Keskusvaalilautakunta, kokous 21.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Vaaliluetteloiden tarkastaminen

JARDno-2021-2030

Valmistelija

  • Katja Kneckt, katja.kneckt@jarvenpaa.fi

Perustelut

Vaalilain (714/1998) 71 §:n mukaan oikeusministeriö huolehtii ennakkoäänestyksen päätyttyä siitä, että äänioikeusrekisteristä tulostetaan alkaen 4. päivänä ennen vaalipäivää kello 19 vaaliluettelot äänestysalueittain ja että luettelot toimitetaan kuntien keskusvaalilautakunnille hyvissä ajoin ennen vaalipäivää.  

Vaaliluetteloihin otetaan vain ne henkilöt, jotka äänioikeusrekisteriin tehtyjen merkintöjen mukaan eivät ole käyttäneet äänioikeuttaan ennakkoäänestyksessä. Vaaliluettelot tulostetaan äänestysalueittain henkilöiden nimien mukaisessa aakkosjärjestyksessä tai oikeusministeriön määräämällä tavalla. Vaaliluetteloissa ovat otsikkotietoina vaaleissa kunta ja äänestysalue sekä jokaisesta henkilöstä hänen täydellinen nimensä ja henkilötunnuksensa. 

Oikeusministeriö voi tarvittaessa erityisestä syystä määrätä, että vaaliluettelot tulostetaan äänioikeusrekisteristä heti rekisterin tultua lainvoimaiseksi ja että ne viipymättä toimitetaan asianomaiselle kunnan keskusvaalilautakunnalle. 

Kunnan keskusvaalilautakunnan on huolehdittava siitä, että vaaliluettelot ovat ennen vaalipäivän äänestyksen alkamista vaalilautakuntien käytettävissä. Vaaliluettelot eivät ole julkisia, ennen kuin vaalipäivän äänestys on päättynyt. 

Ehdotus

Keskusvaalilautakunta päättää

  1. tarkastaa, että sille toimitetut 9 vaaliluetteloa ovat kirjoitusasultaan moitteettomat ja lukukelpoiset ja että ne täyttävät vaalilain 71 §:n sisältövaatimukset.  
  2. valtuuttaa keskusvaalilautakunnan sihteerin tai hänen nimeämänsä henkilön luovuttamaan vaaliluettelot vaalilautakuntien puheenjohtajille tai varapuheenjohtajille lauantaina 22.1. klo 9-10 välisenä aikana Järvenpää-talolla. 

 

Käsittely:

Keskustelun kuluessa todettiin, että vaaliluettelot luovutetaan asianmukaisille vaalilautakunnille siten päivitettyinä, että tämän illan kokouksen päätösten mukaiset merkinnät on luetteloihin tehty.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaan.