§ 8 Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toimintakertomus 2021-2022

JARDno-2022-1498

Päätöspäivämäärä

1.9.2022

Päätöksen tekijä

Varhaiskasvatusjohtaja

Päätöksen peruste

Järvenpään kaupungin hallintosääntö (KV 21.6.2021 §53). Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen toimivallan siirtäminen (Opka 16.11.2021 §64).

Kuvaus

Varhaiskasvatusta järjestettiin kaudella 2021–2022 18 kunnallisessa ja 11 yksityisessä päiväkodissa. Kunnallisia perhepäivähoitajia oli yhdeksän ja yksityisiä perhepäivähoitajia viisi. Varhaiskasvatuksen osallistumisaste Järvenpäässä oli syksyllä 2021 83,1 %, mikä on erittäin hyvä niin valtakunnallisessa kuin alueellisessakin vertailussa. Keväällä 2022 varhaiskasvatukseen osallistumisaste yli 1-vuotiaissa lapsissa oli noussut 87,1 %:iin.

Koronaepidemia vaikutti edelleen toiminnan järjestämiseen monin tavoin, ja toiminnassa pyrittiin tilanteen salliessa palaamaan normaaleihin käytäntöihin. Digitaaliset valmiudet ovat kehittyneet, ja esimerkiksi koulutusten järjestämisessä pystytään entistä paremmin hyödyntämään etäyhteyksiä. Varhaiskasvatuksen uuden asiakastietojärjestelmän käyttöönotto oli yksi toimintakauden keskeisimmistä muutoksista. 

Henkilöstö onnistui erittäin hyvin toimintakauden aikana rakentamaan myönteistä oppimisympäristöä, ryhmän ilmapiiriä turvallisemmaksi, lämpimämmäksi, oppimaan innostavammaksi ja välittävämmäksi, vaikka lähtökohta syksyllä oli tässäkin jo kiitettävällä tasolla. Henkilöstö myös onnistui toimintakauden aikana ylläpitämään oppijoiden yhteisöä, jossa kaikkien lasten mielekäs osallistuminen toimintaan toteutui. Päiväkodin johtajan ja varhaiskasvatuksen erityisopettajan tuki on ollut tärkeää pedagogisen toiminnan suunnittelussa. Monissa yksiköissä päiväkotiyhteisön positiivinen ilmapiiri välittyi lasten perheisiin.

Esiopetuksen osalta nykytila ja tavoitteet vastasivat pääosin muun yksikön toimintaa varhaiskasvatuksen ollessa tärkeä osa myös esiopetuksen lasten päivää. Yhteistyötä alkuopetuksen ja muiden esiopetusryhmien kanssa toteutettiin ja kehitettiin. Koronarajoitteista johtuen fyysisiä tapaamisia ei voitu järjestää kuten oli suunniteltu, mutta digitaalisen oppimisympäristön ja ulkoilun kautta yhteistyötä voitiin jatkaa ja kehittää. Esi- ja alkuopetuksen yhteistoiminta- ja oppilashuoltosuunnitelmat päivitettiin toimintavuoden alussa.

Päätös

Päätän hyväksyä varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toimintakertomuksen kaudelta 2021-​2022  liitteen 1 mukaisena

Allekirjoitus

Vt. Varhaiskasvatusjohtaja

Organisaatiotieto

Opetuksen ja kasvatuksen palvelualue