Hyvinvointilautakunta, kokous 17.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 46 Valtuustoaloite / Loimun kiinteistön purun lykkääminen ja kiinteistön hyödyntämisen tarkempi tarkastelu

JARDno-2020-2981

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Riitta Murtokare, hallinnon asiantuntija, riitta.murtokare@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto 14.12.2020 § 79

Juuma Riikka ja 12 valtuutettua jätti valtuustoaloitteen koskien Loimun kiinteistön purun lykkäämistä ja kiinteistön hyödyntämisen tarkempaa tarkastelua.

IL

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää lähettää saapuneen valtuustoaloitteen koskien Loimun kiinteistön purun lykkäämistä ja kiinteistön hyödyntämisen tarkempaa tarkastelua hyvinvoinnin palvelualueelle valmisteluun.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Jari Lausvaara, Vapaa-aika- ja osaamispalvelujen johtaja, jari.lausvaara@jarvenpaa.fi
  • Tiina Inkinen, palveluesimies, tiina.inkinen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Riikka Juuma ja 12 valtuutettua on jättänyt valtustoaloitteen 14.12.2020 koskien Loimun kiinteistön purun lykkäämistä ja kiinteistön hyödyntämisen tarkempaa tarkastelua. Asia on ollut hyvinvoinnin palvelualueella valmistelussa.

Kiinteistössä 186-004-0439-0003 sijaitsee kolme rakennusta. Osoitteessa Neilikkakatu 20 sijaitsee vuonna 1960 valmistunut Järvenpään eläinlääkärin käytössä oleva kiinteistö ja vuonna 1962 päiväkodiksi valmistunut  rakennus, jossa ovat toimineet Järvenpään ilmailukerho ry ja Tähtitieteellinen yhdistys K-U Altair ry. Osoitteessa Puistotie 27-29 on vuonna 1980 teollisuushalliksi peruskorjattu entinen navettarakennus, jossa on viimeksi toiminut Keski-Uudenmaan sote ja Keusoten alivuokralaisena 29.10.2020 saakka Järvenpään Scoutit. Viimeksi mainittua rakennusta kutsutaan yleisesti Loimuksi.

Loimun kiinteistössä on tehty 2010-luvulla toistuvasti sisäilmaan liittyviä haittailmoituksia ja sisäilmatilanteeseen liittyviä korjauksia. Vuodesta 2018 lähtien kiinteistössä on tehty kohdekäyntejä sekä selvityksiä sisäilman ja muun korjattavuuden tutkimiseksi. Syksyllä 2019 Loimussa on tehty sisäilma-asioiden perusselvitys. Tässä yhteydessä kaupunki, Mestaritoiminta ja Keusote linjasivat, ettei laajempia kuntotarkastuksia enää tehdä tai laajoihin peruskorjauksiin ryhdytä, sillä tarvittavat peruskorjausinvestoinnit olisivat olleet huomattavan suuret ja alueen pidemmän tähtäimen kehittämissuunnitelmista johtuen investointi olisi joka tapauksessa väliaikaisratkaisu.

Järvenpäässä uudet asemakaavatyöt käynnistetään maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti vuosittain kaupunginhallituksen kaavoituskatsaukseen pohjautuen. Kyrölän entisen koulutontin ja Loimun alueen tulevaa kehitystä ohjaava uusi yleiskaava hyväksyttiin kaupungin valtuustossa helmikuussa 2021. Yleiskaava kuulutetaan lainvoimaiseksi kesällä 2021, minkä jälkeen alueen kehittämissuunnitelmat voidaan viedä osaksi kaavoituskatsausta. Täten alueen asemakaavoitus voi käynnistyä vuonna 2022 ja rakentuminen vuotta myöhemmin.

