Hyvinvointilautakunta, kokous 8.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 29 Taiteen perusopetuksen, tanssi- ja sirkustaiteen opetussuunnitelman hyväksyminen 1.8.2022 alkaen

JARDno-2022-685

Valmistelija

  • Pirre Raijas, rehtori, pirre.raijas@jarvenpaa.fi

Perustelut

Lain taiteen perusopetuksesta (633/1998) mukaan taiteen perusopetus on tavoitteellista, tasolta toiselle etenevää, ensisijaisesti lapsille ja nuorille järjestettävää eri taiteenalojen opetusta, joka samalla antaa oppilaalle valmiuksia ilmaista itseään ja hakeutua asianomaisen taiteenalan ammatilliseen ja korkea-asteen koulutukseen. 

Laissa taiteen perusopetuksesta (633/1998) on säädetty, että kunta voi järjestää taiteen perusopetusta. Kunta voi järjestää taiteen perusopetuksen koulutuspalvelut itse tai yhdessä muiden koulutuksen järjestäjien kanssa tai hankkia ne julkisilta tai yksityisiltä yhteisöiltä taikka säätiöiltä. 

Koulutuksen järjestäjä hyväksyy kullekin taiteen alalle opetussuunnitelman ja valvoo, että opetus noudattaa Opetushallituksen määrittelemiä Opetussuunnitelman perusteita (2017) sekä vastaa, että koulutuspalvelut järjestetään taiteen perusopetuksesta annetun lain (633/1998) edellyttämällä tavalla. Esimerkiksi opetustehtävään otettujen henkilöiden tulee täyttää asetusten mukaiset kelpoisuusvaatimukset. Koulutuksen järjestäjä vastaa opetuksen järjestämisestä.

Keski-Uudenmaan tanssiopisto KETO on toiminut Järvenpään kaupungissa tanssin taiteen perusopetuksen yleisen ja laajan oppimäärän mukaista opetusta järjestävänä oppilaitoksena Järvenpään kaupungin Sivistyslautakunnan päätöksellä 16.6.2010 § 29 alkaen. Sitä ennen, Keski-Uudenmaan tanssiopisto on toiminut tanssin yleistä oppimäärää antavana oppilaitoksena Järvenpään koulutuslautakunnan päätöksellä 13.5.2003 § 43 alkaen.

Opetushallitus on päättänyt 20.9.2017 taiteen perusopetuksen uusista laajan oppimäärän perusteista. Keski-Uudenmaan tanssiopisto on hionut opetussuunnitelmaansa vastaamaan Opetushallituksen määrittämiä perusteita lukuvuoden 2021-22 aikana rehtorinsa johdolla. Uusi opetussuunnitelma on valmistunut keväällä 2022. Opetussuunnitelmassa on kiinnitetty huomiota aikaisempaa enemmän siihen, että järvenpääläiset lapset ja nuoret saavat laadukasta tanssin taiteen perusopetusta, jossa voi edetä selkeämmin tasolta toiselle, ja jonka opinnot mahdollistavat niin harrastustoiminnan kuin tavoitteellisen jopa tanssitaiteen ammattiopintoihin tähtäävän opiskelun. 

Keski-Uudenmaan tanssiopistolla voidaan katsoa olevan vakiintuneet edellytykset toimia tanssitaiteen perusopetusta antavana oppilaitoksena Järvenpään kaupungissa.

Liitteinä on Keski-Uudenmaan tanssiopiston yleinen ja laaja opetussuunnitelma 2022.

KS

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Järvenpään hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä Keski-Uudenmaan tanssiopiston taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmat liitteiden mukaisesti.

 

Käsittely:

Musiikkiopiston rehtori, vt. kulttuurijohtaja Pirre Raijas selosti asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Keski-Uudenmaan tanssiopisto, asianosaiset