Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 1.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Lautakunnan vastine Anttilan koulun vanhempainkerholle

JARDno-2020-2635

Valmistelija

  • Arja Korhonen, opetusjohtaja, arja.korhonen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Anttilan koulun vanhempainkerho on pyytänyt opetus- ja kasvatuslautakunnalta selvitystä Anttilan koulun tilanteesta 25.10.2020 päivätyllä kirjeellään.

Anttilan koulua on vuosien 2015-2020 aikana kunnostettu yhteensä noin 2,6 miljoonalla eurolla. Korjaustoimenpiteet ovat kohdistuneet erityisesti koulun vanhempaan osaa pitäen sisällään kiinteistön kuntoon liittyviä korjauksia, talotekniikan uusimista, keittiön peruskorjausta ja piha-alueiden kunnostustöitä.

Koulun uudisosassa on havaittu rakentamistapaan liittyvistä syistä johtuvia sisäilma- ja kosteusongelmia, jonka takia uudisosa on ollut pois käytöstä syksystä 2019 lähtien. Uudisosa käsittää yhteensä kymmenen opetustilaa, joiden osalta on jouduttu tekemään normaalista poikkeavia järjestelyjä. Osa opetusryhmistä on sijoitettu moduulirakennuksessa oleviin esiopetuksen tiloihin ja osalla ryhmistä on tehty opetustiloja vanhalle puolelle esimerkiksi ruokalan yhteyteen.

Uudissiiven peruskorjauksen kustannuksista on tehty hinta-arvio, jonka mukaan peruskorjaus tulisi maksamaan noin 2,3 miljoonaa euroa.

Osana varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkosuunnitelman valmistelutyötä on laadittu oppilasennusteita. Anttilan koulun oppilasmäärän arvioidaan pienenevän nykyisestä 412 oppilaasta (20.9.2020 tilanne), mikäli pohjoisen Järvenpään palveluverkko säilyy nykyisenkaltaisena. Järvenpään kaupungin vuosien 2020–2040 väestösuunnitteeseen perustuen oppilasmäärän arvioidaan olevan vuonna 2025 359 oppilasta, vuonna 2030 252 oppilasta, vuonna 2035 225 oppilasta ja vuonna 2040 243 oppilasta.

Anttilan koulun peruskorjaustarpeita on käsitelty osana palveluverkkosuunnitelmaa, jossa ehdotettiin vielä tarkemman erillisselvityksen laatimista Järvenpään pohjoisosien kouluverkosta. Esityksenä ollutta palveluverkkosuunnitelmaa ei kuitenkaan hyväksytty, vaan Opetus- ja kasvatuslautakunta palautti sen valmisteluun 6.10.2020 kokouksessaan (§ 42). Palveluverkkosuunnitelmaa valmistellaan uudelleen niin, että se tuodaan käsittelyyn viimeistään syksyllä 2021 samassa aikataulussa kuin vuosien 2022-2031 talonrakennuksen investointiohjelma.

Kun uudisosa ei ole käytössä, on erityisesti wc-tilojen riittävyys osoittautunut ongelmaksi. Terveystarkastaja on 30.10.2020 päivätyssä tarkastuskertomuksessaan edellyttänyt, että riittävä määrä wc-istuimia tulee olla käytössä viimeistään 31.12.2021. Tähän aikatauluun ei ole mahdollista päästä, vaikka uudisosan peruskorjaus aloitettaisiin niin nopeasti kuin mahdollista, joten tältä osin asia pitää ratkaista muilla keinoin.

Kaupunginvaltuuston hyväksymässä investointiohjelmassa (KV 16.11.2020, § 72) ei ole varattu varoja Anttilan koulun peruskorjaukseen, mutta välttämättömät ja terveystarkastajan edellyttämät korjaukset ja muutokset voidaan rahoittaa kiinteistöallianssin teknisille investoinneille varatuista määrärahoista. Tätä asiaa tullaan käsittelemään kiinteistöallianssin johtoryhmässä alkuvuonna 2021.

Muilta osin Anttilan koulun tilanteeseen ja tuleviin investointeihin otetaan kantaa palveluverkkosuunnitelman hyväksymisen yhteydessä syksyllä 2021.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Mäkelä, vt palvelualuejohtaja / varhaiskasvatusjohtaja, mikko.makela@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää antaa esittelyosassa esitetyn vastineen Anttilan koulun vanhempainkerholle.

Käsittely

Tämä pykälä käsiteltiin § 54 jälkeen.

vt. palvelualuejohtaja Mikko Mäkelä esitteli asiaa.

Käsittelyn kuluessa esittelijä teki päätösehdotukseensa seuraavat muutokset:

Vastineen kappale 6 muutetaan seuraavaan muotoon: "Anttilan koulun peruskorjaustarpeita käsitellään laajemmin osana palveluverkkosuunnitelmaa, joka tuodaan käsittelyyn viimeistään syksyllä 2021 samassa aikataulussa kuin vuosien 2022-2031 talonrakennuksen investointiohjelma."

Vastineen kappale 7 muutetaan seuraavaan muotoon: ”Kun uudisosa ei ole käytössä, on erityisesti wc-tilojen riittävyys osoittautunut ongelmaksi. Terveystarkastaja on 30.10.2020 päivätyssä tarkastuskertomuksessaan edellyttänyt, että riittävä määrä wc-istuimia tulee olla käytössä viimeistään 31.12.2021. Tähän aikatauluun ei ole mahdollista päästä, vaikka uudisosan peruskorjaus aloitettaisiin niin nopeasti kuin mahdollista, joten tältä osin asia pitää ratkaista muilla keinoin. Vähintään terveystarkastajan edellyttämät toimenpiteet kuitenkin toteutetaan terveystarkastajan edellyttämässä aikataulussa.”

Vastineen kappale 8 muutetaan seuraavaan muotoon: ”Kaupunginvaltuuston hyväksymässä investointiohjelmassa (KV 16.11.2020, § 72) ei ole varattu varoja Anttilan koulun peruskorjaukseen, mutta välttämättömät ja terveystarkastajan edellyttämät korjaukset ja muutokset voidaan rahoittaa kiinteistöallianssin teknisille investoinneille varatuista määrärahoista, joiden käytöstä vastaa kiinteistöallianssin johtoryhmä. Kiinteistöallianssin johtoryhmässä käsittelee asiaa alkuvuonna 2021.”

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

asianosaiset