Kaupunginvaltuusto, kokous 9.12.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 86 Asemakaavan muutos, Stenbacka ja Tanhumäenpolku

JARDno-2022-45

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Terttu-Elina Wainio, erityisasiantuntija, terttu-elina.wainio@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat:

Terttu-Elina Wainio, erityisasiantuntija, terttu-elina.wainio@jarvenpaa.fi

Hannele Selin, kaavoitusjohtaja, hannele.selin@jarvenpaa.fi

Kaavamuutoksen tavoitteena on edistää pientalotuotantoa Järvenpään kaupungin alueella liittämällä osin rakentamaton Kyrölän liityntäpysäköintialue ja Stenbacka-puisto osaksi Kyrölän pientaloaluetta. Seppälän talo osoitetaan säilytettäväksi monipuolisessa asuin-, liike- ja julkisten lähipalvelujen käytössä. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 2,2 ha. Rivi- ja erillistalokortteleille osoitetaan rakennusoikeutta yhteensä 3350 k-m2. Alueelle voi tulla noin 30 uutta asuntoa ja noin 100 asukasta.

Asemakaavasuunnittelun vaiheet ja vuorovaikutus

Kaavamuutos sisältyy vuosien 2022-24 kaavoitussuunnitelmiin. Vireilletulosta on ilmoitettu kuulutuksella 9.2.2022 ja lähettämällä kirje naapurikiinteistöjen omistajille. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta on saatu yksi lausunto ja kaksi mielipidettä. Kaavan aloitusvaiheessa laadittiin konsulttityönä tärinä- ja runkomeluselvitys, jota on täydennetty meluselvityksellä ennen asemakaavan ehdotusvaihetta.

Asemakaavan muutosluonnos on ollut nähtävillä 25.5. - 23.6.2022 Seutulantalon palvelupisteessä ja Järvenpään kaupungin verkkosivuilla. Nähtävilläolosta ilmoitettiin kuulutuksella 18.5.2022 ja lähettämällä kirje naapurikiinteistöjen omistajille. Luonnoksesta saatiin kuusi pyydettyä lausuntoa. Suunnitelmia esiteltiin asukastilaisuudessa 21.9.2022. Kyrölän asukkailta saatiin luonnoksen nähtävilläoloaikana lukuisia mielipiteitä, joissa esitetään huoli suunnitellun rakentamisen määrästä, lisääntyvästä liikenteestä sekä viheralueiden ja alueen viihtyisyyden vähenemisestä. Saatua palautetta on käytetty osana asemakaavan jatkosuunnittelua. Asemakaavasuunnittelun rinnalla on tutkittu alueen rakentamisen edellyttämät vesihuoltoratkaisut. Yhteenveto palautteesta ja kaavoituksen vastineet on asemakaavaselostuksen liitteenä.

Asemakaavan kuvaus

Suunnittelualueen pohjoisosa käsittää Stenbacka-puiston (kiinteistö 186-401-1-2666) ja korttelin 403 osan, jossa on Seppälän talo ja päiväkoti (kiinteistöt 186-4-403-32 ja 186-4-403-33). Kortteliin 403 Stenbacka-puiston kiinteistölle osoitetaan asuinpientalojen korttelialuetta, jolle voidaan rakentaa erillisiä tai kytkettyjä pientaloja. Alueelle osoitetaan asuinrakennusoikeutta 800 k-m2 ja talousrakennusoikeutta 100 k-m2. Asuinrakennusten tulee olla kaksikerroksisia. Rakennusala on osoitettu väljästi, ja alueella sijaitseva vanha tammi on osoitettu säilytettäväksi. Alueen pohjoisreunaan on osoitettu Stenbackapolku, joka palvelee Tanhumäentien ja Puistotien välistä jalankulkua ja pyöräilyä sekä Seppälän talon tonttilikennettä Puistotieltä.

Voimassa olevan asemakaavan mukaisesta Y-korttelialueesta on osoitettu asuin-, liike- ja julkisten lähipalvelurakennusten korttelialuetta (ALY-4, Seppälän talo) ja julkisten lähipalvelurakennusten korttelialuetta (YL-7, päiväkoti). Seppälän talo on osoitettu säilytettäväksi asemakaavamerkinnällä (sr-10) ja sen pihapiirin puusto on osoitettu säilytettäväksi tai täydennettäväksi. Seppälän kiinteistön rakennusoikeus vastaa nykyisten rakennusten kerrosalaa. Päiväkodin tontille on osoitettu rakennusoikeutta tehokkuusluvun e = 0,35 mukaisesti. Suurin sallittu kerrosluku on kaksi. Tanhumäentien varressa olevalle muuntamolle on osoitettu yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten aluetta (ET).

