Puheenjohtajien jaosto, kokous 18.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Strategia 2022 / valmistelun käynnistäminen

JARDno-2022-42

Valmistelija

  • Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Kuntastrategian tulee perustua arvioon kunnan nykytilanteesta sekä tulevista toimintaympäristön muutoksista ja niiden vaikutuksista kunnan tehtävien toteuttamiseen. Kuntastrategiassa tulee määritellä myös sen toteutumisen arviointi ja seuranta. Järvenpään kaupungin hallintosäännön 4 § määrittää kaupunkistrategian tarkasteluajanjaksoksi kahdeksan vuotta. Kuntastrategia päivitetään kunkin valtuustokauden alussa ja strategiaa tarkistetaan valtuustokauden alussa tarvittaessa. 

Kuntalain 37 §:n 1 momentin mukaan kuntastrategiassa tulee ottaa huomioon:

  1. kunnan asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen;
  2. palvelujen järjestäminen ja tuottaminen;
  3. kunnan tehtäviä koskevissa laeissa säädetyt palvelutavoitteet;
  4. omistajapolitiikka;
  5. henkilöstöpolitiikka;
  6. kunnan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet;
  7. elinympäristön ja alueen elinvoiman kehittäminen.

Kuntalain 110 §:n 2 momentin mukaan talousarvio- ja taloussuunnitelma on laadittava siten, että ne toteuttavat kuntastrategiaa ja turvaavat edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen.

Kaupungin toimintaa johdetaan valtuuston hyväksymän kaupunkistrategian mukaisesti. Keskeistä onkin tunnistaa strategiatyön kuluessa ne asiat,​ joita kaupungissamme pidetään kuluvalla strategiakaudella kaikkein tärkeimpinä ja joihin halutaan erityisesti panostaa. Kunnan toiminta on hyvin vahvasti säädeltyä erilaisten lakien, asetusten ja aluehallintoviraston valvomien normitusten kautta. Vaikka jokin asia jäisi strategisten painopisteiden ulkopuolelle, siihen saatetaan silti käyttää hyvin huomattava osa kunnan rahoituksesta ja toimintaa parannetaan arjessa jatkuvasti. 2-3 painopistettä valtuustokaudelle tarkoittaa sitä, että asioita saadaan kunnolla edistettyä. Yli kymmenen painopistettä tarkoittaa käytännössä sitä, että resurssit hajoavat niin pieniin palasiin, ettei mitään saada parannettua mekityksellisesti. Strategia ohjaa työskentelyä tehokkaimmin silloin,​ kun strategisia päämääriä ja painopisteitä ei ole strategiakautta kohden monta. Strategiatyössä voidaan tunnistaa myös aihioita seuraavan strategiakauden painopisteiksi.

Strategiatyö sisältää tyypillisesti seuraavat vaiheet, joihin keskittymistä voidaan laadinnassa painottaa sen mukaan, mikä nykyisen muotoilun tilanne ja päivitystarve on.

  1. Toimintaympäristöanalyysi
  2. Arvot
  3. Toiminta-ajatus
  4. Visio
  5. Näkökulmat/painopistealueet
  6. Strategiset päämäärät
  7. Kriittiset menestystekijät
  8. Mittarit ja tavoitetasot

Strategiatyön organisoimisesta ja työn johtamisesta vastaa kaupunginjohtaja. Kaupunginjohtaja selostaa kokouksessa strategiatyön kulkua.

Lainkohdat: Kuntalain 37, 38 ja 110 §.

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Puheenjohtajien jaosto merkitsee kaupunginjohtajan selostuksen tiedoksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.