Mestaritoiminnan toimesta on tehty haitta-ainekartoitus ja haettu purkulupa. Seuraavaksi purku-urakka tulee kilpailuttaa, mihin tarvitaan valitusaikoineen 5 – 7 viikkoa. Purkutyö voidaan toteuttaa ennen lumien tuloa tai keväällä 2022. Varsinainen purkutyö kestää noin kaksi kuukautta. Molemmissa Neilikkakadun muissa kiinteistöissä on oma mittarointi, mutta vesi- ja sähköliittymien syötöt kiertävät Loimun kiinteistön kautta. Tämän vuoksi päätös rakennusten purkamisesta on sidoksissa toisiinsa ja tulee tehdä kokonaisuutena.

Hyvinvoinnin palvelualue on käynyt talvella ja keväällä keskustelua mainittujen yhdistysten kanssa uusista toimitiloista. Kartoituksen perusteella yhdistysten kanssa on alustavasti sovittu seuraavista toimitiloista elokuusta 2021 alkaen:
- Järvenpään Scoutit siirtyvät Kinnarin D-rakennukseen
- Ilmailukerho Myllytie 11:een
- K-U Altair Valtuustokatu 8:aan

Tilatehokkuuden varmistamiseksi rakennus vuokrataan useammalle järjestölle ja/tai järjestöt maksavat käytöstä vuoroperusteisesti, mikä mahdollistaa kohtuullisen vuokratason ja tilojen yhteiskäytön. 

Kun kiinteistön kolme rakennusta puretaan, poistuu kaupungilta pysyvästi kiinteistöjen vuosittaisia toimintakuluja n. 84 000 euroa. Rakennusten tasearvot olivat 31.12.2020 noin 68 000 euroa. Koska budjetissa on jo varauduttu rakennusten normaalipoistoihin, kohdentuu tälle vuodelle vain näiden jälkeen poistamatta oleva osuus 21 743 euroa ylimääräisenä poistokuluna. Loimuun budjetoitu tuottoja ei saada, koska Keusote ei ole siellä enää vuokralaisena. Järvenpään ilmailukerhon vuokratuotot siirtyvät Myllytien toimintakeskukseen, Tähtitieteilijöiden Valtuustokatu 8:aan, Eläinlääkärin tuotot Mannilantie 13:een ja Järvenpään Scoutit Kinnarin D-rakennukseen. Loimun ja Neilikkakatu 20:n rakennuksien purkutyöstä aiheutuu arvioilta 115.000 euron kustannukset, jotka kirjataan maan tasearvoon. Tämä vaikuttaa tulevaan maanmyyntivoittoon, mutta ei purkuvuoden tulokseen.

Kaupunki omistaa osakehuoneiston osoitteessa Mannilantie 13. Tilassa on aiemmin toiminut hammashoitola, mutta se on JUSTin valmistumisen jälkeen vuodesta 2016 saakka ollut pääosin tyhjänä. Osakkeen tilat soveltuvat sijainniltaan ja perusratkaisuiltaan eläinlääkärin tiloiksi vähäisten muutostöiden jälkeen. Myös Kinnarin D-rakennus on ollut pääosin tyhjänä perusopetuksen luovuttua tilan opetuskäytöstä syyskuussa 2019. Edellä kuvatut tilaratkaisut merkitsevät siis sekä suoria että välillisiä säästöjä tilakuluissa. Tilatehokkuus lisääntyy tyhjien tilojen käyttöönoton ja yhteiskäytön myötä.

KH

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Hannula, palvelualuejohtaja, kristiina.hannula@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää

1. hyväksyä edellä selosteessa olevan vastauksen vastauksena valtuustoryhmän aloitteeseen liittyen Loimun kiinteistöön. 
2. todeta aloitteen osaltaan loppuun käsitellyksi.
3. esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginvaltuusto päättää todeta aloitteen loppuun käsitellyksi.
4. todeta, että aloite ja siihen annettu vastaus saatetaan valtuustolle tiedoksi hallintosäännön 71.3 §:n mukaisesti kerran vuodessa viimeistään maaliskuun loppuun mennessä valtuuston käsiteltäväksi toimitettavan koonnin yhteydessä.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Tilakehitysjohtaja Jari Lausvaara esitteli asiaa.

Tiedoksi

KH