Kaupunginhallitus, kokous 7.12.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 323 Takausprovision määrittäminen Järvenpään Monitoimihalli Oy 

JARDno-2018-2792

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kirsi Rinne, talousjohtaja, kirsi.rinne@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 25.4.2016 § 29 päättänyt myöntää omavelkaisen takauksen erikseen perustettavalle yhtiölle / Järvenpään Monitoimihalli Oy:lle enintään 1,6 Me lainaan ylipainehallin rakentamista varten. Omavelkaisen takauksen suuruuden on todettu päätöksessä olevan enintään 80% lainan vuotuisesta jäännöspääomasta. Talous- ja hallintojohtaja on päätöksellään 7.8.2018 § 12 hyväksynyt maksueriä koskevan muutoksen lainaohjelmaan. 

Monitoimihalli Oy on ottanut 2.4.2020 yhteyttä Järvenpään kaupunkiin koskien lainan lyhennysohjelman pidentämistä. Koronaviruspandemian aiheuttamasta tulovirtojen ehtymisestä ja akuutista kassavajeesta johtuen yhtiö on hakenut pankilta lyhennysvapaata vuodelle 2020 ja vastaavien lyhennyserien siirtämistä lainaohjelman loppuun. Muutos pidentää lainan takaisinmaksuaikaa lyhennysvapaan keston mukaisesti eli vuodella kaupungin aiempaan takauspäätökseen nähden.

Pankki on osaltaan hyväksynyt lyhennysvapaan ja toimittanut kaupungille velkakirjan muutetun maksuohjelmaliitteen.

Maksuaikataulun muutos edellyttää takaajan eli Järvenpään kaupungin suostumusta. 

KR

 

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto päättää hyväksyä Järvenpään Monitoimihalli Oy:n esityksen Nordean lainan 179420 - 20242 lyhennyssuunnitelman muutoksesta.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Perustelut

    

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä Järvenpään Monitoimihalli Oy:n esityksen Nordean lainan 179420 - 20242 lyhennyssuunnitelman muutoksesta.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Kirsi Rinne, talousjohtaja, kirsi.rinne@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 25.4.2016 § 29 päättänyt myöntää omavelkaisen takauksen enintään 1,​6 miljoonan euron lainaan erikseen perustettavalle yhtiölle / Järvenpään Monitoimihalli Oy:lle ylipainehallin rakentamista varten. Omavelkaisen takauksen suuruuden on todettu päätöksessä olevan enintään 80% lainan vuotuisesta jäännöspääomasta. Valtuusto on päätöksessään valtuuttanut kaupunginhallituksen yksilöimään lainat, joihin takauspäätös kohdistuu ja päättämään perustettavalta yhtiöltä perittävästä takausprovisiosta valtiontukisäännöt huomioiden.

Kaupunginhallitus on 20.6.2016 § 132 yksilöinyt lainan, johon takaus kohdistuu. Kaupunginhallitus ei ole tässä yhteydessä määrittänyt takausprovisiota, eikä provisiota ole tuotu hallituksen päätöksen mukaisesti määritettäväksi myöhemmin syksyllä 2016. Kuntalain 129 § 4 momentin mukaan kunnan on takausta antaessaan otettava huomioon, mitä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklassa säädetään (EUn valtiontukisäädökset). Valtiontukisäädösten mukaisesti seuraavien edellytysten täyttäminen riittää osoittamaan, ettei yksittäinen takaus ole valtiontukea: 

  1. lainanottaja ei ole taloudellisissa vaikeuksissa
  2. takauksen laajuus voidaan myöntämishetkellä mitata asianmukaisesti (kiinteä enimmäismäärä ja rajattu voimassaoloaika)
  3. takaus ei kata missään vaiheessa enempää kuin 80 prosenttia lainasaamisen tai muun rahoitussitoumuksen määrästä
  4. takauksesta maksetaan markkinaperusteinen hinta.

Kohdan 4 perusteella takausprovisiota ei voida jättää asettamatta.   

Tällä päätöksellä toimeenpannaan valtuuston 25.4.2016 § 29 päätöstä ja määritellään takaukselle provisio, joksi esitetään 1,0% lainan jäljellä olevasta pääomasta. Takausprovisio on linjassa vastaavien halliyhtiöiden lainoille aiemmin myönnettyjen takausten kanssa ja provision katsotaan siten vastaavan lainan myöntöhetkellä vallinnutta käytäntöä ja korkotasoa. Provisiota peritään kuluvasta vuodesta alkaen. 

Takausprovisio määritellään normaalisti takauspäätöstä tehtäessä käytettävissä olevan tiedon pohjalta. Takaushetkellä yhtiötä ei vielä oltu perustettu ja arvio sen taloudellisesta tilanteesta perustui suunnitelmiin ja niiden mukaisiin laskelmiin. 

Vuoden 2016 lähtökohdat poikkeavat merkittävästi tämänhetkisestä tilanteesta. Yhtiö on koronan aiheuttamien tulomenetysten seurauksena hakenut lainan takaisinmaksuohjelmaan muutosta, jonka valtuusto on hyväksynyt 15.6.2020 § 39. Poikkeustilanne ja viivästynyt provision määrittely huomioiden ei ole kohtuullista arvioida takausprovision tasoa tämänhetkiseen tietoon perustuen, vaan päätöksessä on pyritty huomioimaan takauksen myöntämishetkellä vallinneet olosuhteet ja käytännöt. 

KR

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää, että Järvenpään Monitoimihalli Oy:n lainasta peritään 1,0% takausprovisio vuosittain 31.12. lainan jäljellä olevalle pääomalle.  Takausprovisiota peritään 1.1.2021 alkaen.

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Järvenpään Monitoimihalli Oy, Talouspalvelut, Hyvinvoinnin palvelualuejohtaja, Liikuntapäällikkö