Hyvinvointilautakunta, kokous 6.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Valtuustoaloite / Vanhankylänniemen saunan kunnostus kansansaunaksi

JARDno-2021-1435

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmä Satu Tuominen ja 13 muuta valtuutettua jättivät liitteen mukaisen valtuustoaloitteen Vanhankylänniemen saunan kunnostamisen kansansaunaksi.

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä tiedoksi saapuneen aloitteen tiedoksi ja lähettää sen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti merkitä tiedoksi saapuneen aloitteen tiedoksi ja lähettää sen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

Riitta Murtokare, hallinnon asiantuntija, riitta.murtokare@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto 21.6.2021 § 57

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää lähettää hyvinvoinnin palvelualueelle valmisteltavaksi valtuustoaloitteen "Vanhankylänniemen saunan kunnostaminen kansansaunaksi".

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Tony Konkola, liikuntapäällikkö, tony.konkola@jarvenpaa.fi

Perustelut

Aloitteen referointi:

Sosiaalidemokraattisen valtuustoryhmän aloitteen on allekirjoittanut 14 valtuutettua. Vanhankylänniemen alue on Järvenpään perinteisimpiä ja tunnetuimpia virkistysalueita. Alueelle on vuosikausia toivottu virkistystoiminnan aktivoitumista. Yhtenä tärkeänä osa-alueena Tuusulanjärven kesän- ja talven hyödyntäminen uimiseen ja avantouintiin. Vanha sauna on huonossa kunnossa, vaikkakin pieniä korjauksia on sinne vuosien varrella tehty. Tilat ovat ahtaat, mutta kansansaunalle ehkä kuitenkin riittävät.

Tarvetta löytyy, sekä kesä- että talvikäyttöä varten. Kokonaan uuden saunan rakentamista kartoitettiin muutama vuosi sitten, mutta esitys kaatui valtuustossa. Samalla myös ajatus kansansaunasta haudattiin. Saunalle on kuitenkin tarvetta ja vanha sauna on sekä käytön että toiminnan ylläpidon kannalta oikeassa paikassa. Sosiaalidemokraattinen ryhmä ehdottaakin, että kaupunki kartoittaisi vanhan saunarakennuksen kunnostamista tai laajentamista esim. kansansauna – tai ns. ”uimapukusaunan” -tyyppiseksi ratkaisuksi. Toisena vaihtoehtona uusi kansansauna. Molemmissa tulisi ottaa huomioon myös liikuntarajoitteisuus.

Vastine:

Aloitteesta on käyty keskustelua hyvinvoinnin ja kaupunkikehityksen palvelualueiden kesken.

Valtuustoaloite liittyy vahvasti Vanhankylänniemen koko alueen kehittämiseen. Vanhankylänniemen alueen kehittämiseen on tehty käytön Kehittämissuunnitelma 2018. Kehittämissuunnitelman mukaan yhtenä ensisijaisesti suunniteltavana alueena on kartanon ja sen ympäristön suunnittelu, jossa tulee huomioida kartanon tarpeet sisältäen saunarakennuksen tulevaisuuden.

Kehittämissuunnitelma toimii pohjana jatkosuunnittelulle. Vuoden 2023 aikana on tarkoitus kaavoittaa Vanhankylänniemi. Kaavoitus on alueiden käytön ja rakentamisen sääntelyä sekä se on osa maankäytön suunnittelua.

Kaavoituksen jälkeen on tarkoitus arvioida Vanhankylänniemeä kokonaisuutena.

KS

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää

1. hyväksyä edellä selosteessa olevan vastauksen vastauksena sosiaalidemokraattisen valtuustoryhmän aloitteeseen "Vanhankylänniemen saunan kunnostus kansansaunaksi"

2. todeta aloitteen osaltaan loppuun käsitellyksi.

3. esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginvaltuusto päättää todeta aloitteen loppuun käsitellyksi.

4. todeta, että aloite ja siihen annettu vastaus saatetaan valtuustolle tiedoksi hallintosäännön 71.3 §:n mukaisesti kerran vuodessa viimeistään maaliskuun loppuun mennessä valtuuston käsiteltäväksi toimitettavan koonnin yhteydessä.

Käsittely

Palvelualuejohtaja Kristiina Soots ja kulttuurijohtaja Sami Ylisaari selostivat asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Aloitteen tekijä, listatiimi, kaavoitusjohtaja