Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 25.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 44 Oppivelvollisuuslain mukaista opiskelupaikan osoittamista koskevan päätösvallan delegointi

JARDno-2021-1174

Valmistelija

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Perustelut

Eduskunta hyväksyi 15.12.2020 oppivelvollisuuden laajentamista koskevan lain (oppivelvollisuuslaki 1214/2020). Oppivelvollisuuden laajennus tulee voimaan ikäluokka kerrallaan. Velvoite hakeutua ja jatkaa toisen asteen koulutuksessa vaikuttaa käytännössä niihin nuoriin, jotka keväällä 2021 ovat perusopetuksen 9. luokalla (pääosin vuonna 2005 syntyneet). Tästä perusopetuksen päättävästä ikäluokasta alkaen oppivelvollisuuden laajentaminen koskee kaikkia perusopetuksesta toiselle asteelle siirtyviä nuoria. 

Oppivelvollisuuslain 15 §:n 1 momentin mukaan asuinkunnan tehtävänä on kahden kuukauden kuluttua ohjaus- ja valvontavastuun alkamisesta osoittaa oppivelvolliselle opiskelupaikka tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa tai työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa, jos oppivelvollinen ei ole aloittanut lain 4 §:ssä tarkoitetussa koulutuksessa. Koulutuksen järjestäjän, jolle on myönnetty edellä mainitun koulutuksen järjestämislupa, tulee ottaa opiskelijaksi sille osoitettu oppivelvollinen. Jos oppivelvollisella arvioidaan olevan tarve saada vaativaa erityistä tukea, hänelle tulee osoittaa opiskelupaikka sellaisen koulutuksen järjestäjän koulutuksessa, jonka järjestämisluvassa määrätään velvollisuudesta järjestää koulutusta vaativaan erityiseen tukeen oikeutetuille opiskelijoille. Opiskelupaikka voidaan osoittaa myös asuinkunnan järjestämässä tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa.

Oppivelvollisuuslain mukaista opiskelupaikan osoittamista koskevaa päätösvaltaa ei ole tällä hetkellä määrätty kenellekään viranhaltijalle. Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen organisaatiorakennetta ja viranhaltijoiden päätösvaltaa koskeva dokumentti on tarkoitus päivittää laajemmin syksyllä 2021. Ensimmäiset oppivelvollisuuslain mukaiset opiskelupaikan osoittamista koskevat päätökset tulevat kuitenkin tarpeen vaatiessa tehtäviksi jo kesällä 2021. Opiskelupaikan osoittamista koskevan päätöksenteon joustavuuden ja tehokkuuden varmistamiseksi ehdotetaan, että päätösvalta opiskelupaikan osoittamista koskien delegoidaan opiskeluhuollon päällikölle.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää delegoida päätösvallan oppivelvollisuuslain mukaista opiskelupaikan osoittamista koskien opiskeluhuollon päällikölle.

Käsittely

Palvelualuejohtaja Merja Narvo-Akkola esitteli asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Opiskeluhuollon päällikkö, opetusjohtaja