§ 6 Autovahinko Ristikadulla 3.2.2022

Lataa 

JARDno-2022-199

Päätöspäivämäärä

9.5.2022

Päätöksen tekijä

Ylläpidon rakennuttajapäällikkö

Päätöksen peruste

Kaupunkikehityksen palvelualueen organisaatiorakenne ja viranhaltijoiden päätösvalta (kaupunkikehityslautakunta 24.3.2022 § 26)

Kuvaus

Vahingonkärsinyt kertoo, että ajaessaan 3.2.2022 Ristikatua pitkin, Loutinkadun risteysalueella auto heilahti sivuun ja osui liikennejakajassa olevaan liikennemerkkiin. Liikennemerkki osui apukuskin puoleiseen etuoveen niin, että ovi meni luttuun eikä enää avautunut. Myös jalkalista meni mutkalle ja takaoveen tuli naarmuja. Syyksi liikennevahinkoon vahingonkärsinyt kertoo tien syvät jäätyneet urat sekä liukkaan ja hiekoittamattoman tienpinnan. Vahingonkärsinyt vaatii tienpitäjää korvaamaan arvioidut korjauskustannukset, yhteensä 900€.

Ristikadun kunnossapitovastuu on Järvenpään kaupungilla. Kadun kunnossapitoa hoitaa alueurakkana Alltime Oy. Katujen kunnossapitotyöt hoidetaan urakkasopimukseen sisältyvien työkohtaisten tehtäväkorttien mukaisesti. Valtteri-myrsky alkoi 29.1.2022 ja lunta satoi 31.1.2022 asti yhteensä noin 30 cm. Kyseessä oli niin sanottu poikkeuksellinen lumisade, joka hidasti kunnossapitotoimia esim. polanteen tasaamistyötä. Alueurakoitsijan lausunnon mukaan Ristikatu on aurattu 31.1 2022 ja 2.2 2022 ennen vahinkoa ( liitteet 1 ja 3). Katujen polanteenpoistoa on tehty alueurakoitsijan mukaan 31.1 - 3.2 2022 välisenä aikana koko kaupungin alueella (liite 4). Ristikadulla on tehty tiestötarkastukset 2.2 ja 3.2 2022 joiden perusteella Ristikadun on todettu olleen liikennöitävässä kunnossa. 

Vahingonkorvauslain (31.5.1974/412) 2 luvun 1§:n mukaan vahingonkorvausvelvollisuus syntyy sille, joka aiheuttaa tahallaan tai tuottamuksellaan toiselle vahingon. Tuottamuksella tarkoitetaan huolimattomuutta tai laiminlyöntiä. Vahingonkorvauslain tuottamusperiaatteesta johtuen kadun pelkkä huono kunto ei  aikaansaa vastuuta tienpitäjälle, vaan lisäedellytyksenä on, että kadunhoito on tehty virheellisesti tai huolimattomasti sekä tehtäviä on jätetty kokonaan tekemättä. Tuottamusperiaatteesta johtuen tienpitäjällä on oltava kohtuullinen aika saattaa kadut liikennettä tyydyttävään kuntoon.

Tieliikennelain 3§:n mukaan vaaran ja vahingon välttämiseksi tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä olosuhteiden edellyttävää huolellisuutta ja varovaisuutta.

Saadun selvityksen perusteella ei voida katsoa, että kaupunki olisi syyllistynyt huolimattomuuteen tai laiminlyöntiin kadun kunnossapidossa ennen vahinkoa. Kunnossapitotyöt ovat olleet käynnissä ennen vahinkoa sekä vahingon aikana ja tiestötarkastuksissa on todettu kadun olleen kokoajan liikennöitävässä kunnossa. Muita palautteita Ristikadun kunnosta ei kaupungille ole ko. ajankohdalta tullut. Edellä mainitun perusteella kaupunki ei ole korvausvelvollinen tässä asiassa.

Päätös

Päätän hylätä vahingonkärsineen korvausvaatimuksen esitetyin perustein. Järvenpään kaupunki ei ole korvausvelvollinen ko. vahinkoasiassa.

Allekirjoitus

Vt. ylläpidon rakennuttajapäällikkö Aija Schukov

Organisaatiotieto

Kaupunkitekniikka