Henkilöstöasiainjaosto, kokous 19.1.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Kaupunkikehitysjohtajan viran täytön periaatteet ja viran kelpoisuus

JARDno-2021-98

Valmistelija

  • Merja Soosalu, henkilöstöjohtaja, merja.soosalu@jarvenpaa.fi

Perustelut

Hallinto-oikeus on tehnyt ratkaisun 16.11.2020 kaupunkikehitysjohtajan virkaa koskevassa hallintoasiassa. Kaupunginhallitus on kokouksessaan 7.12.2020 § 400 tehnyt päätöksen olla hakematta valitusoikeutta Korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Kaupunkikehitysjohtaja toimii kaupunkikehityksen palvelualueen johtajana. Kaupunkikehityksen palvelualue on perustettu kaupunginvaltuustossa 22.1.2018 § 6 ja kaupunkikehitysjohtajan virka on perustettu henkilöstöasiainjaostossa 30.1.2018 § 2.

Tammikuussa 2018 voimassa olleen hallintosäännön § 12 ja § 45 mukaan kaupunginhallitus perusti virat ja § 14 mukaan henkilöstöasiainjaosto päätti kaupunginvaltuuston ja -hallituksen valitsemien viranhaltijoiden virkasuhteen ehdoista ja kelpoisuusehdoista sekä vastasi kaupunginvaltuusto- tai kaupunginhallitustason päätöksiä edellyttävien rekrytointien ja muiden henkilöstöasioiden valmistelusta. Kaupunginvaltuusto muutti hallintosääntöä kokouksessaan 18.6.2018 § 68 palvelulaluejohtajien viran täytön osalta. 

Voimassaolevan nykyisen hallintosäännön 49 §:n mukaan kaupunginvaltuusto päättää palvelualuejohtajien viran kelpoisuudesta ja tekee periaatepäätöksen viran auki julistamisesta sekä valitsee kaupunginjohtajan ja palvelualuejohtajat. Hallintosäännön 14 §:n mukaan henkilöstöasianjaosto vastaa valtuusto- tai hallitustason päätöksiä edellyttävien rekrytointien ja muiden henkilöstöasioiden valmistelusta sekä päättää kaupunginvaltuuston ja -hallituksen valitsemien viranhaltijoiden virkasuhteen ehdoista.

Näin voimassaolevan hallintosäännön mukaan kaupunkikehitysjohtajan viran täytön ensimmäinen vaihe on päättää viran täytön periaatteista kaupunginvaltuustossa. Samalla valtuusto käsittelee myös viran kelpoisuusvaatimukset. Viran täytön prosessi on tarkoitus aloittaa tässä laajennetun henkilöstöasiainjaoston kokouksessa ja viran virkavaali on suunniteltu pidettäväksi kaupunginvaltuuston 24.5.2020 kokouksessa. Oheismateriaalissa on kuvattu tarkemmin viran täytön vaiheet.

Kaupungin johtavien viranhaltijoiden virkojen kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva korkeakoulututkinto. Muut kaupunkikehitysjohtajan virkaan liittyvät kriteerit päättää laajennettu henkilöstöasiainjaosto kokouksessaan ennen viran auki julistamista suunnitellun aikataulun mukaisesti maaliskuun 2021 alussa.

Kaupunkikehitysjohtajan viran täytön periaatteena on täyttää virka julkisella hakumenettelyllä.

Hallintosäännön 14 §:n mukaan henkilöstöasiainjaosto toimii laajennetussa kokoonpanossa valmistellessaan palvelualuejohtajan viran täyttämistä. Laajennettuun kokoonpanoon nimetään tällöin edellisissä kunnallisvaaleissa ehdokkaita asettaneiden ja läpi saaneiden ryhmien edustajat, mikäli kyseisillä ryhmillä ei ole ennestään edustajaa henkilöstöasiainjaostossa. Kaupunginhallitus on kokouksessaan 2.12.2019 § 317 päättänyt laajennetun henkilöstöasiainjaoston kokoonpanon loppu vaalikaudeksi.

Laajennettuun henkilöstöasiainjaostoon kuuluvat henkilöstöasiainjaoston puheenjohtaja Ulla-Mari Karhun (SDP), varapuheenjohtaja Pekka Heikkilän (kok) ja varsinaisten jäsenten Henry Bergn (Järvenpää plus), Hanna Graeffen (vihr) ja Riikka Reinan (kesk) lisäksi Pia Valonen (KD), varalla Markku Tenhunen, Arto Luukkainen (PS), varalla Mikko Taavitsainen ja Minna-Mari Solanterä (vas), varalla Mimmi Launiala.

 

MSO

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Laajennettu henkilöstöasiainjaosto päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättää

  1. kaupunkikehitysjohtajan viran auki julistamisesta
  2. kaupunkikehitysjohtajan viran kelpoisuusehdoksi soveltuvan korkeakoulututkinnon

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

KH, kaupungin johtoryhmä, resina