhoven, Nea Karenius, Tomi Passi, Petri Perta, Markku Tenhunen, Liisa Majanen, Tuija Kuusisto, Emmi Mäkinen, Taru Salmivuori, Mimmi Launiala, Anna Pulkkinen, Pirjo Komulainen, Hanna Partanen, Jorma Piisinen, Esko Lappalainen, Seppo Heino, Raimo Finér, Mikko Perkoila, Mia Rundgren, Ismo Nöjd, Mikko Taavitsainen, Petri Graeffe, Petri Ovaska, Rita Kostama, Suvi Pohjonen, Riina Kurkinen, Vesa Müller, Arto Luukkanen, Tom Boman

  • Ei 15 kpl 29%

    Hanna Graeffe, Jenni Marttinen, Riikka Juuma, Katja Repo, Tiia Lintula, Reetta Nick, Satu Haaparanta, Timo Ijäs, Ville Mustonen, Tomas Lehtimäki, Katri Kuusikallio, Henry Berg, Erika Turunen, Tiia Östberg, Peter Osipow

  • Tyhjä 1 kpl 2%

    Lassi Markkanen

  • Kyllä 24 kpl 47%

    Taru Salmivuori, Emmi Mäkinen, Pirjo Komulainen, Erika Turunen, Eemeli Peltonen, Jenni Marttinen, Pekka Luuk, Henry Berg, Tomi Passi, Peter Osipow, Katja Repo, Tarja Edry, Nea Karenius, Esko Lappalainen, Vesa Müller, Henri Kontkin, Markku Tenhunen, Satu Tuominen, Anna Pulkkinen, Suvi Pohjonen, Timo Ijäs, Mikko Perkoila, Liisa Majanen, Rita Kostama

  • Ei 12 kpl 24%

    Tuija Kuusisto, Tiia Lintula, Riikka Juuma, Hanna Graeffe, Reetta Nick, Ville Mustonen, Satu Haaparanta, Mimmi Launiala, Katri Kuusikallio, Tomas Lehtimäki, Mia Rundgren, Seppo Heino

  • Tyhjä 15 kpl 29%

    Petri Graeffe, Arto Luukkanen, Petri Ovaska, Lassi Markkanen, Jorma Piisinen, Willem van Schevikhoven, Ismo Nöjd, Laura Virkkunen, Mikko Taavitsainen, Tom Boman, Hanna Partanen, Petri Perta, Riina Kurkinen, Tiia Östberg, Raimo Finér

  • Kyllä 25 kpl 49%

    Arto Luukkanen, Petri Graeffe, Hanna Partanen, Laura Virkkunen, Markku Tenhunen, Eemeli Peltonen, Henri Kontkin, Ismo Nöjd, Seppo Heino, Rita Kostama, Vesa Müller, Petri Perta, Jorma Piisinen, Pirjo Komulainen, Mikko Taavitsainen, Tom Boman, Petri Ovaska, Willem van Schevikhoven, Tuija Kuusisto, Nea Karenius, Raimo Finér, Riina Kurkinen, Tiia Östberg, Tomi Passi, Suvi Pohjonen

  • Ei 26 kpl 51%

    Jenni Marttinen, Tarja Edry, Tiia Lintula, Reetta Nick, Mimmi Launiala, Hanna Graeffe, Katja Repo, Erika Turunen, Pekka Luuk, Liisa Majanen, Henry Berg, Anna Pulkkinen, Esko Lappalainen, Taru Salmivuori, Satu Tuominen, Satu Haaparanta, Peter Osipow, Ville Mustonen, Emmi Mäkinen, Mikko Perkoila, Riikka Juuma, Lassi Markkanen, Tomas Lehtimäki, Mia Rundgren, Timo Ijäs, Katri Kuusikallio

  • Kyllä 30 kpl 59%

    Petri Graeffe, Tarja Edry, Arto Luukkanen, Markku Tenhunen, Seppo Heino, Ismo Nöjd, Eemeli Peltonen, Hanna Partanen, Vesa Müller, Petri Perta, Anna Pulkkinen, Tomi Passi, Tuija Kuusisto, Nea Karenius, Tiia Östberg, Pekka Luuk, Henri Kontkin, Esko Lappalainen, Suvi Pohjonen, Mia Rundgren, Satu Tuominen, Timo Ijäs, Taru Salmivuori, Willem van Schevikhoven, Riina Kurkinen, Tom Boman, Laura Virkkunen, Jorma Piisinen, Mikko Taavitsainen, Rita Kostama

