Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 15.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen toimintakertomus 2021

JARDno-2022-163

Valmistelija

  • Mari Heinonen, laskentasihteeri, mari.heinonen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelija Mari Heinonen

Palvelualueet raportoivat palvelualueen talousarvion toiminnallisten tavoitteiden ja niiden mittareiden toteutumisesta hyväksytyn talousarvion mukaisesti. Toiminnasta ja tavoitteiden sekä määrärahojen käytöstä annetaan toimintakertomus, joka liitetään osaksi kaupungin vuoden 2021 toimintakertomusta, jonka kaupunginvaltuusto lopullisesti hyväksyy.

Toimintakertomus koostuu kahdesta osasta, olennaisista tapahtumista ja kokonaistalouden kehityksestä sekä talousarvion toteutumisvertailusta. Toimintakertomuksen erityisenä tehtävänä on selvittää, kuinka valtuuston asettamat taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet ovat toteutuneet. Toimintakertomuksessa esitetään tiedot myös olennaisista toimintaan vaikuttavista muutoksista ja tapahtumista tilikaudelta ja sen päättymisen jälkeen sekä arvio todennäköisestä tulevasta kehityksestä erityisesti talouden näkökulmasta. Arvioiden tulee tuoda esiin sellaiset seikat, jotka poikkeavat aikaisemmasta kehityssuunnasta ja ovat tulevaisuuden toiminnan suunnittelun kannalta merkittäviä. 

Tilinpäätös vuodelta 2021 ei ole vielä valmistunut, joten toimintakertomuksen toteumaeuroihin saattaa tulla lautakuntakäsittelyn jälkeen muutoksia. Muutokset eivät kuitenkaan olennaisesti muuta opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen toimintakatetta.Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen vuoden 2021 talousarviota muutettiin vuoden aikana kolme kertaa: KJ 20.04.2021 § 9, KV 24.5.2021 § 29 ja KV 15.11 § 11. Kaupunginvaltuuston päätöksien muutokset pääosin koskivat oppivelvollisuuden laajentamista, kotikuntakorvausmenojen nettokasvua ja koronariskivarauksen siirtoa palvelualueille. Kaupunginjohtajan päätös koski henkilöstön siirtoa konsernipalveluihin.

Alustavan tilinpäätöksen mukaan opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen toimintakate oli -74.254.000 euroa, joka ylitti muutetun talousarvion 1.896.000 eurolla, toteumaprosentin ollessa 102,6 %. Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueella on ollut paljon avustushankkeita, jotka ovat lisänneet tuloja mutta vastaavasti myös menoja. Useisiin hankkeisiin sisältyy myös omavastuuosuus, joka on jäänyt kaupungille kuluksi. Tämä, koronasijaistukset ja lakimuutoksista johtuvat sijaistukset, ovat lisänneet henkilöstökuluja. Palveluiden ostoissa, kuten palvelusetelimenoissa, siivouksessa ja puhtaanapidossa sekä ravitsemispalveluissa, on ollut ylitystä. Myös kotikuntakorvausmenojen nettokasvu, oppivelvollisuuden laajeneminen ja koronaviruspandemia ovat lisänneet kustannuksia. 

Nelivuotinen nettositovuus tarkoittaa, että yksittäisen vuoden talousarviomäärärahan ylittyminen tulee kattaa seuraavien vuosien määrärahasta. Marraskuussa ennustetusta poiketen palvelualueen määräraha ylittyi, joten lautakuntakunnan tulee esittää suunnitelma ylityksen kattamiseksi talousohjelmakaudella. Menoylityksestä osa on syntynyt eristä, joihin palvelualue ei ole suoraan voinut vaikuttaa, joten ylitys esitetään katettavaksi palvelualueen talousohjelmavuosien toimintakatteesta vain osittain. Tarkempi esitys sopeutuksen ajoituksesta ja kohdentamisesta tuodaan lautakunnan käsittelyyn kun lopulliset tilinpäätöseurot varmistuvat.  

Toimintakertomukseen liittyvä sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arvioinnista on esitetty selonteko, palvelualueen keskeisimpien riskien dokumentilomake esitellään kokouksessa. Sisäisen valvonnan järjestämisestä vastaa kaupunginhallitus. Liikkumavaratoimenpiteiden toteumatilanne on esitetty liitteissä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuskunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginvaltuusto päättää:

  1. hyväksyä opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen vuoden 2021 toimintakertomuksen liitteiden mukaisena.
  2. valtuuttaa vastuuhenkilöt tekemään tarvittavat tekniset korjaukset ja päivitykset toimintakertomukseen.

Lisäksi opetus- ja kasvatuslautakunta antaa kaupungin talouspalveluille oheismateriaalin mukaisen arviointinsa palvelualueen sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan toteutumisesta sekä alueiden keskeisempien riskien dokumentointien, toimenpiteiden vaikutuksesta riskin todennäköisyyteen tai merkitykseen vuoden 2021 lopun mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Talouspalvelut