Hyvinvointilautakunta, kokous 23.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Lausuntopyyntö hyvinvoinnin palvelualueen palveluverkkoluonnoksesta

JARDno-2021-1876

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Palveluverkkosuunnitelma on strateginen suunnitelma ja kaupungin yhteinen näkemys siitä, millaisen palveluverkon turvin seuraavina vuosina ja vuosikymmeninä tuotamme palveluja kuntalaisille.
Suunnittelun on perustuttava analysoituun tietoon ja ennusteisiin, mutta palvelutuotantoa ja investointeja eivät ohjaa yksin ennusteet, vaan kaupungin näkemys siitä, mitä kohti halutaan kulkea ja millaisena se näkee oman 
tulevaisuutensa.​ Suunnittelussa tarkastelulähtökohdaksi on haluttu nostaa ennen kaikkea palvelujen sisällöt. Perinteisen kiinteistölähtöisen tarkastelun sijaan palveluverkkoa tarkastellaankin palvelu- ja tavoitelähtöisesti.

Henkilöstön näkemyksiä on koottu palveluverkkokyselyn sekä yksiköiden tekemien ennakkovaikutusten arvioinnin yhteydessä. Lisäksi on tarkoitus henkilöstötilaisuuksissa hyödyntää osallistavia menetelmiä kuten ennakointidialogeja. Kyseessä on työtapa ja menetelmä, jonka avulla saadaan selkeyttä haastaviin kysymyksiin, vahvistetaan yhteistyötä ja avarretaan toimintamahdollisuuksia dialogisesti.

Liitteessä on kuvattu prosessin eteneminen ja esitelty kuntalaiskyselyn tulokset.

Ehdotus

Yhteistyötoimikunta merkitsee hyvinvoinnin palvelualueen palveluverkon valmistelutilanteen tiedoksi. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

  • Tuomas Tenkanen, Johtava asiantuntija, tuomas.tenkanen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Hyvinvoinnin palvelualue laatii ensimmäistä palveluverkkoselvitystään. Hyvinvoinnin palvelualueen palveluverkkosuunnitelma kokoaa tiiviisti olennaista tietoa ja tarjoaa ratkaisuja, joilla varmistetaan myös tulevina vuosina laadukkaat palvelut kuntalaisille. Suunnittelussa tarkastelulähtökohdaksi on haluttu nostaa ennen kaikkea palvelujen sisällöt. Perinteisen kiinteistölähtöisen tarkastelun rinnalla palveluverkkoa on tarkasteltu palvelu- ja tavoitelähtöisesti, jotta kiinteistöt valjastettaisiin palvelemaan parhaalla mahdollisella tavalla toimintaa sen sijaan, että ne liiaksi ohjaisivat palvelujen sisältöjä.

Hyvinvoinnin palvelualue toivoo kommentteja ja näkemyksiä liitteenä olevaan palveluverkkoluonnokseen kaupunkikehityslautakunnalta ja opetus-ja kasvatuslautakunnalta. Oheismateriaaleina on luonnos hyvinvoinnin palveluverkon nykytilasta sekä FCG Oy:n laskenta-aineisto.

Kaupunkikehityslautakunnalta toivotaan näkemyksiä erityisesti

- ammatilliseen työpajatoimintaan,

- kulttuuripalveluiden kokonaisuuteen erityisesti veto- ja pitovoimanäkökulmasta sekä

- matkailun edistämisen näkökulmasta

Opetus- ja kasvatuslautakunnalta toivotaan näkemyksiä erityisesti

- tilojen käyttöön liittyvistä yhdyspinnoista

- lapsiperheiden palvelun sekä nuorisopalveluiden yhteistyöstä varhaiskasvatuksen kanssa

 

KS

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää pyytää lausunnot palveluverkkoluonnoksesta kaupunkikehityslautakunnalta sekä opetus- ja kasvatuslautakunnalta.

Käsittely

Palvelualuejohtaja Kristiina Soots selosti asiaa.

Kokoustauko tämän pykälän jälkeen klo 18.28-18.38.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

opetuksen ja kasvatuksen palvelualuejohtaja, kaupunkikehitysjohtaja