Suunnittelualueen eteläosa muodostuu osin rakentamattomasta liityntäpysäköintialueesta ja Kotikujan varren puistoalueesta Tanhumäenpolun ja rautatiealueen välissä. Alueen toteuttajatahoksi on valittu Rakennusliike Lapti Oy (kh 11.3.2024 § 55), joka on teettänyt alustavat viitesuunnitelmat rivitalorakentamisesta. Asemakaavaehdotuksessa alueelle osoitetaan asuinpientalojen korttelialuetta, jolle voidaan rakentaa rivitaloja tai kytkettyjä tai erillisiä pientaloja. Alueelle osoitetaan rakennusoikeutta 2300 k-m2 ja talousrakennusoikeutta 150 k-m2. Suurin sallittu kerrosluku on kaksi, mutta radanpuoleisen rivitalon on oltava kaksikerroksinen, jolloin se suojaa oleskelu- ja leikkialueita rautatieliikenteen melulta. Myös julkisivun ääneneristävyydestä on annettu kaavamääräys, ja rakentamisessa tulee ottaa huomioon mahdollinen rautatieliikenteen aiheuttama tärinä. Lähes kaikki pysäköintipaikat ovat radanpuoleisella tontinosalla, jossa talousrakennus ja mahdolliset autokatokset parantavat osaltaan melusuojausta. Tanhumäentien liikennemäärien lisääntymistä ei voida pitää merkittävänä, koska ajo pysäköintiin tapahtuu pääasiassa Kyröläntieltä. Suunnittelualueen eteläosaan on osoitettu suojaviheraluetta. Radanvarren puustoa osoitetaan säilytettäväksi ja täydennettäväksi. Tanhumäenpolun ja Kyröläntien katualueita on laajennettu kunnallistekniikan aluetarpeiden pohjalta. Alueen länsireunassa Horsmapolku toimii jalankulku- ja pyöräilyreittinä rautatien varressa.

Asemakaavaa täydentämään on laadittu rakentamistapaohje, jossa esitetään tarkempia ohjeita mm. asuinpientalojen julkisivumateriaaleista ja -värityksestä, ajoyhteyksistä sekä melusuojauksesta. Kaavaselostuksessa on esitetty asemakaavan tarkempi kuvaus ja asemakaavan toteuttamisen vaikutukset. Asemakaavan korttelialueille laaditaan erillinen tonttijako.

Järvenpään kaupungin hallintosäännön 21 §:n mukaan kaupunkikehityslautakunta päättää asemakaavaehdotuksen nähtäville asettamisesta.

MA

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Mikko Autere, vt. kaupunkikehitysjohtaja, mikko.autere@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää

  1. hyväksyä 4. eli Kyrölän kaupunginosan kiinteistöjä 186-4-401-3, 186-4-401-6, 186-4-403-32, 186-4-403-33 sekä osaa kiinteistöstä 186-401-1-2666 ja katualuetta koskevan asemakaavan muutosehdotuksen ja rakentamistapaohjeen,
  2. asettaa asemakaavaehdotuksen ja rakentamistapaohjeen MRL 65 § ja MRA 27 § mukaisesti julkisesti nähtäville 
  3. pyytää asemakaavaehdotuksesta lausunnot Väylävirastolta, Uudenmaan ELY-keskukselta, Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselta, Carunalta ja Järvenpään Vedeltä.

 

Käsittely

Kaavoitusjohtaja Hannele Selin selosti asiaa.  

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Terttu-Elina Wainio, erityisasiantuntija, terttu-elina.wainio@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelija: Terttu-Elina Wainio, erityisasiantuntija, terttu-elina.wainio@jarvenpaa.fi

Asemakaavan muutosehdotus ja rakentamistapaohje ovat olleet julkisesti nähtävillä (MRL. MRA) 14.8. – 12.9.2024 Järvenpään kaupungin verkkosivuilla. Nähtävilläolosta on ilmoitettu kuulutuksella ja kirjeellä naapurikiinteistöjen omistajille. Asiasta on järjestetty asukastilaisuus 19.8.2024 Seppälän talolla. Nähtävilläoloaikana on saatu viisi lausuntoa ja seitsemän muistutusta. Yhteenveto palautteesta ja kaavoituksen vastineet ovat asemakaavaselostuksen liitteenä.

Asemakaavakarttaan on tehty nähtävilläolon jälkeen seuraavat tarkistukset:

  • Asuinpientalojen korttelialueen AP-26 melusuojausta koskevaa kaavamääräystä on täsmennetty. Merkintä me-6 on poistettu, koska vastaava määräys sisältyy korttelia koskeviin melusuojausmääräyksiin. Tärinäsuojausta koskeva kaavamerkintä on muutettu merkinnäksi /tä-2, jossa esitetään toteutuksessa saavutettavat runkomelun suositusohjearvot.
  • Asuinpientalojen korttelialueelle AP-28 on lisätty tärinäsuojausta koskeva kaavamerkintä /tä. Alueella todennäköisyys tärinäongelmalle on pieni, mutta ongelma voi ilmetä värähtelyn mahdollisesti voimistuessa rakennuksessa.
  • Rakennusalan rajaukseen Tanhumäentien varressa ja autokatoksen rakennusalaan korttelissa 401 on tehty vähäiset tarkistukset, joiden avulla on mahdollista lisätä puustoista tai istutettavaa aluetta tonteilla.
  • Asuinpientalojen korttleialueelle AP-26 korttelissa 401 on osoitettu talousrakennusoikeutta 300 k-m2. Asuinpientalojen korttelialueelle AP-28 korttelissa 403 on osoitettu talousrakennusoikeutta 200 k-m2. Talousrakennusoikeuden lisääminen monipuolistaa asuintonttien melusuojausta sekä parantaa asuinympäristön laatua ja toimivuutta.

