§ 16 Vuoden 2022 talousarvion ja vuosien 2022-25 taloussuunnitelman muuttaminen

Lataa 

JARDno-2022-123

Päätöspäivämäärä

17.6.2022

Päätöksen tekijä

Kaupunginjohtaja

Päätöksen peruste

KV 15.11.2021 § 113 (Valtuuttaa kaupunginjohtajan päättämään hallinnon sopeutusohjelman toteuttamiseen liittyvien työnjaon muutosten edellyttämistä määrärahasiirroista tarvittaessa) (valtuuttaa kaupunginjohtajan päättämään yhteisötilojen markkinaehtoinen vuokraus-avustus -malliin siirtymisen edellyttämistä, ei toimintakatevaikutteisista määrärahamuutoksista.)

Kuvaus

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2022 talousarvion ja vuosien 2022-25 taloussuunnitelman kokouksessaan 15.11.2021 § 13. Kaupunginvaltuusto hyväksyi talousarviomuutokset KV 14.2.2022 § 8 ja KV 23.5.2022 § 39.

Nyt esitettävien vuoden 2022-25 talousarvio- ja taloussuunnitelmamuutosten yhteenveto on esitetty liitteessä 1 ensimmäisenä. Yhteenvedon jälkeen kukin muutoskokonaisuus on esitetty erikseen esittelytekstissä olevassa järjestyksessä.

Käyttötalousosa, palvelualueiden väliset muutokset

Spacemaker pilotti

Spacemaker suunnitteluohjelmaa on pilotoitu Kaupunkikehityksen palvelualueella. Ohjelmistosta aiheutuvat kustannukset 20te keskitetään Konsernipalveluiden ICT:n hallinnointiin, joka laskutetaan sisäisesti edelleen Kaupunkikehityksen palvelualueelta. Siirrolla ei ole vaikutusta sitovuustasojen tai kaupungin toimintakatteisiin.

Spacemaker on osoittautunut monipuoliseksi suunnittelu- ja analyysityökalu alueiden ja kohteiden selvitys- ja yleissuunnitteluvaiheeseen. Ohjelman avulla analyysit kulkevat suunnittelun kanssa käsikädessä ja tekoäly tarjoaa suunnittelijalle jatkuvasti vaihtoehtoja, joiden manuaaliseen suunnitteluun ei resurssit normaalisti riittäisi. Käytännössä Spacemaker korvaa myös viitesuunnitteluvaiheen konsulttitöitä (esim. vaihtoehtojen maluvaikutukset), josta tulee selkeää säästöä. Tällä hetkellä ei ole käytössä vastaava ohjelmaa, eli Spacemaker ei korvaa olemassa olevaa suunnitteluohjelmaa.

Spacemaker -ohjelmaa on pilotoitu Ristinummen yleissuunnittelun yhteydessä ja kokemukset ovat olleet erittäin myönteiset. Ohjelman avulla on pystytty nopeasti laatimaan hyvin laajan suunnittelualueen vaihtoehtoiset maankäyttöskenaariot, saatu niistä samalla mitoitustiedot (esim rakentamisen volyymi) ja arvioitu meluvaikutukset. Pilotointi on perustellut ohjelman tarvetta jatkossakin osana Järvenpään kaupunkisuunnitteluprosessia.

Tila-avustusten muutos

Järvenpään teatterin, Järvenpään Taideseuran ja Tuusulanjärven avoimen musiikkikoulun 4kk vuokrat 62 863,28 € siirretään pois Hyvinvoinnin palvelualueen avustuskustannuspaikoilta tilahallinnan kuluiksi. Nykyiset vuokrasopimukset on irtisanottu 31.5.2022 (3kk irtisanomisajalla) ja uudet pitäisi astua voimaan 1.9.2022. Uudet vuokrasopimukset tehdään kokonaisvuokrahinnalla, jotka yhdistykset maksavat tilahallinnalle. Elokuun hyvo-lautakunnassa 17.8.2022 päätetään yhdistyksille myönnettävistä avustuksista, jotka maksetaan hyvinvoinnin palvelualueelta. Näin avustuksen määrä saadaan näkyvämmäksi ja ulkoiset vuokratulot keskitettyä tilahallintaan.

Siirroilla ei ole vaikutusta kaupungin toimintakatteeseen. Talousarviossa siirtyvät määrärahat on esitetty liitteessä.

Päätös

Päätän hyväksyä liitteen mukaiset talousarviomuutokset.

Allekirjoitus

Kaupunginjohtajan p.o., Iiris Laukkanen

Organisaatiotieto

Talouspalvelut