§ 15 Vastine valtuustoaloitteeseen koskien Tuusulanjärven sinilevän torjuntaa

Lataa 

JARDno-2021-1608

Päätöspäivämäärä

9.5.2022

Päätöksen tekijä

Kaupunkitekniikan johtaja

Päätöksen peruste

Toimivalta perustuu kaupunkikehityslautakunnan päätökseen 24.3.2022 § 26, Kaupunkikehityksen palvelualueen organisaatiorakenne ja viranhaltijoiden päätösvalta 1.4.2022 alkaen, liite: Kaupunkikehityksen taloudellisen toimivallan delegointi.

Kuvaus

9.8.2021 päivätyssä valtuustoaloitteessa esitetään kokeilua sinilevän torjunnasta leväpuomien avulla Tervanokan tai Vanhankylänniemen uimarannalla kesällä 2022. Aloitteessa esitetyssä kokeilussa uima-alue ympäröitäisiin torjuntapuomeilla, jotka ankkuroidaan paikoilleen ja kiinnitetään rantaan molemmista päistä. Tavoitteena olisi torjunnan avulla pidentää uimakautta ja lisätä rannan virkistyskäyttöä. Leväpitoisuutta mitattaisiin puomien ulko- ja sisäpuolella vaikuttavuuden arvioimiseksi. Aloitteessa viitattiin Rusutjärvellä tehtyyn vastaavaan kokeiluun.

Kaupunkikehitys on tiedustellut kokemuksia Rusutjärven ja mahdollisten vastaavien kokeiluiden tuloksista Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen Tuusulanjärvi-hankkeesta vastaavalta vesiensuojelun asiantuntijalta sekä terveysvalvonnan päälliköltä. Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen asiantuntijoiden näkemys on, että vaikka puomi estää näkyvän levän pääsyn rannalle, se ei estä veteen liuenneiden myrkkyjen pääsyä rannalle. Vaarana on myös, että puomi tuo näennäistä turvallisuuden tunnetta, jos näkyvää levää ei ole havaittavissa. Lisäksi tuulet voivat tuoda näkyvääkin levää puomin sisäpuolelle, mitä tapahtui Rusutjärven uimarannalla. Tämä havaittiin kohdekäynnillä silmämääräisesti sekä mittaustuloksissa elokuussa. Puomi estää myös veden virtauksen ulapalle päin, jolloin puomin sisäpuolelle päässeet levät jäävät kasvamaan sisäpuolelle.

Rusutjärven lisäksi leväpuomia on kokeiltu ainakin Helsingissä Munkkinimen uimarannalla ja luovuttu edellä mainituista syistä.

Yllä mainituin perustein Kaupunkikehitys ei suosita leväpuomin kokeilua Tuusulanjärven uimarannoilla. Sen sijaan Tuusulanjärven ravinnekuorman vähentämiseksi tehtävää pitkäjänteistä työtä on tärkeää edelleen jatkaa. Järven tila on jo parantunut selvästi (ekologisen tilan nousu välttävästä tyydyttävään 2019). Ravinnekuorman vähentäminen edelleen auttaa myös sinilevän torjunnassa.

Päätös

Päätän yllä mainituin perustein, että valtuustoaloitteessa esitettyä leväpuomin kokeilua ei edistetä Kaupunkitekniikan toimesta kesäkaudella 2022.

Allekirjoitus

Kaupunkitekniikan johtaja Mikko Autere

Organisaatiotieto

Yhdyskuntasuunnittelu