Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 12.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen määrärahojen ja ylitysten siirto vuodelta 2021

JARDno-2022-495

Valmistelija

  • Mari Heinonen, laskentasihteeri, mari.heinonen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Talousarvion sitovuusmääräykset

Järvenpään monivuotisen talousohjausmallin mukaisesti sitovuustasojen taloussuunnitelmat laaditaan nettositovana koko talousohjelmakaudelle. Nelivuotinen nettositovuus tarkoittaa, että yksittäisen vuoden talousarviomäärärahan ylittyminen tulee kattaa seuraavien vuosien määrärahasta ja vastaavasti yksittäisen vuoden talousarviomäärärahan alittuminen voidaan käyttää seuraavina vuosina. Määrärahojen käytön alittuessa kehyksestä vastaavan toimielimen tulee tehdä esitys menneen talousarviovuoden määrärahan siirrosta kyseisen vuoden tilinpäätöksen valmistuttua, viimeistään huhtikuun loppuun mennessä, jos se haluaa määrärahan käyttöönsä ohjelmakauden seuraaville vuosille. Vastaavasti tilanteessa, jossa vastuutoimielin havaitsee tilivuoden määrärahansa riittämättömäksi, sen tulee tehdä esitys siitä, kuinka ylitys katetaan pienentämällä tulevien vuosien määrärahoja. Esitys tehdään osavuosikatsauksen yhteydessä, tai viimeistään siten, että se on käsiteltävissä vuoden viimeisessä valtuuston kokouksessa.

Koska opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen määräraha on vuonna 2021 ylittynyt ilman, että on haettu lisämäärärahaa normaalin toimintamallin mukaisesti joulukuun valtuustolta, tulee lautakunnan tehdä siirtomäärärahakäsittelyn aikataulussa esitys siitä, miten ylitys katetaan kaupunginvaltuuston viimeksi hyväksymällä (15.11.2020 § 113) talousohjelmakaudella 2022–2025. Kaupunginhallitus käsittelee esitykset 9.5.2022 ja valtuusto päättää euromääräisistä talousarviomuutoksista 23.5.2022. Lautakunnat päättävät, millä toimenpiteillä taloudelliset tavoitteet saavutetaan. 

Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen kehyskaudella katettavat ylitykset vuodelta 2021

Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen talousarvio toteutui toimintakatteen osalta noin 1,869 miljoonaa budjetoitua heikompana. Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen vuoden 2021 talousarviota muutettiin vuoden aikana kolme kertaa: KJ 20.04.2021 § 9, KV 24.5.2021 § 29 ja KV 15.11 § 11. Kaupunginvaltuuston päätöksien muutokset pääosin koskivat oppivelvollisuuden laajentamista, kotikuntakorvausmenojen nettokasvua ja koronariskivarauksen siirtoa palvelualueille. Kaupunginjohtajan päätös koski henkilöstön siirtoa konsernipalveluihin.

Toimintakateylityksestä osa on syntynyt budjetointivirheestä ja osa eristä, joihin palvelualue ei ole suoraan voinut vaikuttaa. Näin ollen ylitys esitetään katettavaksi palvelualueen talousohjelmavuosien toimintakatteesta vain osittain. Poikkeuseriä olivat:

  • ateriapalvelujen sopeutusvaateen poisto 2021/TA-virhe  
  • koronan aiheuttama nettomenolisäys
  • kotikuntakorvausten kuntalaskutus
  • varhaiskasvatuksen lakimuutokset
  • henkilökohtaiset avustajat (palvelutarpeen ennakoimaton kasvu)
  • väistötilajärjestelyistä aiheutuneet lisäkustannukset (kuljetukset, siivous)
  • palvelusetelimenot.

Poikkeuserät huomioon ottaen esitetään, että vuosien 2022–2025 kehyksestä katettava määräraha olisi 474 000 euroa, joka kohdentuisi seuraavasti: 237 000 euroa vuonna 2024 ja 237 000 euroa vuonna 2025. Tällä hetkellä opetuksen ja kasvatuksen sopeutusvaateet ovat jo suuret ja osa vuosien 2021-2023 säästötoimista toteutuvat siten, että niiden kumulatiiviset vaikutukset näkyvät vasta kehyskauden loppupuolella. Esimerkiksi pienten päiväkotiyksiköiden lopettaminen. Tarvittaessa lautakunnalle tuodaan hyväksyttäväksi uusia säästötoimenpiteitä tavoitteiden saavuttamiseksi. 

Irtaimistoinvestointien siirto vuodelta 2021

Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen investointeja toteutui vain vähäinen määrä poikkeustilanteen takia. Irtaimistoinvestoinneista esitetään siirrettäväksi keskeneräisten hankkeiden kattamiseksi vuonna 2021 toteumaton 197 000 euroa vuodelle 2022:

  • oppilaskalusteet ja luokkien varustus (Koivusaaren ja Saunakallion koulujen sekä Järvenpään lukion kalusteiden uusimiseen, tilattuja kalusteita saatiin vasta vuoden 2022 puolella) 100 000 euroa
  • varhaiskasvatuksen kalusteiden korvausinvestoinnit (sisältää budjetoimattomat peruskorjausten korvauskalustukset Isokydön päiväkotiin, Nummenkylän päiväkotiin ja myös Oinaskadun päiväkotiin, jolle määrärahaa on budjetoitu vasta vuodelle 2023) 97 000 euroa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä

  1. opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen käyttötalouden sopeutusvelvoitteiden siirtämisen vuosille 2024 ja 2025
  2. opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen irtaimistoinvestointien määrärahojen siirron vuodelle 2022.

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Opetuksen ja kasvatuksen palvelualuejohtaja ja asiakkuusjohtajat, talouspalvelut