Puheenjohtajien jaosto, kokous 9.6.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Kokouspaikasta ja -tavasta päättäminen

JARDno-2020-1430

Valmistelija

  • Laura Kattelmäki, kaupunginlakimies, laura.kattelmaki@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valtioneuvosto linjasi 16.3.2020, että julkisen sektorin työnantajat määräävät etätyöhön ne julkisen sektorin työntekijät, joiden työtehtävät sen mahdollistavat. Lisäksi julkisia kokouksia rajoitettiin 10 henkilöön. 5.5.2020 valtioneuvosto jatkoi etätyösuositusta toistaiseksi siten, että suosituksen tarpeellisuus arvioidaan uudelleen kesän jälkeen. Julkisia kokouksia koskeva 10 hengen rajoitus päättyy 31.5.2020.

Kaupunki on antanut työntekijöilleen kirjallisen etätyöohjeen 27.3.2020. Etätyön tekeminen Järvenpään kaupungilla koronavirusepidemian aikana perustuu valtioneuvoston linjauksiin ja valmiuslain käyttöönottoon. Näiden lähtökohta on, että kaikki työ, joka pystytään tekemään etänä, tehdään etänä ja liikkuminen rajoitetaan mahdollisuuksien mukaan kodin lähipiiriin.

Valtioneuvoston etätyötä ja julkista kokoontumista koskevat linjaukset eivät sellaisenaan koske kunnallisten luottamustoimielinten kokouksia. Luottamustoimielinten toimintakyvyn varmistaminen on kuitenkin tärkeää kaupungin toiminnan turvaamiseksi. Yhtä tärkeää on myös turvata mahdollisten riskiryhmään kuuluvien luottamushenkilöiden mahdollisuus osallistua kokoukseen välttäen tarpeetonta altistumista infektioille. Fyysisiä kokouksia onkin pyritty välttämään ja sähköiset etäkokoukset otettu käyttöön vaiheittain ensin kaupunginhallituksessa 14.4.2020 alkaen ja kaupunginvaltustossa 25.5.2020 alkaen.

Järvenpään kaupungin hallintosäännön 108 §:n 1 momentin mukaan toimielin pitää kokouksensa päättämänään aikana ja päättämässään paikassa. Toimielinten tulevat kokoukset käyvät ilmi kaupungin julkisilla verkkosivuilla julkaistusta kokouskalenterista. Tarvittaessa toimielin voi myös perua jo suunnitellun kokouksen, esimerkiksi jos käsiteltäviä asioita ei ole, tai järjestää ylimääräisen kokouksen, mikäli käsittelyä odottavat asiat sitä vaativat.

Koska valtioneuvosto on jatkanut etätyösuositustaan toistaiseksi siten, että asiaa arvioidaan uudelleen vasta kesän jälkeen, on puheenjohtajien jaoston perusteltua käydä keskustelu päätöksentekoa koskevista kokoontumisista ja suosittaa toimielimiä päättämään kokouspaikoista ja -ajoista vastaavalle ajanjaksolle.

IL

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Puheenjohtajien jaosto päättää suosittaa Järvenpään kaupungin toimielimille

  1. että ne kokoontuvat valtioneuvoston etätyösuosituksen ajan ensisijaisesti kokonaan sähköisesti.
  2. että ne kokoontuvat toissijaisesti hybridikokouksin siten, että toimielimen jäsenet voivat päättää, osallistuvatko he kokoukseen fyysisestä kokoustilasta vai etäyhteyden kautta sähköisesti.
  3. että kaupungin työntekijät ja viranhaltijat osallistuvat mahdollisesti pidettäviin hybridikokouksiin etäyhteyden kautta sähköisesti.
  4. että toimielimet arvioivat kokouspaikkaa ja -tapaa uudelleen, kun valtioneuvosto on ottanut etätyösuositukseen kesän jälkeen uudelleen kantaa.
  5. että ne tekevät päätöksen kokoustavasta ja -paikasta.

Lisäksi puheenjohtajien jaosto toteaa, että sähköisten ja hybridikokousten osalta noudatetaan kaupungilla voimassa olevaa ohjeistusta. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Johtoryhmä, Järvenpään kaupungin toimielinten puheenjohtajat, listatiimi