Perustelut
Järvenpään vasemmistoliiton valtuustoryhmän valtuutettu Mimmi Launiala ja 19 muuta valtuutettua jättivät valtuustoaloitteen (KV 21.3.2022 §2022) seksuaalisen häirinnän ehkäisemiseksi. Aloitteessa esitetään selvitettäväksi
- miten kaupunki voisi tehokkaammin ehkäistä seksuaalista häirintää ja ahdistelua kaupunkimme oppilaitoksissa sekä vapaa-ajanpalveluissa
- mahdollisuutta kouluttaa lasten ja nuorten kanssa työskenteleviä kohtaamaan ja tunnistamaan seksuaalinen häirintä yhä paremmin
- varmistamaan, että kaupungin oppilaitoksissa ja lasten ja nuorten vapaa-ajan palveluissa on selkeät ja konkreettiset mallin, joiden avulla ennaltaehkäistään ja tunnistetaan seksuaalista häirintää sekä puututaan siihen
Selvitys on tehty yhteistyönä Hyvinvoinnin ja Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueilla. Valtuustoaloitetta on käsitelty eri yhteyksissä ja kerätty tietoutta ja vahvistettu toimintamalleja läpi organisaation. Ennaltaehkäiseminen kaikelle häirinnälle, kiusaamiselle ja kaltoinkohtelulle on myös jokaisen koulun ja oppilaitoksen jo opetussuunnitelmankin määrittelemänä tavoitteena.
Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto ja laajennettu kuntatason opiskeluhuoltoryhmä käsitteli valtuustoaloitetta 31.8.2022. Nuorten ohjaus- ja palveluverkoston sekä laajennetun kuntatason opiskeluhuoltoryhmän kokouksen osallistujat ovat kaupungin eri oppilaitoksien sekä lasten ja nuorten parissa työskenteleviä henkilöitä sekä mm. poliisin ja seurakunnan edustajat. Kokouksessa on ollut mukana myös tutkija Satu Venäläinen, joka on toteuttanut tutkimuksen aiheesta Nuoret ja seksuaalinen häirintä: erot, merkitykset ja niiden neuvottelu monimuotoistuvassa yhteiskunnassa. Järvenpään nuorisopalvelut ovat toimineet tässä hankkeessa yhtenä yhteistyökumppanina. Tutkimuksen perusteella on nostettu viisi keskeisintä suositusta, joiden toteuttamiseen Järvenpään kaupunki on sitoutunut. Suosituksen ja toimenpiteet ilmenevät tarkemmin liitteenä olevasta selvityksestä.
Kaupungin lasten ja nuorten kanssa toimivien palveluissa on sitouduttu niin ikään ennalta ehkäisemään, tunnistamaan ja puuttumaan seksuaaliseen häirintään. Tarkemmin toiminnasta, toimintamalleista, opetussuunnitelmasta, hyvinvoinnin vuosikellosta, koulutuksista ja oppilaiden tietoisuuden lisäämisestä on selostettu liitteessä. Jatkossakin ennaltaehkäisevää ja puuttuvaa työtä tehdään suunnitelmallisesti mm. yhteisöllisen opiskeluhuollon suunnittelun ja seurannan kautta.
Järvenpää on tehnyt Pride-lupauksen 2022–2023: Järvenpään kaupunki kohdentaa yhtäläisten oikeuksien puolesta tehtävää työtä nuorille järvenpääläisille, joiden oikeuksia koronarajoitukset ovat erityisesti rajoittaneet. Toimintamuotoja ovat muun muassa nuorisopalveluiden ihmisoikeusteemaiset välitunnit, etuoikeuskävelyt ja keskustelun herättely yhdenvertaisuudesta. Järvenpään kaupunki lupaa laajentaa turvallisemman tilan periaatteita koko kaupunkiin. Turvallisen tilan periaatteet löytyvät liitteestä.
Ehdotus
Esittelijä
-
Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi
Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää
- hyväksyä yllä olevan kuvauksen sekä liitteen vastineen vastauksena valtuustoaloitteeseen ”seksuaalisen häirinnän ehkäisemiseksi.
- todeta aloitteen opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen osalta loppuun käsitellyksi.
- esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginvaltuusto päättää todeta aloitteen loppuun käsitellyksi.
- todeta, että aloite ja siihen annettu vastaus saatetaan valtuustolle tiedoksi hallintosäännön 71.3 §:n mukaisesti kerran vuodessa viimeistään maaliskuun loppuun mennessä valtuuston käsiteltäväksi toimitettavan koonnin yhteydessä.
Käsittely
Opetusjohtaja Arja Korhonen selosti asiaa.
Päätös
Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.