Kaupunginhallitus, kokous 11.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 108 Valtion tukemassa asuntotuotannossa sovellettavat enimmäistonttihinnat vuonna 2022

JARDno-2022-434

Valmistelija

  • Tarja Kariniemi, tonttipäällikkö, tarja.kariniemi@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valtion tukemassa asuntotuotannossa sovellettavat enimmäistonttihinnat Hyvinkään, Järvenpään, Karkkilan, Keravan, Lohjan ja Porvoon kaupungeissa sekä Kirkkonummen, Mäntsälän, Nurmijärven, Sipoon, Siuntion, Tuusulan ja Vihdin kunnissa vuonna 2022

Uudenmaanliitossa toimii kehyskuntien muodostama maapolitiikkaryhmä, joka valmistelee vuosittain ehdotuksen valtion tukemaan asuntotuotantoon luovutettavien tonttien hinnoista. Esitys tehdään kehyskuntien yhteisenä esityksenä, mutta jokaisella kunnalla on omat kauppahintatutkimukseen perustuvat rakentamattomien tonttien kauppahinnat ja kartalle osoitettu hintavyöhykekäyrästö. Vastaavanlainen käytäntö on myös YTV:n alueella.

Uudenmaanliitto on tehnyt esityksen vuoden 2022 hinnoista Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle (ARA), joka on päättänyt 15.3.2022 kehyskunnissa vuonna 2022 valtion tukemassa asuntotuotannossa sovellettavista enimmäistonttihinnoista seuraavasti:

Hinnoiteltaessa muuhun kuin omatoimiseen valtion tukemaan asuntotuotantoon luovutettavia tontteja noudatetaan oheisia asuntokerrosalan enimmäishintoja, jotka ovat ilmoitettu euroina kerrosneliömetriä kohti:

                                         Vyöhyke I      Vyöhyke II       Vyöhyke III

Järvenpää    pientalot       250 €/k-m2    210 €/k-m2      160 €/k-m2

                     kerrostalot    190 €/k-m2     165 €/k-m2     120 €/k-m2

ARA:n vahvistamia hintoja on noudatettava kaupungin luovuttaessa tontteja valtion tukemaan asuntotuotantoon.

Maapolitiikkaryhmän tavoitteena on, että valtion tukemassa asuntotuotannossa sovellettavat tonttien enimmäishinnat määritellään koko Uudenmaan alueella yhdenmukaisin periaattein. Tavoitteellinen, hyväksyttävä tonttien ARA-hintataso on 80 % yksityisten tekemien kauppojen hintaan nähden. ARAn hyväksymät enimmäishinnat ovat kuitenkin edelleen huomattavan kaukana käyvistä hinnoista, jopa alle puolet markkinoiden hintatasosta. 

Järvenpää ei esittänyt vuodelle 2022 muutoksia ARAn vuodelle 2021 päättämiin enimmäismyyntihintoihin eikä vyöhykerajaukseen. Järvenpään osalta enimmäismyyntihintoja on korotettu kahtena edellisenä vuotena. Kehyskunnista Hyvinkää, Kirkkonummi ja Porvoo esittivät korotuksia ARA-enimmäishintoihin sekä Vihti esitti pieniä muutoksia vyöhykerajoihin. 

Järvenpään kaupungin hallintosäännön 12 §:n mukaan kaupunginhallitus päättää kiinteän omaisuuden myymisestä kaupunginvaltuuston määrittelemien periaatteiden mukaisesti tai talousarviossa päätetyn mukaisesti.

HP

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto

  1. päättää kiinteän omaisuuden luovuttamisen periaatteeksi, että kaupungin luovuttaessa tontteja valtion tukemaan asuntotuotantoon noudatetaan tonttien hinnoittelussa kulloinkin voimassa olevaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) tai vastaavan viranomaisen päätöstä sovellettavista enimmäishinnoista.
  2. valtuuttaa kaupunginhallituksen myymään tai vuokraamaan kaupungin omistamia tontteja ja korttelialueita valtion tukemaan asuntotuotantoon edellä todetuilla hinnoilla ja muutoin parhaaksi katsomillaan ehdoilla

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

asumisen erityisasiantuntija, maankäyttösihteeri, maankäyttöinsinööri, maankäyttöjohtaja, talouspalvelut