§ 17 Yhteisöjen vastuuhenkilöiden nimeäminen

Lataa 

JARDno-2022-357

Päätöspäivämäärä

23.6.2022

Päätöksen tekijä

Kaupunginjohtaja

Päätöksen peruste

Järvenpään kaupungin hallintosääntö § 33.

Kuvaus

Kuntalain 48 § 1 mom mukaan ” - - konsernijohtoon kuuluvat kunnanhallitus, kunnanjohtaja - - ja muut hallintosäännössä määrätyt viranomaiset. Hallintosäännössä määrätään konsernijohdon tehtävistä ja toimivallan jaosta.” Hallintosäännön § 12 mukaan kaupunginhallitus johtaa ja valvoo kaupungin ja kaupunkikonsernin toimintoja, vastaa strategian valmistelusta, toiminnan tuloksellisuudesta, kaupungin talouden ohjauksesta ja organisaation kehittämisestä, riskien hallinnasta, omistajaohjauksesta ja kaupungin omaisuuden hallinnasta sekä valvoo kaupungin yleistä etua. 

Kuntalain § 46 mukaan omistajaohjaus tarkoittaa toimenpiteitä, joilla kunta omistajana tai jäsenenä myötävaikuttaa yhtiön ja muun yhteisön hallintoon ja toimintaan. Toimenpiteet voivat liittyä ainakin perustamissopimuksiin, yhtiöjärjestysmääräyksiin, muihin sopimuksiin, henkilövalintoihin, ohjeiden antamiseen kuntaa eri yhteisöissä edustaville henkilöille sekä muuhun kunnan määräysvallan käyttöön.

Kaupunginjohtaja ja kaupunginhallitus muodostavat konsernijohdon Järvenpään kaupungilla. Kuntalain 48 § 2 mom mukaan konsernijohto vastaa kuntakonsernissa omistajaohjauksen toteuttamisesta sekä konsernivalvonnan järjestämisestä, jollei hallintosäännössä toisin määrätä.  

Operatiivinen vastuu ja valmistelu on tarpeen määritellä yhteisöjen vastuuhenkilöille. Kuntayhtymien ja muiden kaupungin osin omistamien yhteisöjen valvonta- ja ohjausvastuu on toiminnan sisällöstä vastaavalla palvelualueella. Yhteisöjen vastuuhenkilöiden luettelo on tarpeen päivittää. Kaupunginhallitus nimeää jatkossakin yhtiökokousedustajat eri kokouksiin. Kokouskutsut saapuvat kirjaamoon ja ne vastuutetaan vastuuhenkilöille, jonka jälkeen asia etenee kaupunginhallituksen esityslistalle. Yhteisön vastuuhenkilö huolehtii yhteisön seurannasta ja raportoi siitä tarvittaessa kaupunginjohtajalle, antaa lausunnon yhtiökokousedustajalle annettavista toimiohjeista ja toimii yhtiökokousedustajana ellei muuta ole määrätty.

Päätös

Nimeän yhteisöjen vastuuhenkilöt liitteen mukaisesti ja totean edellä selostustekstissä esitetyn toimintatavan noudatettavaksi.

Allekirjoitus

Iiris Laukkanen, kaupunginjohtajan po

Organisaatiotieto

Konsernipalvelut