  • Ei 20 kpl 39%

    Tiia Lintula, Mimmi Launiala, Jenni Marttinen, Katja Repo, Henry Berg, Reetta Nick, Peter Osipow, Erika Turunen, Lassi Markkanen, Tomas Lehtimäki, Raimo Finér, Hanna Graeffe, Riikka Juuma, Petri Ovaska, Liisa Majanen, Katri Kuusikallio, Emmi Mäkinen, Pirjo Komulainen, Satu Haaparanta, Mikko Perkoila

  • Tyhjä 1 kpl 2%

    Ville Mustonen

  • Kyllä 15 kpl 29%

    Arto Luukkanen, Petri Perta, Laura Virkkunen, Ismo Nöjd, Markku Tenhunen, Pekka Luuk, Jorma Piisinen, Tom Boman, Seppo Heino, Mikko Taavitsainen, Mia Rundgren, Riina Kurkinen, Raimo Finér, Petri Ovaska, Tiia Östberg

  • Ei 35 kpl 69%

    Jenni Marttinen, Mikko Perkoila, Taru Salmivuori, Tomi Passi, Esko Lappalainen, Riikka Juuma, Katja Repo, Hanna Graeffe, Henry Berg, Liisa Majanen, Hanna Partanen, Reetta Nick, Erika Turunen, Peter Osipow, Tarja Edry, Lassi Markkanen, Rita Kostama, Mimmi Launiala, Tiia Lintula, Tomas Lehtimäki, Katri Kuusikallio, Tuija Kuusisto, Anna Pulkkinen, Willem van Schevikhoven, Ville Mustonen, Vesa Müller, Henri Kontkin, Pirjo Komulainen, Satu Tuominen, Satu Haaparanta, Suvi Pohjonen, Nea Karenius, Eemeli Peltonen, Emmi Mäkinen, Timo Ijäs

  • Tyhjä 1 kpl 2%

    Petri Graeffe

  • Kyllä 30 kpl 59%

    Taru Salmivuori, Hanna Graeffe, Nea Karenius, Riikka Juuma, Eemeli Peltonen, Liisa Majanen, Pirjo Komulainen, Vesa Müller, Petri Graeffe, Henri Kontkin, Satu Tuominen, Markku Tenhunen, Henry Berg, Emmi Mäkinen, Mikko Taavitsainen, Petri Ovaska, Pekka Luuk, Tiia Lintula, Arto Luukkanen, Mimmi Launiala, Timo Ijäs, Katri Kuusikallio, Ville Mustonen, Jorma Piisinen, Reetta Nick, Ismo Nöjd, Tomas Lehtimäki, Laura Virkkunen, Raimo Finér, Tom Boman

  • Ei 20 kpl 39%

    Tarja Edry, Petri Perta, Tomi Passi, Anna Pulkkinen, Katja Repo, Seppo Heino, Erika Turunen, Hanna Partanen, Mia Rundgren, Suvi Pohjonen, Jenni Marttinen, Riina Kurkinen, Peter Osipow, Tiia Östberg, Rita Kostama, Mikko Perkoila, Satu Haaparanta, Esko Lappalainen, Tuija Kuusisto, Willem van Schevikhoven

  • Tyhjä 1 kpl 2%

    Lassi Markkanen

  • Kyllä 33 kpl 65%

    Arto Luukkanen, Petri Perta, Petri Ovaska, Markku Tenhunen, Liisa Majanen, Raimo Finér, Taru Salmivuori, Pekka Luuk, Henri Kontkin, Mikko Taavitsainen, Hanna Partanen, Mia Rundgren, Timo Ijäs, Ismo Nöjd, Laura Virkkunen, Emmi Mäkinen, Eemeli Peltonen, Satu Tuominen, Tom Boman, Pirjo Komulainen, Jorma Piisinen, Suvi Pohjonen, Tuija Kuusisto, Willem van Schevikhoven, Riina Kurkinen, Rita Kostama, Tiia Östberg, Hanna Graeffe, Tiia Lintula, Petri Graeffe, Nea Karenius, Riikka Juuma, Tomas Lehtimäki

