Keskusvaalilautakunta, kokous 17.12.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 86 Ennakkoäänestys- ja kirjeäänestysasiakirjojen käsittelijät aluevaaleissa 2022

JARDno-2021-2512

Valmistelija

  • Katja Kneckt, katja.kneckt@jarvenpaa.fi

Perustelut

Keskusvaalilautakunnan tehtävänä on tarkastaa kirje- ja ennakkoäänet. Kirjeäänestykseen osallistuneiden kirjeet tarkastetaan, leimataan ja laitetaan vaalikuoreen vaalisalaisuutta kunnioittaen. Keskusvaalilautakuntaan saapuneet ennakkoäänestysasiakirjat tarkastetaan vaalikuoria avaamatta kokouksissa, jotka on pidettävä siten, että perjantaina 21.1.2022 ennen kello 19.00 saapuneet ennakkoäänestysasiakirjat ehditään niissä käsitellä. Keskusvaalilautakunta voi valtuuttaa keskusvaalilautakunnan sihteerin organisoimaan saapuneiden ennakkoäänestysasiakirjojen valmistavan tarkastamisen siten, että läheteasiakirjat voidaan jo tässä vaiheessa erotella vaalikuorista, ja että keskusvaalilautakunnan päätettäväksi tuodaan kaikki epäselvät äänestykset.

Ehdotus

Keskusvaalilautakunta päättää, että

1) kirjeäänestyksen vaalikuorten avauksen, lippujen leimaamisen ja niiden sulkemisen ennakkoäänestyksen vaalikuoreen suorittaa keskusvaalilautakunnan sihteeri Katja Kneckt ja hallinnon erityisasiantuntija Jaana Immonen yhdessä

2) ennakkoäänestyksen lähetekirjeiden tarkistuksen suorittavat keskusvaalilautakunnan sihteeri Katja Kneckt yhdessä vähintään yhden muun vaalihenkilöstöön kuuluvan henkilön kanssa ja

3) kaikki kohtien 1 ja 2 mukaisessa menettelyssä epäselviksi todetut asiakirjat tuodaan vaalisalaisuutta kunnioittaen ja asiakirjoja toisistaan erottelematta keskusvaalilautakunnan käsiteltäväksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätöehdotus siten, että kohta 2 hyväksyttiin muutosehdotuksen mukaisesti muutettuna.

 

Kokouskäsittely

Prosessin selittämisen jälkeen keskusvaalilautakunnan sihteeri poistui esteellisenä.

Muutettu päätösehdotus kohtaan 2:

2) ennakkoäänestyksen lähetekirjeiden tarkistuksen suorittavat keskusvaalilautakunnan sihteeri Katja Kneckt tai Jaana Immonen yhdessä vähintään yhden muun vaalihenkilöstöön kuuluvan henkilön kanssa ja


Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Päätökseen, jolla vaalien tulos on vahvistettu, saa hakea muutosta valittamalla sen mukaan kuin vaalilaissa (714/1998) säädetään. 

 

Valitusoikeus

Valitusoikeus on sillä, jonka etua tai oikeutta päätös loukkaa, sekä jokaisella vaaleissa ehdokkaana olleella henkilöllä ja ehdokashakemuksen antaneella puolueella ja yhteislistalla sillä perusteella, että päätös on lainvastainen.

Lisäksi saavat päätöksestä valittaa sillä perusteella, että vaalit on toimitettu virheellisessä järjestyksessä ja että se on saattanut vaikuttaa vaalien tulokseen:

1) jokainen asianomaisessa vaalipiirissä tai kunnassa äänioikeutettu henkilö;

2) kuntavaaleissa kunnan jäsen.

 

Valitusaika

Valitus tehdään toimivaltaiselle hallinto-oikeudelle 14 päivän kuluessa siitä, kun vaalien tulos on julkaistu. Europarlamenttivaaleissa valitus tehdään kuitenkin aina Helsingin hallinto-oikeudelle.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomisen aukioloajan päättymistä.

Julkaisupäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä päivänä sen jälkeen. 

 

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Käyntiosoite: Radanrakentajantie 5, 00520 HELSINKI

Postiosoite: Radanrakentajantie 5, 00520 HELSINKI

Puhelin: Asiakaspalvelu/kirjaamo 029 56 42069 (ma-pe klo 8.00-16.15)

Faksi: 029 56 42079

Sähköposti: helsinki.hao(at)oikeus.fi

Puhelinvaihde: 029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet 

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

3) vaatimusten perustelut;

4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat. 

 

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu

Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta ei peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa vaaleja koskevissa asioissa.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Järvenpään kaupungin kirjaamosta.

Osoite: Hallintokatu 4, PL 41, 04401 Järvenpää

Sähköposti: kirjaamo@jarvenpaa.fi