Perustelut
Nykytilan kuvaus
Myllytien toimintakeskus on osa kiinteistöä Myllytie 11. Kiinteistö on yhteinen työnteon paikka Järvenpään kaupungin ja Keusoten kotihoidon, vammaispalveluiden, ikääntyneiden palveluiden sekä kotiutustiimin työntekijöille. Lisäksi kiinteistössä toimii kolme pienyrittäjää, joiden toiminta nivoutuu ikääntyneiden palveluihin (Kampaamo ja parturi, jalkahoitaja, hieroja).
Myllytien toimintakeskus oli vuoteen 2013 asti säätiöity, jossa pääosakkaina olivat Järvenpään kaupunki, seurakunta sekä vammais- ja eläkeläisjärjestöjä. Säätiön lakkauttamisen jälkeen kiinteistö siirtyi kaupungin omistukseen. Tällä hetkellä tilojen suurin käyttäjä on Keusote. Siirtymäaika hyvinvointialueelle tarkoittaa tilojen osalta sitä, että tuleva hyvinvointialue sitoutuu vuokraamaan kunnalta tilat vuoden 2025 loppuun.
Kiinteistö on rakennettu 1988. Kaupungin vuonna 2020 teettämässä kiinteistön PTS-kartoituksessa todetaan, että kiinteistö lähestyy peruskorjausikää. Selvityksen perusteella nykyinen kunto on tyydyttävä, kuntoluokka 52 %, korjausvelka on noin 1,6 miljoonaa euroa ja laaja peruskorjaus tulisi toteuttaa seuraavan 10 vuoden aikana. Nykyisen kaavan mukaan tontti on sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialue (YS-8).
Myllytien toimintakeskus on Järvenpään kaupungin hallinnoimien tilojen osalta avoin kohtaamispaikka, jossa toiminnasta vastaavat yhteistyössä järjestöt ja Järvenpään kaupunki. Järvenpään kaupungin Yhteisöpalvelut hallinnoi tilankäyttöä vuoroperusteisesti toteuttaen terveyseroja kaventavaa ryhmä- ja tapahtumatoimintaa. Tilat mahdollistavat laajaa kohtaamistoimintaa ikääntyneille, työelämän ulkopuolella oleville sekä toimintarajoitteisille kuntalaisille. Lisäksi Myllytiellä toimii ammatillinen työpaja Cooperin kulma. Vuonna 2019 käyntimäärä Myllytiellä oli noin 70 000. Tarve avoimelle kohtaamispaikatoiminnalle on suuri ja väestön kasvaessa tarve toiminnallekin kasvaa.
Tulevaisuuden tarve
Toiminnan jatkaminen Myllytien toimintakeskuksessa edellyttää lähivuosina isoja ja kalliita peruskorjaustoimenpiteitä. On myös olemassa vaihtoehto, että nykyinen kiinteistö puretaan ja tilalle rakennetaan uusi kiinteistö, johon nykyiset toiminnot ainakin osittain voisivat siirtyä. Erilaisia vaihtoehtoja kartoitetaan Hyvinvoinnin palvelualueen palveluverkkosuunnitelman yhteydessä. Tarve muuntojoustaville ja monikäyttötiloille avoimen kohtaamispaikkatoiminnan sekä muiden hyvinvointia edistävien palvelujen toimintaympäristönä on jatkossakin ilmeinen. Tuleva laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä edellyttää sekä kunnalta että hyvinvointialueelta järjestöjen ja yhdistysten toimintaedellytysten mahdollistamista.
Järvenpään Palvelusäätiön lakkauttamisen jälkeen Myllytien toimintakeskus siirtyi Järvenpään kaupungin omistukseen. Ennen kuin erilaisia vaihtoehtoja voidaan kartoittaa tarkemmin, on selvitettävä mitä velvoitteita Palvelusäätiön ja Järvenpään kaupungin välinen yhteistyösopimusluonnos, jota ei ole koskaan allekirjoitettu, asettaa toiminnan ja tilojen kehittämisen osalta. Nykyisestä kunnosta johtuvan korjausvelan takia Kaupungin tule laatia kiinteistöä koskeva investointisuunnitelma. Investointisuunnitelmia ei kuitenkaan voida laatia ennen kuin Kaupungin Myllytien kiinteistöön liittyvien oikeuksien ja velvoitteiden epäselvyydet on selvitetty. Tulevan hyvinvointialueen tarpeet on selvityksessä myös huomioitava, koska nykyisin sote-palvelut ovat merkittävä kiinteistön käyttäjä.
Kaupungin on tärkeä laatia ehdotus tulevaisuuden vaihtoehdoista. Vaihtoehdot voisivat olla tilojen tarjoaminen nykyisessä Myllytien kiinteistössä tai muussa Kaupungin kiinteistössä. Myllytien kiinteistön investointien vaihtoehdot voisivat olla esimerkiksi nykyisessä kiinteistössä tehtävät muutos- ja/tai korjaustyöt, tai kokonaan uuden kiinteistön rakentaminen.
Kyseessä on niin merkittävä kokonaisuus, että eri vaihtoehtojen vaikutuksia toimintaan, talouteen, ihmisten hyvinvointiin ja kaupunkistrategiaan on arvioitava ennalta.
KS
Ehdotus
Esittelijä
-
Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi
Hyvinvointilautakunta päättää, että
-
laaditaan tarveselvitys Myllytien toimintakeskuksen jatkon eri vaihtoehdoista vuoden 2022 aikana
-
kartoitetaan tarveselvityksen yhteydessä tulevan hyvinvointialueen tarpeet sekä
-
laaditaan ratkaisuvaihtoehdoista ennakkovaikutusten arviointi
Päätös
Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.