Asemakaavaselostukseen on tehty vastaavat tarkistukset ja lisätty lukuun 5.4 ilmastovaikutusten arviointi. Tarkistukset ja täydennykset eivät edellytä asemakaavaehdotuksen uutta nähtävillepanoa.

Toimivalta

Hallintosääntö § 22 (KV 27.5.2024 § 34).

MA

 

Ehdotus

Esittelijä

Mikko Autere, vt. kaupunkikehitysjohtaja, mikko.autere@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää

  1. hyväksyä Kaavoitus ja liikenne -yksikön laatimat vastineet (kaavaselostuksen liite 4, kokousliite 2) asemakaavan muutosehdotuksesta annettuihin lausuntoihin ja muistutuksiin
  2. esittää kaupunginhallitukselle, että hallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että valtuusto päättää hyväksyä 4. eli Kyrölän kaupunginosan kiinteistöjä 186-4-401-3, 186-4-401-6, 186-4-403-32, 186-4-403-33 sekä osaa kiinteistöstä 186-401-1-2666 ja katualuetta koskevan asemakaavan muutosehdotuksen ja rakentamistapaohjeen.

Käsittely

Kaavoitusjohtaja Hannele Selin selosti asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

Terttu-Elina Wainio, erityisasiantuntija, terttu-elina.wainio@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunkikehityslautakunta 14.11.2024 § 74

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että valtuusto päättää hyväksyä 4. eli Kyrölän kaupunginosan kiinteistöjä 186-4-401-3, 186-4-401-6, 186-4-403-32, 186-4-403-33 sekä osaa kiinteistöstä 186-401-1-2666 ja katualuetta koskevan asemakaavan muutosehdotuksen ja rakentamistapaohjeen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Terttu-Elina Wainio, erityisasiantuntija, terttu-elina.wainio@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus 25.11.2024 § 283 

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 4. eli Kyrölän kaupunginosan kiinteistöjä 186-4-401-3, 186-4-401-6, 186-4-403-32, 186-4-403-33 sekä osaa kiinteistöstä 186-401-1-2666 ja katualuetta koskevan asemakaavan muutosehdotuksen ja rakentamistapaohjeen. 

Päätös

Hyväksyttiin äänestyksen jälkeen äänin 35 (JAA) - 10 (EI) - 6 (TYHJÄ) kaupunginhallituksen päätösehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Kaavoitusjohtaja Hannele Selin selosti asiaa.

Vt. kaupunkikehitysjohtaja Mikko Autere selosti asiaa.

 

Käsittelyn kuluessa Anna Pulkkinen teki Satu Haaparannan kannattamana seuraavan muutosehdotuksen: 

"Kaupunginvaltuusto päättää hylätä päätösehdotuksen."

Puheenjohtaja totesi, että koska käsittelyn kuluessa oli tehty kannatettu muutosehdotus, asiasta oli äänestettävä. Äänestystavaksi valittiin sähköinen äänestys, jota täydennetään tarvittaessa nimenhuutoäänestyksellä, sekä äänestysjärjestykseksi seuraava:

 

Äänestys

JAA = Kaupunginhallituksen pohjaehdotus

EI = Anna Pulkkisen muutosehdotus

Puheenjohtaja totesi kaupunginvaltuuston äänin 35 (JAA) - 10 (EI) - 6 (TYHJÄ) hyväksyneen kaupunginhallituksen pohjaehdotuksen.

 

 

Äänestystulokset

  • Kyllä 35 kpl 69%

    Henry Berg, Willem van Schevikhoven, Eemeli Peltonen, Pekka Luuk, Mia Rundgren, Hanna Partanen, Nea Karenius, Vesa Müller, Liisa Majanen, Pirjo Komulainen, Rita Kostama, Katri Kuusikallio, Emmi Mäkinen, Hanna Graeffe, Mikko Taavitsainen, Satu Tuominen, Peter Osipow, Jenni Marttinen, Petri Ovaska, Ismo Nöjd, Markku Tenhunen, Sean McLoughlin, Henri Kontkin, Laura Virkkunen, Raimo Finér, Ville Sihvo, Jorma Piisinen, Taru Deniz, Petri Perta, Tiia Lintula, Tuija Kuusisto, Petri Graeffe, Heini Liimatainen, Riina Tuominen, Anne Partanen

  • Ei 10 kpl 20%

    Arto Luukkanen, Lassi Markkanen, Tom Boman, Satu Haaparanta, Anna Pulkkinen, Seppo Heino, Taru Salmivuori, Timo Ijäs, Mikko Perkoila, Tarja Edry

  • Tyhjä 6 kpl 12%

    Esko Lappalainen, Riikka Juuma, Tomi Passi, Reetta Nick, Ville Mustonen, Erika Turunen

Tiedoksi

Uudenmaan ELY-keskus, Caruna, asianosaiset tiedoksiantolistan mukaan