  • Ei 18 kpl 35%

    Jenni Marttinen, Peter Osipow, Henry Berg, Esko Lappalainen, Katja Repo, Tomi Passi, Lassi Markkanen, Tarja Edry, Vesa Müller, Anna Pulkkinen, Satu Haaparanta, Erika Turunen, Seppo Heino, Mimmi Launiala, Mikko Perkoila, Ville Mustonen, Reetta Nick, Katri Kuusikallio

  • Kyllä 24 kpl 47%

    Petri Perta, Vesa Müller, Mikko Taavitsainen, Laura Virkkunen, Petri Ovaska, Jorma Piisinen, Markku Tenhunen, Arto Luukkanen, Pekka Luuk, Tomi Passi, Mia Rundgren, Henri Kontkin, Anna Pulkkinen, Petri Graeffe, Ismo Nöjd, Suvi Pohjonen, Tom Boman, Rita Kostama, Tarja Edry, Tiia Östberg, Esko Lappalainen, Raimo Finér, Seppo Heino, Riina Kurkinen

  • Ei 27 kpl 53%

    Taru Salmivuori, Eemeli Peltonen, Pirjo Komulainen, Hanna Partanen, Henry Berg, Reetta Nick, Tuija Kuusisto, Riikka Juuma, Nea Karenius, Tomas Lehtimäki, Hanna Graeffe, Katri Kuusikallio, Peter Osipow, Satu Tuominen, Emmi Mäkinen, Timo Ijäs, Erika Turunen, Ville Mustonen, Mimmi Launiala, Tiia Lintula, Willem van Schevikhoven, Liisa Majanen, Lassi Markkanen, Katja Repo, Jenni Marttinen, Mikko Perkoila, Satu Haaparanta

  • Kyllä 15 kpl 29%

    Laura Virkkunen, Petri Graeffe, Arto Luukkanen, Mia Rundgren, Seppo Heino, Mikko Taavitsainen, Riina Kurkinen, Jorma Piisinen, Raimo Finér, Petri Perta, Ismo Nöjd, Tom Boman, Petri Ovaska, Tiia Östberg, Vesa Müller

  • Ei 36 kpl 71%

    Hanna Graeffe, Mikko Perkoila, Erika Turunen, Mimmi Launiala, Tiia Lintula, Peter Osipow, Katri Kuusikallio, Liisa Majanen, Taru Salmivuori, Nea Karenius, Reetta Nick, Markku Tenhunen, Ville Mustonen, Emmi Mäkinen, Tomas Lehtimäki, Pirjo Komulainen, Katja Repo, Jenni Marttinen, Satu Tuominen, Hanna Partanen, Timo Ijäs, Riikka Juuma, Tuija Kuusisto, Lassi Markkanen, Eemeli Peltonen, Henri Kontkin, Satu Haaparanta, Henry Berg, Pekka Luuk, Tomi Passi, Willem van Schevikhoven, Esko Lappalainen, Anna Pulkkinen, Tarja Edry, Suvi Pohjonen, Rita Kostama

  • Kyllä 16 kpl 31%

    Petri Ovaska, Petri Perta, Arto Luukkanen, Markku Tenhunen, Laura Virkkunen, Willem van Schevikhoven, Seppo Heino, Tiia Östberg, Mikko Taavitsainen, Petri Graeffe, Raimo Finér, Riina Kurkinen, Ismo Nöjd, Tuija Kuusisto, Tom Boman, Jorma Piisinen

  • Ei 35 kpl 69%

    Erika Turunen, Mimmi Launiala, Timo Ijäs, Eemeli Peltonen, Riikka Juuma, Satu Haaparanta, Jenni Marttinen, Pirjo Komulainen, Mia Rundgren, Katja Repo, Esko Lappalainen, Pekka Luuk, Rita Kostama, Lassi Markkanen, Reetta Nick, Katri Kuusikallio, Hanna Partanen, Hanna Graeffe, Tomi Passi, Satu Tuominen, Nea Karenius, Tarja Edry, Liisa Majanen, Taru Salmivuori, Ville Mustonen, Suvi Pohjonen, Peter Osipow, Tomas Lehtimäki, Emmi Mäkinen, Mikko Perkoila, Anna Pulkkinen, Tiia Lintula, Henri Kontkin, Vesa Müller, Henry Berg

Valmistelija

  • Saara Ojala, erikoisuunnittelija, saara.ojala@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: johtava asiantuntija Saara Ojala ja hallintojohtaja Iiris Laukkanen

Järvenpään kaupungin strategia on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 13.6.2022. Tällöin kaupunginvaltuusto on hyväksynyt kaupungin arvot, mission, vision ja strategiset painopisteet.

