Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 22.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Ruotsinkielisen opetuksen järjestäminen Järvenpäässä

JARDno-2022-354

Valmistelija

  • Arja Korhonen, opetusjohtaja, arja.korhonen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään kaupunki ei järjestä omana toimintanaan ruotsinkielistä perusopetusta. Tällä hetkellä alakouluopetus järjestetään yhteistyössä Sipoon kunnan kanssa. Tuusulan kirkonkylälle on rakenteilla uusi koulukeskus, johon Tuusulan kunta tulee sijoittamaan suomenkielisen opetuksen lisäksi ruotsinkielisen alakouluopetuksensa. Tuusulan kunta on lähestynyt Järvenpään kaupunkia tarjoten yhteistyön mahdollisuutta koulukeskuksen valmistuessa syksyllä 2024. 

Perusopetuslain mukaan koulun opetuskieli on joko suomi tai ruotsi. Kunta, jossa on sekä suomen- että ruotsinkielisiä asukkaita, on velvollinen järjestämään esi- ja perusopetuksen erikseen kumpaakin kieliryhmää varten. Opetus voidaan järjestää kunnan ulkopuolella ja hankkia toiselta kunnalta tai koulutuksen järjestäjältä. Koulupaikkaa määrättäessä huomioon tulee ottaa perusopetuslain mukainen lähikouluperiaate, jonka mukaan koulumatkan tulisi olla mahdollisimman turvallinen ja lyhyt. (Perusopetuslaki 10 § 1 mom., 4 § 4 mom., 6 § 1 ja 2 mom. ja 10 § 3 mom.) 

Järvenpäässä ruotsinkielinen perusopetus on järjestetty vuodesta 1992 alkaen (KV 15.6. §92) yhdessä Sipoon kanssa. Sopimusta on päivitetty 2011 ja sopimuksessa todetaan mm. seuraavaa:  

  • Kunnat muodostavat yhteisen ruotsinkielisen peruskoulun 1.-9. luokkien piirin, jonka rajat ovat samat kuin Järvenpään kaupungin ja Sipoon kunnan rajat. 

  • Opetuksen järjestämispaikka on vuosiluokkien 1-6 osalta ensisijaisesti Norra Paipis skola. Oppilaan mahdollisesta sijoittamisesta muuhun kouluun neuvotellaan erikseen etukäteen kunnan edustajien kanssa. 

  • Opetuksen järjestämispaikka vuosiluokkien 7-9 osalta on Kungsvägen skola. 

  • Sopimus on voimassa toistaiseksi. Sopimus voidaan kirjallisesti irtisanoa päättymään lukuvuoden päättyessä. Irtisanomisaika on yksi lukuvuosi. 

2.3.2021 Opetus- ja kasvatuslautakuntaan tuotiin iltakouluna tiedoksi Tuusulan kunnan yhteydenotto mahdollisuudesta järjestää jatkossa ruotsinkielinen opetus yhteistyössä Tuusulan kunnan kanssa. Lautakunta antoi tehtäväksi palvelualueelle jatkaa asian valmistelua. Käsittelyä jatkettiin iltakouluna 4.5.2021 ja 14.12.2021, jolloin sekä Tuusulan että Sipoon koulutoimista oli esittelyt toiminnan toteuttamisesta. Ruotsinkielisen opetuksen järjestämisen valmistelu on osa Järvenpään kaupungin palveluverkkotarkastelua, jonka tavoitteena on opetussuunnitelmaan perustuva, taloudellisesti tehokas ja pedagogisesti järkevä oppimista tukeva palveluverkko. 

Huoltajille järjestettiin valmistelun tilanteesta infotilaisuus 25.11.2021. Kysely ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen järjestämisestä tehtiin tammi-helmikuun vaihteessa 2022. Kyselyn tulosten esittely ja asian jatkotyöskentely yhdessä huoltajien ja muiden asiasta kiinnostuneiden kanssa toteutettiin keskustelutilaisuudessa 16.2.2022. Kyselyn sekä info- ja keskustelutilaisuuksien materiaalit on liitteenä. 

Ruotsinkielisen alakouluopetuksen toteuttamisen kahdesta vaihtoehdosta on tehty vaikutusten ennakkoarviointi. Vaihtoehto V0 on nykyinen palveluverkko, jossa ruotsinkielinen alakouluopetus järjestetään Sipoon Norra Paipis -koulussa. Vaihtoehdossa V1 ruotsinkielinen alaopetus järjestetään syksystä 2024 alkaen Tuusulan kirkonkylän uudessa koulussa. Vaikutusten ennakkoarvioinnin perusteella vaihtoehtoa V0 puoltaa ruotsinkielinen ympäristö, yhtenäinen koulupolku alakoulusta yläkouluun ja kuntalaisten näkemys opetuksen järjestämisestä. Vaihtoehtoa V1 puoltaa suurempi ruotsinkielisten oppilaiden määrä, mikä mahdollistaa opetusryhmien muodostamisen luokka-asteittain ja joustavat pedagogiset käytännöt. Lisäksi uudet oppimisympäristöt tarjoavat monipuoliset tilat opetuksen järjestämiselle ja yhteistyölle suomenkielisen opetuksen kanssa. V1:ssa koulukuljetusten joustavuus on julkisen liikenteen ansiosta parempi ja kustannukset pienemmät (50000€). 

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää, että ruotsinkielinen alakouluopetus järjestetään edelleen yhteistyössä Sipoon kanssa. Tätä ratkaisua tarkastellaan uudelleen, mikäli lähikuntien ruotsinkielisiin kouluverkkoihin tulee merkittäviä muutoksia. 

 

Käsittely:

Palvelualuejohtaja esitteli asiaa. Esittelijä täydensi asiaselvitystä Tuusulasta tulleilla tarkennuksilla koskien rakennettavaa Kirkonkylän kampusta (oheismateriaali).

Reetta Nick teki Riitta Keinänen-Korpelan kannattamana muutosehdotuksen; Päätöksestä poistetaan virke "Tätä ratkaisua tarkastellaan uudelleen, mikäli lähikuntien ruotsinkielisiin kouluverkkoihin tulee merkittäviä muutoksia."

Äänestettiin ja käytettiin sähköistä äänestystapaa; 

JAA - päätetään esittelijän päätösesityksen mukaisesti
EI - päätetään Reetta Nickin muutosesityksen mukaisesti poistaa päätösesityksen toinen virke 

Puheenjohtaja totesi, että äänin 5 JAA  ja 3 EI päätetään hyväksyä esittelijän päätösehdotuksen mukaisesti.

 

Päätös

Hyväksyttiin äänestyksen jälkeen päätösehdotuksen mukaisesti. 

 

Äänestystulokset

  • Jaa 5 kpl 63%

    Jouni Takala, Taru Salmivuori, Antti Taavila, Raimo Finér, Riitta Saarnivuo

  • Ei 3 kpl 38%

    Erika Turunen, Reetta Nick, Riitta Keinänen-Korpela

Tiedoksi

palvelualuejohtaja, opetusjohtaja, johtava asiantuntija, Tuusulan ja Sipoon opetustoimi