§ 10 Autovahinko Metsolantiellä 28.2.2022

Lataa 

JARDno-2022-825

Päätöspäivämäärä

4.7.2022

Päätöksen tekijä

Ylläpidon rakennuttajapäällikkö

Päätöksen peruste

Kaupunkikehityksen palvelualueen organisaatiorakenne ja viranhaltijoiden päätösvalta (kaupunkikehityslautakunta 24.3.2022 § 26)

Kuvaus

Vahingonkärsinyt kertoo lähettämässään korvausvaateessa (13.3.2022) auton renkaan rikkoutuneen Metsolantiellä 28.2.2022 klo 18.15 ajaessaan kohti Keskitalontietä. Vahingonkärsineen mukaan tienpinta oli ollut isoilla urilla ja kuopilla auraamattoman lumen ja jään vuoksi, kuin olisi ajanut kyntöpellolla. Erittäin varovaisesta ajamisesta huolimatta oikea eturengas osui johonkin terävään ja sen seurauksena rengas puhkesi. Vahinkopaikalta ei ole otettu valokuvia. Vahingonkärsinyt vaatii Järvenpään kaupunkia korvaamaan renkaan hinnan yhteensä170 €.

Metsolantie on alueellinen kokoojakatu ja sen kunnossapitovastuu on Järvenpään kaupungilla. Metsolantien kunnossapitoa hoitaa alueurakkana Alltime Oy.

Vahingonkorvauslain  (31.5.1974/412) 2 luvun 1§:n mukaan vahingonkorvausvelvollisuus syntyy sille, joka aiheuttaa tahallaan tai tuottamuksellaan toiselle vahingon. Tuottamuksella tarkoitetaan huolimattomuutta tai laiminlyöntiä. Vahingonkorvauslain tuottamusperiaatteesta johtuen kadun pelkkä huono kunto ei aikaansaa vastuuta tienpitäjälle, vaan lisäedellytyksenä on, että kadunhoito on tehty virheellisesti tai huolimattomasti sekä tehtäviä on jätetty kokonaan tekemättä. Tuottamusperiaatteesta johtuen tienpitäjällä on oltava kohtuullinen aika saattaa kadut liikennettä tyydyttävään kuntoon.

Järvenpään kaupungin ja alueurakoitsija Alltime Oy:n alueurakkasopimuksen mukaan urakoitsija on velvollinen tekemään ja dokumentoimaan katualueiden järjestelmälliset tarkastukset 1-3 lk katualueilla kerran viikossa. Aliurakoitsijan lausunnon mukaan Metsolantieltä on poistettu polannetta 26.2.2022 (liite 3). Tiestötarkastus on tehty vahinkopäivänä 28.2.2022 noin klo 6.00(liite 4). Alltime Oy:n mukaan Metsolantie on ollut 28. 2.2022 liikennettä tyydyttävässä kunnossa. Ilman lämpötila on ollut ko. ajankohtana yöllä pakkasella ja päivällä nollan yläpuolella, mikä on osaltaan sohjoonnuttanut ajoväyliä(liitteet 1-2)

Saadun selvityksen perusteella ei voida katsoa, että kaupunki olisi syyllistynyt huolimattomuuteen tai laiminlyöntiin kadun kunnossapidossa ennen vahinkoa. Kunnossapitotyöt ovat olleet käynnissä ennen vahinkoa ja tiestötarkastuksessa on todettu kadun olleen liikennöitävässä kunnossa. Muita palautteita Metsolantien kunnosta ei ole ko. ajankohtana kaupungille tullut. Edellä mainitun perusteella kaupunki ei ole korvausvelvollinen tässä asiassa.

 

Päätös

Päätän hylätä vahingonkärsineen korvausvaatimuksen esitetyin perustein. Järvenpään kaupunki ei ole korvausvelvollinen ko. vahinkoasiassa.

Allekirjoitus

Vt. ylläpidon rakennuttajapäällikön poissaollessa tiemestari Kauko Kallio

Organisaatiotieto

Kaupunkitekniikka