Strategisten painopisteiden perusteella on valmisteltu luonnos strategiakartaksi. Strategiakarttaa voisi kuvata tiekartaksi, jolla varmistetaan, että kaupungin strategia toteutuu. Strategiakartan päämäärät ovat pitkän aikavälin tavoitteita, joilla strategiaa toteutetaan.

Syksyn strategiatyössä on käytetty menetelmää, jossa työskentelyyn ei lähdetä ”tyhjän paperin pohjalta”. Sen sijaan synteesiä ja yhteistä näkemystä pyritään luomaan siten, että luonnoksia kierrätetään. Käytännössä työskentelyn tuloksena syntynyt luonnos edelleen luovutetaan seuraaville työstettäväksi ja käsiteltäväksi. Seuraavat valmistelijat arvioivat luonnosta ja tarpeen mukaan muuttavat ja jatkojalostavat edellisten valmistelijoiden muodostamaa näkemystä. Näin saamme selkeää kuvaa eri toimijoiden ajatuksista, ja ideat jalostuvat ja kirkastuvat uusien arviointien ja työstökierrosten kautta. 

Ohessa strategiakarttaluonnos, joka on muodostettu strategiatiimin, ohjausryhmän ja 10.-11.8.2022 virkamiesseminaarin ja 31.8.2022 luottamushenkilöseminaarin työskentelyjen tuotoksena.

Strategiset päämäärät on johdettu 13.6.2022 hyväksytyn kaupunkistrategian painopisteistä. Päämäärien mittarit on pyritty valitsemaan niin, että ne mahdollisimman suoraan mittaisivat kunkin päämäärän toteutumista. Mittareiden valinnassa on pyritty huomioimaan, että strategia, päämäärät ja mittarit muodostavat mahdollisimman ehyen kokonaisuuden kaupungin toimintaa ohjaamaan.

Valmistelussa on pyritty siihen, että mittarit mittaisivat mahdollisimman vähän ohi sen, mitä toiminnassa sisällöllisesti pyritään tavoittelemaan, mutta toisaalta todentaisivat onnistumista päämäärien saavuttamisessa mahdollisimman hyvin. Täten mittarit ovat luonteeltaan ennen kaikkea tuloksellisuusmittareita, eivät niinkään yleisiä toimintaympäristön ilmiömittareita.

Mittareiden valinnassa on kiinnitetty huomiota indikaattoritiedon saavutettavuuteen, jatkuvuuteen, laatuun ja syvempiin metatietoihin. Mittareita on pohdittu suhteessa nykyisiin kaupungin ohjelmallisiin strategia-asiakirjoihin ja niiden mittaristoihin. Valinnoissa on myös tehty arvioita siitä, miten hyvin kyseiset mittarit soveltuvat päämäärätasoisten pitkän aikavälin tavoitteiden arvioimiseen. Valmistelutyötä on tehty strategiatiimin, kaupungin johtoryhmän ja kaupungin asiantuntijoiden yhteistyönä. Valmistelussa on läpikäyty ja huomioitu sekä viranhaltijaseminaarin että luottamushenkilöseminaarin tulokset ja keskustelut.

Strategiset päämäärät ja niille asetettavat mittarit ovat pohjana talousarviovalmistelulle. Tästä johtuen käsittelyaikatavoitteena on, että kaupunginhallitus voisi käsitellä 19.9.2022 strategiset päämäärät ja niille asetettavat mittarit ja kaupunginvaltuusto voisi päättää niistä kokouksessaan 10.10.2022. Päämäärien mittareiden lähtö- ja tavoitetasot valmistellaan suoraan kaupunginhallituksen käsiteltäväksi tavoitteena kokous 19.9.2022.   

IL 

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Puheenjohtajien jaosto merkitsee tiedoksi edellä selostustekstissä esitetyn.

Käsittely

Hallintojohtaja Iiris Laukkanen selosti asian valmisteluvaihetta. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.