Vaalitoimikunta, kokous 1.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Kotiäänestysten suorittaminen, kuntavaalit 2021

JARDno-2021-1280

Valmistelija

  • Laura Rainetoja, kaupunginlakimies, laura.rainetoja@jarvenpaa.fi

Perustelut

Vaalilain (714/1998) 46.3 §:n mukaan äänioikeutettu, jonka kyky liikkua tai toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse äänestys- eikä ennakkoäänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia, saa, sen mukaisesti kuin vaalilain 55 §:ssä säädetään, äänestää ennakolta kotonaan Suomessa siinä kunnassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin hänen kotikunnakseen. Kotiäänestyksen yhteydessä voi äänestää kotiäänestykseen oikeutetun kanssa samassa taloudessa asuva omaishoidon tuesta annetussa laissa (937/2005) tarkoitettu omaishoitaja, jos kyseinen kunta on merkitty äänioikeusrekisterissä hänen kotikunnakseen.

Järvenpäässä koti- ja laitosäänestysten suorittamisesta on perinteisesti huolehtinut kaupunginhallituksen nimeämä vaalitoimikunta. Vallitsevasta Covid-19 pandemiatilanteesta johtuen on mahdollista, että kotiäänestykseen ilmoittautuu kuntavaaleihin 2021 enemmän henkilöitä, kuin aiempiin vaaleihin. 28.5.2021 mennessä ilmoittautuneita oli 32 henkilöä. Lisäksi on mahdollista, että vaalitoimikunnan jäseniä tai kotiäänestyksen vaalitoimitsijoita saatetaan joutua asettamaan karanteeniin, mistä johtuen keskusvaalilautakunta on poikkeuksellisesti nimennyt kaupunginhallituksen nimeämän vaalitoimikunnan lisäksi 12 kotiäänestyksen vaalitoimitsijaa.

Vastuu laitosäänestysten suorittamisesta on vaalilain 15.1 §:n 2-kohdan perusteella kaupunginhallituksen nimeämällä vaalitoimikunnalla. Myös kotiäänestysten osalta ehdotetaan, että vastuu myös niiden suorittamisesta on aiempien vuosien tapaan ensisijaisesti vaalitoimikunnalla. Valmistelun perusteella ehdotetaan, että kotiäänestyksen vaalitoimitsijoiksi nimetyt toimivat kotiäänestyksissä täysi-ikäisinä todistajina, mikäli äänestäjän kanssa samassa taloudessa ei asu henkilöä, joka voisi toimia todistajana. Lisäksi ehdotetaan, että kotiäänestykset suoritettaisiin pareittain siten, että yksi pari muodostuisi vaalitoimikuntaan valitusta sekä kotiäänestyksen vaalitoimitsijasta.

Ehdotus

Vaalitoimikunta päättää

  1. sopia kotiäänestykset suorittavat parit.
  2. että kotiäänestykset suoritetaan pareittain siten, että toinen pareista on vaalitoimikuntaan valittu ja toinen kotiäänestyksen vaalitoimitsija.
  3. että päävastuu myös kotiäänestysten suorittamisesta on vaalitoimikunnalla.
  4. että kotiäänestyksen vaalitoimitsijat toimivat kotiäänestyksissä ensisijaisesti 18-vuotta täyttäneinä todistajina.
  5. soittaa kotiäänestykseen ilmoittautuneille.
  6. sopia ilmoittautuneiden kanssa kotiäänestysten ajakohdista vähintään kahden tunnin tarkkuudella.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Todettiin, että kotiäänestykset suoritetaan seuraavin parein:

  1. Jaakko Veijalainen ja Susanna Kokko
  2. Jarkko Vainio ja Helena Toivanen
  3. Jessica Vähämaa ja Emma Andelin
  4. Tuula Erpola ja Tuula Peltola
  5. Jukka Korhonen ja Madalina Kaisanlahti
  6. Pentti Suhonen ja Teemu Rainetoja
  7. Tatiana Nazander ja Raili Uusitupa

 

Kotiäänestyksen vaalitoimitsijat poistuvat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Vaalitoimikunta, kotiäänestyksen vaalitoimitsijat