Kaupunginhallitus, kokous 20.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 140 Resurssiviisauden seurantaraportti 2023

JARDno-2024-622

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Salka Orivuori, ilmasto- ja ympäristöpäällikkö, salka.orivuori@jarvenpaa.fi
Emilia Haatainen, projektisihteeri, emilia.haatainen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Resurssiviisas Järvenpää -tiekartta hyväksyttiin Järvenpään kaupunginvaltuustossa 11.11.2019. Kesäkuussa 2018 Järvenpään kaupunginvaltuusto päätti osana kaupungin visiota, että Järvenpää pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä, sekä sitoutuu resurssiviisaustavoitteisiin vuoteen 2050 mennessä.

Vuonna 2022 hyväksytyssä Järvenpään strategiassa resurssiviisauden tiekartan mukaisten toimenpiteiden eteneminen on kaupunginvaltuustoon nähden sitova tavoite. Resurssiviisauden ja hiilineutraaliuden tavoitteet näkyvät strategiassa myös linjauksissa, joiden mukaan kaupungin toiminta on ympäristön näkökulmasta kestävää ja vaikuttavaa, ja teemme vastuullisia päätöksiä ja investointeja tulevaisuuteen. Resurssiviisauden kannalta keskeisinä valtuustoon nähden sitovina tavoitteina strategiassa ovat myös muun muassa vähäpäästöisen rakentamisen ja liikkumisen edistäminen elinkaari huomioiden sekä ympäristöystävällisen teknologian ja energian hyödyntäminen.

Resurssiviisas Järvenpää -tiekartta strategiaa toteuttavana ohjelmana ohjaa toimintaa koko kaupunkiorganisaatiossa kohti resurssiviisauden ja hiilineutraaliuden tavoitteita. Vuosien 2020–2021 aikana laadittiin kullekin palvelualueelle ja konsernipalveluihin toteutussuunnitelmat, jotka määrittivät konkreettiset keinot tiekartan edistämiseksi vuoteen 2023 saakka.

Resurssiviisauden seurantaraportissa kerrotaan, miten resurssiviisaustyö on edennyt vuoden 2023 aikana. Raportti kokoaa tilannekuvan siitä, miten tiekartan toimeenpano on edennyt, ja onko kehityksen suunta kohti asetettuja tavoitetiloja.

Vuosittaisessa resurssiviisauden seurantaraportissa kuvataan ensin kehitystä kohti resurssiviisauden tavoitteita tarkastelemalla alueellisia ja kulutuksen kasvihuonekaasupäästöjä. Sen jälkeen kerrotaan tiekartan ja toimenpiteiden etenemisestä teemoittain havainnollistavien esimerkkien ja kehitystä kuvaavien mittareiden avulla. Esimerkiksi seuraamalla kasvihuonekaasupäästöjen, jätteen määrän tai Tuusulanjärven tilan kehitystä, voidaan arvioida työn vaikuttavuutta pidemmällä aikavälillä.

Raportin liitteissä kuvataan toimenpiteiden eteneminen palvelualueittain. Jotta Järvenpään hiilineutraaliuden ja resurssiviisauden tavoitteet toteutuvat, tulee resurssiviisaustyötä tehdä jatkossa entistäkin määrätietoisemmin ja vaikuttavammin. Tämä näkyy esimerkiksi Järvenpään päästökehityksestä: viime vuosina päästöissä on tapahtunut vain hienoista vähenemistä, ja päästövähennystavoitteisiin pääseminen edellyttää vaikuttavampia toimia.

Tiedot toimien edistymisestä on koottu laajassa yhteistyössä toimenpiteistä vastaavien asiantuntijoiden kanssa. Raportin laadinnassa hyödynnettiin laajasti vuoden 2021 lopussa lanseerattua Järvenpään ympäristövahti -palvelua (https://ymparistovahti.jarvenpaa.fi), joka mahdollistaa työn etenemisen jatkuvan raportoinnin ja seurannan sitä mukaa, kun toimenpiteitä edistetään.

MA

 

Ehdotus

Esittelijä

Mikko Autere, vt. kaupunkikehitysjohtaja, mikko.autere@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää

  1. merkitä tiedoksi liitteen mukaisen Resurssiviisauden seurantaraportin 2023
  2. lähettää raportin merkittäväksi tiedoksi kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle.

 

Käsittely

Ilmasto- ja ympäristöpäällikkö Salka Orivuori selosti asiaa. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

  • Salka Orivuori, ilmasto- ja ympäristöpäällikkö, salka.orivuori@jarvenpaa.fi

Perustelut

Tämä pykälä täydentyy, kun kaupunkikehityslautakunnan 16.5. kokouksen pöytäkirja on hyväksytty.

Kaupunkikehityslautakunta 16.5.2024 § 30

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää

  1. merkitä tiedoksi liitteen mukaisen Resurssiviisauden seurantaraportin 2023
  2. lähettää raportin merkittäväksi tiedoksi kaupunginvaltuustolle.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

ilmasto- ja ympäristöpäällikkö, kaavoitusjohtaja, kaupunkikehitysjohtaja, projektisihteeri